Yunanistan’da yayınlanan ve reyting rekorları kıran “Muhteşem Yüzyıl” adlı dizinin izlenme alışkanlıklarını inceleyen Kuyucu, yayınladığı bildiride Yunan halkının “Muhteşem Yüzyıl”ı neden izlediğini açıkladı. “EVALUATION OF THE ECONOMIC and CULTURAL EFFECTS OF THE TURKISH SOAP OPERAS and TV SERIES EXPORTED TO WORLD TVs in THE EXAMPLE OF “MUHTEŞEM YÜZYIL” and GREECE” adlı bildirisinde Yunan halkının Yunanistanda “ Souleiman O Megaloprepis” adı ile yayınlanan “Muhteşem Yüzyıl” adlı diziyi izleme nedenlerini açıklayan Kuyucu’nun Yunanistan’da gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları çok ilginç politik ve sosyal bulgular içeriyor.
 
Michael Kuyucu yayınladığı bildiride, Yunan halkının Türk dizilerinin Yunan halkına etkilerini dört farklı grupta derledi:
 
-          Ekonomik Nedenlerle yapılan yorumlar,
-          Yaşam tarzına yönelik yorumlar,
-          Türk diline yönelik yorumlar,
-          İdeolojik ve kültürel yorumlar
 
 
Yunan Halkı Türkiye’den Politikacı İthal Etmek İstiyor !
 
Michael Kuyucu’nun Yunanistan’da yaptığı araştırma verilerinde çok ilginç veriler var. Bunlardan en ilginci ise Yunan halkının Türk politikacılar ile ilgili yorumu. Araştırmaya katılan Yunanlılar, kendi politikacılarını içinde bulundukları ekonomik krizden dolayı beceriksiz olduğunu söylerken, “Türkiye’den sadece dizi değil Türk politikacı da ithal etmeliyiz” yorumunu yapmışlardır. Yunan halkı “Muhteşem Yüzyıl” dizisi başta olmak üzere yayınlanan diğer tüm Türk dizilerinin Türkiye ile Yunanistan arasında kültürel bir yakınlaşma yarattığını vurgulamaktadır. Yunan halkı iki ülke politikacısının yıllardır sağlayamadığı dostluğu Türk dizilerinin sağladığını belirtmişlerdir.
 
 
 
İşte Yunan Halkının “Muhteşem Yüzyıl” dizisi ile ilgili görüşleri:
 
·         Dizide gösterilen saraylar ve yaşam çok güzel. Bu saraylar İstanbul’da var mı? Türkiye’de ki yaşam dizide gösterildiği gibi mi?
·         Dizide rol alan sultanların kıyafetleri ilgimi çekiyor.
·         Türkiye’de bu kadar pahalı prodüksiyonları nasıl yapıyor, sektörün ekonomik hacminin bu kadar büyük olması çok güzel. Biz (Yunanlılar) bu kadar pahalı prodüksiyonları yapamıyoruz.
·         Bu dizi ve diğer Türk dizileri sayesinde Türkiye’nin yaşadığı ekonomik ve sosyal gelişmeleri görme şansımız oldu.
·         Dizi sayesinde Türkiye’yi tanıyorum.
·         “Muhteşem Yüzyıl” da gösterilen sarayları görmek için turistik amaçlı Türkiye’ye gelmek isteriz.
·         Türk dizilerini izlerken, Türkiye’de hala son sözü “baba”nın söylediğini görüyoruz. Türk tipi yaşam tarzı ilgimi çekiyor. Türkiye’de hala aileye saygı var, “aile ve “sadakat” kavramı var.
·         Cuma günleri satışa sunulan televizyon dergileri ile beraber verilen Türk dizilerinin DVD’leri sayesinde dergi satışlarında ciddi bir artış oldu.
·         Türk oyuncuları çok beğeniyoruz. “Muhteşem Yüzyılda” Hürrem karakterini canlandıran Meryem Uzerli ve “Yer Gök Aşk” adlı dizinin başrol oyuncusu Burak Hakkı için fan club yapıldı.
·         Gerek “Muhteşem Yüzyıl”da gerekse diğer Türk dizilerinde gösterilen zengin yaşam gerçekten de Türkiye’de var mı? Türkiye bu kadar zengin bir ülke mi?
·         Türkiye’den sadece dizi film değil Yunan ekonomisini batıran Yunan siyasetçilerinin yerine aynı zamanda siyasetçi de ithal etmeliyiz.
·         Türkçe çok güzel bir dil. Öğrenmek istiyorum.
 
Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu’nun yayınladığı bildiri de Yunan halkının Türk dizileri sayesinde Türkçe öğrendiğinin de altını çiziyor. Yapılan araştırmada Yunan halkı Yunanca alt yazılı ve original Türkçe yayınlanan Türk dizileri sayesinde Türk dilini de öğrendiklerini belirtmişlerdir.
 
Bildiride Yunan halkının Türk dizileri sayesinde en çok öğrendiği Türkçe kelimeler de var:
 
Tamam
Gel
Sultan
Süleyman
Fatmagül
Baba
Anne
Sadrazam
Hürrem
Seviyorum
Kardeş
Allah
Hayır
Şehzade
Paşa



Editör: TE Bilişim