Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in  ülkemizdeki  avcı sayısı, kaçak avcılık, ücretli avcılık, avlak alanları ile ilgili sorularına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yanıt verdi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Ülkemizde kaç avcılık derneği ve lisanslı avcı vardır? Avlanmaların kontrol altına alınması avcılığın düzenlenmesi yönünde 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun verdiği yetkiye uygun mücadele sağlanabilmekte midir?Belgesiz avlananlarla mücadele için görevli sayısı kaçtır? Son beş yılda kaçak avlanma ile yakalanan kişi sayısı kaçtır? Uygulanan ceza nedir? Ülkemizde yurtdışından gelen ve izinli ücretli avlanma sağlanan avcı sayısı son beş yılda kaç kişidir? Kaç lira gelir elde edilmiştir? Avladıkları hayvanlar nelerdir?Hangi illerde kaç avlak alanı vardır? Fahri av müfettişi kaç kişidir?” sorularına verilen yanıtta  ülkemizde 1687 avcı derneği ve 227.606 adet avcı bulunduğu ifade edildi. Yanıtta kaçak avcılık ile ilgili 650 civarında görevli bulunduğu 2011-2015  yılları arasında 32.346  kaçak avcı yakalandığı ve ceza uygulandığı ifade edildi. 5394  yabancı avcıdan  ülkemize gelerek 14.335.232 TL gelir elde edildiği, Av turizmi kapsamında ülkemize gelen yabancı avcıların avladıkları türlerin,  Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi, yaban domuzu, ceylan, karaca ile örnek avlaklarda keklik ve sülün olduğu da belirtildi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna Bakan Eroğlu’nun yanıtı şöyle:“  Ülkemizde 1687 avcı derneği ve 227.606 adet avcı bulunmaktadır. Avlanmaların kontrol altına alınması avcılığın düzenlenmesi yönünde 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun verdiği yetkiye uygun mücadele sağlanabilmektedir. Kanununun 20 inci maddesi kapsamında; Bakanlığım, bağlı kuruluşum Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet, Jandarma, Köy Muhtarları, Kır ve Köy Bekçileri ile Fahri Av Müfettişleri yetkili kılınmışlardır. Bu çerçevede av koruma ve kontrol çalışmalar devam etmekte olup, 650 civarında görevli kaçak avcılıkla mücadele sürdürmektedir. 2011-2015 yılları arasında kaçak avcılıktan işlem yapılan kişi sayısı 32.346 kişi olup, 20.493.810,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.

2011-2015 yılları arasında av turizmi kapsamında ülkemize gelen 5.349 yabancı avcıdan 14.335.232 TL gelir elde edilmiştir. Av turizmi kapsamında ülkemize gelen yabancı avcıların avladıkları türler; Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi, yaban domuzu, ceylan, karaca ile örnek avlaklarda keklik ve sülündür.

Fahri av müfettişi sayısı 697'dir. Ülkemizde avlakların tesisi ve tescili ile alakalı faaliyetler 2005 yılında başlatılmış ve 3 özel avlak, 52 örnek avlak, 508 genel avlak ve 643 devlet avlağı olmak üzere toplam 1.206 avlak tescil edilerek 2015-2016 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararında ilan edilmiştir.”
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  doğa dengesinin her anlamda bozulduğuna  dikkat çekerek kaçak avcılık ile mücadelenin artırılmasını,özellikle çoğalma dönemlerinde sıkı takip sağlanmasını ve  yabancı avcıların ücret karşılığı avlanmalarının yasaklanması istedi. Özellikle ,Anadolu yaban koyunu, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, melez yaban keçisi,  ceylan, karaca ile örnek avlaklarda keklik ve sülün avlanmasının yasaklanmasını  doğal yaşam için gerekli olduğuna inandığını ifade etti.
 

 
 
Editör: TE Bilişim