Çocukların en sevdikleri eğlencelerden biridir su ile oynamak. Banyo, havuz ya da denizde çocuğunuzun keyifle ve güvenli bir şekilde zaman geçirmesi hayati önem taşıyor. Ebevenylerin, çocukları su ile ilgili bekleyen tehlikeler ve alınacak tedbirler konusunda çok dikkatli olması gerekiyor. Liv Hospital Yeni Doğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, 5 ile 25 yaş arasında ölümle sonuçlanan kazalarda suda boğulmanın ikinci sırada yer aldığına dikkat çekiyor. Uzm. Dr. Gülnihal Şarman, “Çocukların güvenliği için banyo, havuz ve denizde anne-babalar mutlaka temel kuralları öğrenmeli ve her türlü tedbiri almalıdır” diyor.


Havuz, su kaydırakları, süs havuzu, akvaryumlar, banyo küveti, şişme havuzlar, deniz kenarı... Nasıl bir su kaynağı olursa olsun dikkatimizi bir saniye bile çocuklardan ayırmamamız gerekir. Nasıl ve nerede olursak olalım, çocukların çok yakınında olmalıyız. Dirsek temasından daha uzakta olmamalıyız. Unutmayın!  10 santimlik bir su derinliğinde bile kötü sonuçlar doğabilir.

Yüzme seferberliği başlatılmalı 

Üç tarafı sularla çevrili 2 yarımadadan oluşan ülkemizin sahillerinde oturan vatandaşlarımızın bile çoğu yüzme bilmiyor. Ebeveynlerin de, çocukların da yüzme öğrenmesi gerekiyor. Yüzme becerisi yürümek, koşmak gibi yaşamsal işlemlerimizden biri olmalı. Su kazalarında yüzme bilmeden kurtulmak hayal bile edilemez.  Çocuklara küçük yaşlarından itibaren yüzme kursları aldırmalıyız. Ancak gelişimsel olarak 5 yaşın altındaki çocukların kursa gitmiş olsalar da yüzmelerine güvenmemek gerekir. Çocuklar su kenarında oynarken başlarında bir büyük tarafından izlenmelidir.

 Su güvenliği evde başlar

 ·         Suda güvenlik evdeki banyo küvetinde hatta temizlik kovasında başlamalı. Temizlik yapılan günlerde ortaya kirli su kovaları bırakılmamalı.  Suyu çok seven bebekler bu kovalara kafalarını sokabilir. Klozetin içindeki su bile 1-5 yaş çocukları için çekici olabilir.  Klozetin kapağı her zaman kapatılmalı, banyo kapısı da gerekirse kilitlenmelidir.  

 ·         Çocukları banyoya sokmadan önce tüm hazırlıklar yapılmış olmalıdır. Onların gözlemcisi olan yetişkin çok kısa bir süreliğine bile başlarını bırakıp havlu almaya gidemez. Küveti doldurarak suda oynamayı seviyorlarsa başlarında mutlaka bir yetişkin nöbet tutmalıdır.   Elektrik çarpmasını önlemek için suya yakın yerlerde prize takılı fön, traş makinesi gibi eletrikli aletler kesinlikle bırakılmamalıdır.

 ·         Haşlanmalar ve yanıklar da evdeki su kazalarının başını çeker. Evdeki termostat ayarlanabiliyorsa su sıcaklığı çocuklu evde 50 C’yi geçmemelidir.  Çocuk derisi yetişkinlere göre çok daha kolay yanar. Aynı yüksek derecede suda bebeğin eli yanıp su toplarken anne babasının cildinde hiçbir hasar oluşmayabilir. Her zaman su sıcaklığını kolun içiyle hissedip, rahat, dayanılabilir bir sıcaklıksa çocuğumuzu yıkamalıyız.

 Havuzunuz varsa güvenliğini sağlayın

 ·         Çocuklar açısından güvenlik tedbirleri artırılmalı, aileler evlerinin çevresindeki tüm sulu ortamların güvenliğini gözden geçirmeliler. 

 ·         Yapabileceğiniz en akıllı yatırım havuzu güvenli bir çitle çevirmektir. Evin önünde havuz, sitede su havuzu, evin içinde havuz veya jakuzi bulundurmak büyük sorumluluk yüklenmektir.  

·         Evin bahçesinde havuz varsa havuzun etrafını direkt çevreleyen bir çit olmalıdır. Bu çit çocukların tırmanabileceği şekilde basamaklı olmamalı, 120 santim yüksekliğinde ve parmaklıkların arası 10 santimden geniş olmamalıdır. Kendiliğinden kapanan bir kapısı olmalı ve kapı kapanırken kendinden kilitlenmelidir. Havuz alarmları, havuzu kapatan plastik örtüler hiçbir zaman çit kadar güvenli değildir.

Suda oynayan çocuklara bakarken

·         Mutlaka su kenarında koşmamaları söylenmeli. Çocuklar havuzun nerelerinin sığ nerelerinin derin olduğunu, sığ olan suya dalmamaları gerektiğini bilmeliler. Havuz ve diğer suların kenarında kalabalık bir grup toplantısı yapılıyorsa dikkatleri dağılabilir. Bu tür toplantılarda çocukların gözlemlenmesi en üst seviyede olmalıdır.

·         Havuzda oyunu biten çocuklar tüm oyuncakları sudan çıkarmalılar yoksa arkalarından bir minik sudan oyuncak çıkarmak isterken düşüp boğulabilir. Şişme havuzda oynadılarsa oyun bittikten sonra suyunu boşaltarak havuzun havasını indirmek gerekir; sönmüyorsa suyu boşaltılıp dik olarak yaslanmalı. Havuzdan tüm çocuklar çıksa da çitin kapısının kapandığından emin olmalısınız. Buz tutmuş göller, ördekli göletler  çocukları adeta geri çağırır; tutkun bir şekilde geri dönebilirler. Çok çocuk varsa sık sık sayılarını saymakta fayda vardır.

·         Su kenarında çocuklara bakarken acil bir durumda yardım çağırabilmek için cep telefonu bulundurmak şart. 

·         Denizde akıntılar, girdaplar, ve dalgalar gözlemi zorlaştırır. Denizde her zaman güvenlik en üst seviyede olmalıdır.  Fırtınalı ve dalgalı günlerde sahil güvenlik uzmanlarının önerilerine aynen uyulmalıdır. 

·         Çocuklara bakan erişkinlerin canlandırma kursu almış olması gerekir.





Editör: TE Bilişim