NİĞDE’de iş insanı Atilla Kaplan şirketine 2020 yılının Temmuz ayında 870 bin liraya aldığı sıfır aracın 2 ay sonra arka sol kapısının farklı olduğunu tespit etmesiyle, durumu aracı aldığı bayiye bildirdi. Yapılan incelemede fabrikasyon bir hata nedeniyle araca farklı bir kapı takıldığını kabul eden firma, Kaplan'ın talebini olumlu karşılamadı ve mahkemede hakkını aramaya başladı.

İş İnsanı Atilla Kaplan, 2020 yılının Temmuz ayında 870 bin liraya sıfır lüks bir araç aldı. Yaklaşık 2 ay sonra aracın sol arka kapısının değişik olduğunu fark eden Kaplan, durumu aracı aldığı bayiye bildirdi ve kapının farklı olmasından kaynaklanan değer kaybını firmanın karşılamamasından dolayı hukuki mücadele başlattı.

Aracı 2020 yılının Temmuz ayında 870 bin liraya aldığını ve 2 ay sonra sol arka kapısının değişik olduğunu fark ettiklerini söyleyen Kaplan; “  aracımı 2020 yılının Temmuz ayında bayiden sıfır olarak aldım. Daha sonra yaklaşık 2 ay sonra arabanın sol arka kapısının farklı olduğunu anladık. Farklı olduğunu biz bayiye ilettik arabanın farklı olduğunu. Kendileri de getirin inceleme yapalım dediler. Arabayı götürdüm incelediler. Detaylı incelemek için tekrar aracı getirmemi istediler, bir daha götürdüm detaylı incelediler. En sonunda kabul ettiler, 'fabrikada kodlama hatası olmuş, farklı bir kapı takılmış' dediler." dedi.

Kaplan, aracının opak boyalı ancak arka sol kapının kristal boyalı olduğunu, firmadan zararın karşılanmasını talep eden Kaplan: "Firmanın Türkiye temsilcisine ulaştık, onlar, bir şey yapamayacaklarını söyledi. Temsilci, basamak yapalım, kapıyı boyayalım, 3 bakımını bedava yapalım gibi basit şeyler önerdi ama bende zararımın karşılanmasını istiyorum. İkinci el araç alacak olsam bile araçta değişen parça olup olmadığına dikkat ederim. Ayrıca devlet ikinci araç alım satımlarında garanti verilmesini istiyor.  Kaldı ki araçta değişen parça olduğu zaman fiyat farkı oluyor. Bu kadar pahalı bir araçta da ciddi fiyat farkı çıkıyor. Sıfır araba alırken de ekspertiz mi yaptırmalıyız, garanti mi almalıyız"

Kaplan, firmanın arabanın değer kaybetmemesi için kapının fabrikasyon bir hata sonucu değiştiğine dair bir yazı önerdiklerini vurgulayarak, "O yazı kapının değişmediğini göstermez. Yine değişen bir parçası olacak. Kendilerinin aynen ifadesi şu, 'ha beyaz arabaya kristal boyalı kapı takılmış ya da siyah kapı takılmış, çok büyük bir fark yok.' Kendileri bu durumu kabul ediyor. Ama yaşayacağımız değer kaybını göz önünde bulundurmuyorlar. Ben ikinci el araç alacak olsam bile değişen parçası var mı yok mu diye kontrol ederim. Sıfır araçta değişen bir parça oluyor. Şimdi biz bu arabayı satıyor olsak değişen bir parçası varmış gibi olacak. Böyle bir arabada aşağı yukarı yaklaşık 80 ile 100 bin TL değerinde bir değer kaybı olacak. Biz en azından bunu talep ettik ama yetkililer bunu da yapamayacaklarını söylediler.

Mahkemeye başvurduklarını belirten Kaplan; “mahkemeye başvurduk ve arabulucuyla görüştürdüler. Arabulucuda yine aynı teklifi sunup basit tekliflerde bulundular. Sanki bu olay basit bir şeymiş gibi, biz abartıyormuşuz gibi. Artık alacağımız sıfır arabayı ekspertiz mi yaptırmamız lazım. Devletimiz artık ikinci el arabalara garanti verirken, biz sıfır araç alıyoruz bunun garantisi nerede, kim ilgilenecek bunu bilemedik. Zararımızın karşılanmasını istiyoruz veya aracımızın değiştirilmesini talep ediyoruz” dedi. 

Editör: TE Bilişim