Ömer Halisdemir Üniversitesinde, İlim ve Fikir Kulübü aracılığıyla hazırlanan etkinlik çerçevesinde Osmanlı Devleti Sultanlarından II.Abdulhamid Han’ın 4.Kuşak Torunu Orhan Osmanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Osmanlı Hanedanının Sürgün Yılları” konulu panel gerçekleştirildi.
Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, AK Parti Niğde İl Başkanı Mahmut Peşin, MHP Niğde İl Başkanı Ali Güngör, Niğde İl Protokolü, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Osmanlı tarihi ile ilgili hazırlanan video gösterimi ile başlayan etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlyas Gökhan, “623 yıl, Türk Milleti ve İslam âlemini temsil eden Osmanlı Hanedanı mensubu Orhan Osmanoğlu Niğde ilimize gelmiş bulunmaktadır. Bu konuda katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Osmanlı Devleti’nin aynı anda Akdeniz, Karadeniz, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Umman Körfezi ile Hint Okyanusunda donanma bulunduran ve 3 kıtaya hükmeden büyük ve güçlü bir devlet olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlyas Gökhan, Osmanlı Devleti ve Orhan Osmanoğlu hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi.
Konuşmasına Osmanlı Sultanı II.Abdülhamit Han hakkında bilgiler sunarak başlayan Orhan Osmanoğlu ise Hanedan mensuplarının sürgünde yaşadıklarına ilişkin hatıratlarını seyircilerle paylaştı.
Sürgünde tüm Hanedanın aynı ülkeye gitmesinin söz konusu olmadığını ve her ailenin farklı bir ülkeye gitmek zorunda kaldığını belirten Orhan Osmanoğlu, Hanedan mensuplarının Fransa, Halep, Balkan ülkeleri, Bulgaristan, Beyrut ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gittiklerinden söz etti.
Dedesi Mehmet Selim Efendi’ye saraydan çıkması gerektiği söylendiğinde “Bizim devlete karşı boynumuz kıldan incedir. Biz her zaman devlet için çalıştık. Devlet her zaman bakidir” diyerek Beyrut’a yerleştiğini ifade eden Orhan Osmanoğlu, “Devletçilik anlayışı Osmanlı torunlarında her zaman mevcut olmuştur ve bu anlayış baki kalacaktır” ifadesini kullandı.
Sürgündeki yıllarında Hanedan mensuplarının zor şartlar altında çalışarak yaşamlarını sürdürdüğünden bahseden Orhan Osmanoğlu, Türkiye topraklarına dönüş hikâyesini de anlatarak, “Adnan Menderes’in yoğun çabaları ile ilk önce 1952 yılında sadece kadınlar, 1974 yılında da Rasim Cinisli’nin verdiği önerge ile diğer Osmanlı Hanedanı gelebildi. Ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını 1985 yılında Turgut Özal zamanında aldık” diye kaydetti.
Yoğun ilgi gören panel; soru cevapların ardından, Niğde Belediye Başkanı Rifat Özkan ve Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından Orhan Osmanoğlu’na hediye takdiminin ardından sona erdi.
 


 
Editör: TE Bilişim