Niğde’de Huntington Hastalığı Olan Aileye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den Destek Geldi.


Geçtiğimiz günlerde sitemizde ve ulusal basında yer alan  “Ölümü Bekleyen Aile” haberlerinin ardından,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in basın danışmanı Niğde aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin Mercan’ı arayarak aile için gereken her şeyin yapılması talimatını verdi.



Bu talimat üzerine harekete geçen Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şahin Mercan ve beraberindeki heyet bu sabah saatlerinde hasta evine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirten Mercan, “Sosyal medyada çıkan haber üzerine Sayın Bakanımızın basın danışmanı aradı. Hacı Emin ağabeyimiz ve Cuma kardeşimizin haberinden bahsetti. Bizden ilgilenmememizi istediler. Biz de bu istek üzerine hastalarımızın evine bir ziyaretgerçekleştirdik. Bakanlığımızın Niğde temsilcisi olarak hastalarımıza 2012 yılının 2. ve 3. Ayında evde bakım ücreti bağlamışız onlarda hastalarına baktıklarını söylediler. Bu hastalığın tedavisinin mümkün olmadığını da söylüyorlar, ama biz yinede Niğde’deki hastaneleregötürerek gerekli tedavinin yapılması için bir çaba göstereceğiz” dedi.



Bakan Şahin’in talimatı üzerine ziyaretten sonra ambulansta Niğde Devlet Hastanesine getirilen hastaları muayene eden Nöroloji Uzmanı Uzman Doktor Mehmet Balal, “ Az önce muayene ettiğimiz hastalar Huntington kolesi dediğimiz bir hastalığı taşımaktalar. Bu hastalık genetik geçişlidir. Genetik bir geçişe sahiptir dördüncü kromozomda gen delasyonuna bağlı ortaya çıkar. Bu hastaların klinik bulguları genelde 30 lu 40lı yaşlarda ortaya çıkar. Özellikle kişilik değişiklikleri, unutkanlıklar, bilinçsel etkilenmelerle beraber durduramadıkları istemsiz hareketlerle ortaya çıkar ilerleyici bir nörodejenetif hastalıktır. Genetik geçişli olması sebebi ile özellikle aile içi yapılan evliliklerde çok sık ortaya çıkar. Az önce muayene ettiğimiz hastalar bizim kliniğimizde takipte olan hastalar bunların kullandığı çeşitli ilaçlar var. Bir kısmı yurt dışından raporlar çıkartarak bu ilaçları getirtebiliyoruz. Niğde bölgesinde buna benzer benim bildiğim 10, 11 kadar buna benzer hasta var. Bunlar yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde ağır bilinçsel bozukluk ve ağır hareket bozukluklarına bağlı olarak erken yaşta kaybedilirler. Kesin bir tedavisi yoktur, kullandığımız bazı ilaçlar psikolojik ve zihinsel etkilenmelerini geri çevirmeye yönelik, bazı ilaçlar ise hareketlerini azaltmaya yöneliktir ama kesin bir tedavisi yoktur. Bu hastalığı önlemenin en temel şartı aile içi evliliklerin azaltılması şeklindedir” diye konuştu.

Kaynak :nigdemiz.com


DAHA ÖNCEKİ HABERİMİZ İÇİN MANŞET FOTOĞRAFINA TIKLAYIN...








Editör: TE Bilişim