Niğde'nin hafızası 1997 yılında silindi. 16 yıl aradan sonra rahmetle anıyoruz. 


Haber : Dursun SUNA

 Niğdenin tarihine Işık tutan tek kişi yıllar önce anılarda kaldı. Kendini Cumhuriyet'e adayan Cici Baba,10 Kasım 1997 yılında yaşamını kaybetmiştir. O mülki ve askeri erkân’ın hafızasıydı, fakat 10 Kasım günü Niğdenin tarifi hafızası silindi.

Adı, Abdi Önügören. Onu bu isimle tanıyan çok az kişi var. Ama Cici Baba derseniz tanımayan yok.

 O’na Cici Baba denmesinin manası ise 1930,lardaki Amerikan yapımı arabasının üstünde gizli. Niğdeye ilk arabayı getiren Abdi Önügören, vatandaşların Arabaya olan hayranlığının CİCİ olarak dile gelmesiyle 10 Kasım 1997 ‘ye kadar süren hayatını CİCİ BABA olarak noktalandı.

O doğumundan ölümüne kadar Atatürk ile yaşadı. 1905 lerde Selanik’te başlayan hayat, Atatürk e ilk benzerliği olarak yansıdı. Atatürk'ün Türkiye' ye getirdiği inkılâplar, O’nun Niğde ye getirdiği son model araba ile bütünleşti. Ve son anlar 59 yıl sonra da olsa aynı gün Atatürk ve Cici Baba’nın kaderine noktayı koydu. 10 Kasım 1997 vefat etti. 

Atatürk ve Cici Baba'nın en ilgi çekici ortak özelliği ise zeki olmalarıydı. Atatürk‘ün mülki ve askeri zekâsı Türkiyeyi bağımsızlığa götürürken, Cici Baba'nın zekâsı tarihe ışık tuttu. Cici Baba Niğde ye 1930’larda bu yana gelmiş olan mülki ve askeri idarecilerin hepsinin isimlerini, nereden geldikleri ve yakınlarını daha dün gibi eksiksiz hatırlardı ve dünya liderlerini bir bir ismiyle ülkesinde hangi savaşların olduğu, dün gibi zengin hafızası ile bilirdi. Bu müthiş zekâ onu protokol un onursal üyeliğine de getiriyordu. Niğde içinden çıkamadığı tarihi olaylar ve kavramları onun sayesinde hatırlıyordu.

Cici Babanın öldüğünü belgeleyen cami önün deki kara tahtaya tebeşirle yazılmış 10 Kasım 1997 günü belgesiydi ve Atatürk ün başöğretmenliği yaptığı tahtayı anımsatıyordu. Sevenleri Cici Baba'yı son yolculuğuna uğurlayarak tarihi hafızayı toprağa gömdüler. Cici Baba genç yaşata kaybettiği oğlu Ahmet Önügören'in yanına defnedilmişti. Esnafları çok sever sürekli ziyaret eden, ne kadar Bakan, Başbakan varsa onlarınan birebir haberleşir mektuplarla yazışırdı. Okullarda okuyan talebeleri toplar, onlara günahı ,sevabı helali , haramı anlatırdı, Onu yediden, yetmişe her kez dinlerdi sevilen kişiliği hiç unutulmaz, basını çok severdi, basında onu çok severdi. Kart postal resim de Dursun Suna ile birlikte. 1992 yılında ölmeden beş yıl önceki resmi ile görüntüsü.

Cici Baba'yı çocukları ve protokol son yolculuğunda yalnız bırakmadı. O dönemin idarecileri, Niğde Valisi Adil Yazar, Başsavcı Esat Semerci, Belediye Başkanı Ahmet Oğuz Özmen, Emniyet Müdürü Reşat Altay ve çok sayıda daire amirleri katılarak cenaze namazını kıldılar. Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci mezarlıkta konuşmasında, Cici Baba'nın dünyada eşine rastlamamız mümkün değil. O vatan sevgisi olan bir kişiydi, O israfı sevmezdi diye, duygu dolu konuşma yapmıştı. 1997 yılında kaybettiğimiz Cici Baba'yı bir kez daha aradan 16 yıl geçtikten sonra tekrar rahmetle anıyoruz...

Nur içinde yat Cici Baba mekanın Cennet olsun... Amin..   









Editör: TE Bilişim