Niğde Belediyesi Hayvan Barınağında köpeklerin feci durumu hayvan severler tarafından görüntülendi görüntüler çok üzücü görüntüler büyük tepki çekti.


 
İddiaya göre; 2010 yılından beri hizmette olan Niğde Belediyesi Hayvan Barınağı’nda Niğdeli bir grup hayvan sever köpeklerin birbirlerini yediğini, barınakta can çekişen köpekler olduğu feci görüntüler yayınlandı.
 
Niğdeli Hayvan sever  Nurşah Kartal,  12 Eylül 2014 tarihinde çektiği fotoğraf ve videoları sosyal medyada yayınladı. Görüntülerin yayınlanmasından sonra, Niğdelilerin ve bütün hayvan severlerin büyük tepkisini çeken görüntülerin ardından 5 Yıldır Niğde Belediyesi Barınağını gönüllü olarak takip eden Nurşah Kartal, Niğde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
 
Görüntülerin yayınlanmasının ardından, tekrar barınağa giden ve basın mensuplarına açıklamada bulunan Nurşah Kartal, “O gün gittiğimde barınak böyle değildi. Şimdi her yeri temizlemişler. Bu sabah mis gibi olmuş ve şu anda barınağımızda birçok köpeğimiz kayıp. Barınak içinde olan uyuz hayvanları ayırmışlar, ama bu bölümdeki uyuz hayvanlar duruyor, ayırmaya fırsat bulamamışlar. Buranın veterineri Mert Bey telefonumuza hiç bakmıyordu. Kendisine ulaşmaya çalıştık, ama başaramadık. Barınakta tedavi yok, kayıt yok, aşılama yok, kısırlaştırma yok. 5199 Sayılı Kanun gereği bunların yapılması zorunludur. Onun dışında bunları söylediğimiz için bizim buraya gelişimizi yasakladılar. Hemen şurada bir köpek var. Sosyal medyada da paylaştım bu köpeğin fotoğraf ve görüntüsünü. Bu köpeğe havalı tüfekle iğne yapılmış ve bundan dolayı damarları patlamış kan kaybediyordu. Oradaki görevlilere 'Bunu neden yaptınız?' diye sorduğumuzda Ali Bey yap dedi, biz de yaptık' diye cevap verdiler.
 
GÖRÜNTÜLERDEN SONRA KÖPEKLERİN ÇOĞU KAYBOLDU İDDİASI
 
Nurşah Kartal konuşmasının devamında; “ Ben bu barınağın 5 yıldır gönüllüsüyüm. Bu barınakta çok sayıda olay yaşandı. Barınakta bin 200 tane hayvan vardı ama şu an da çok azaldı. O videodaki köpeklerin yarıdan çoğu kayıp. Bu olaydan dolayı bugün Cumhuriyet Savcılığı'na şikayetimizi yaptık”dedi.
 
Türkiye çapında faaliyet gösteren, bir çok hayvan sever dernek ve platformları bulundukları bölgelerde Niğde Belediyesi hakkında  şikayetçi oldular. Sosyal medyada binlerce kişi Niğde Belediyesi Hayvan Barınağına ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaştı.
 
Niğde Belediyesi Hayvan Barınağı sabıkalı, daha önce de bu şekilde görüntüler yayınlanmış, bir dönem hayvan barınağı düzenli hale sokulmuştu. Ancak iddia edilen görüntüler  hayvan barınağının barınaktan çok zulüm barınağına dönüştüğü görülüyor.
 
 
FECİ GÖRÜNTÜLER KARŞISINDA AKDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
 
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ise sosyal medyadaki görüntülerin kendi barınaklarına ait olup olmadığını bilmediğini söyledi.
 
 Akdoğan, "Basın mensuplarımız, vatandaşlarımız ne zaman isterlerse beraber onlara eşlik ederek hayvan barınağımızı ziyaret edebiliriz. Hayvan barınağı ile ilgili bir video yayınlandığını biliyoruz, ne zaman çekildiğini bilmiyoruz. Bizim hayvan barınağı mı bunu bilmiyoruz. Münferit istemediğimiz olay da olmuş olabilir. Bir kaç bin hayvanın olduğu barınakta bir tane hayvan ölmüş de olabilir. Sonuçta 3-4 bin nüfuslu kasabada her gün olmasa da bir kaç günde bir insan kaybedebiliyoruz. Şehrimizde yine aynı şekilde. Eğer hayvanlar bakımsız yemekleri götürülmüyor aşıları yapılmıyorsa bunun yapılmasında haklı arkadaşlar. Ama tabi ki her canlının doğumu ne kadar gerçekse ölümü de o kadar gerçek. Ama kasıtlı bir ölüm olmaması önemli olan. Bizim hayvan barınağımızda böyle bir şeyin olmasını ben düşünemiyorum. Olacağını da zannetmiyorum. Belediye olarak veteriner hekimlerimiz yeterli sayıda var. Barınakta şu anda bir sıkıntı yok" dedi.



HAYTAP’TAN SERT TEPKİ
 
HAYTAP – Hayvan Hakları Federasyonu, internet sitesinden “TÜRKİYE ŞOKTA, NİĞDE BAKIMEVİNDE KORKUNÇ FACİA” başlığı ile bir bildiri yayınladı. Niğde Valiliği, Cumhuriyet Savcılığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına yapılan şikayet dilekçelerini yayınladı. Niğde’de meydana geldiği iddia edilen feci görüntüler karşısında.  Bütün hayvan sever üyeleri tepkilerini gerek telefon, gerekse sosyal medyadan sert bir şekilde ilettiler.
 
 
KİHAYKO “BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”
 
 
Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği (KİHAYKO) Başkanı Metin Yıldırım ise görüntülerin kabul edilemez olduğunu söyledi. Görüntülerin tüm hayvanseverlerde tepkiye neden olduğunu belirten Yıldırım, "Bu görüntüler, sosyal paylaşım sitesinde infiale neden oldu. Eğer bu görüntüler, Niğde Belediyesi barınağında çekilmişse, bundan oradaki herkes sorumludur. Tüm belediye başkanlarımız, bu dilsiz dostlarımızla ilgili bir çalışma başlatmalıdır. Bu görüntülerin yaşandığı belirtilen Niğde Belediyesi başta olmak üzere, barınağında uzman desteği alarak bir yenileme ve düzenleme yapmalıdır. Eğer bizden destek isterlerse, seve seve gönüllü olarak her türlü yanlarındayız. Bizler 2014 yılında artık bu görüntüleri görmek istemiyoruz. Biz KİHAYKO olarak bu işin peşini bırakmayacağız" diye konuştu.
 
Dünyaca Ünlü Change.org gibi kampanya sitelerinde Niğde’de yaşanan olay hakkında tepki kampanyası düzenlendi. Binlerce hayvan sever Niğde Belediyesi ve  Niğde Valiliğine tepki telefonu açtılar. 



Editör: TE Bilişim