Niğde Üniversitesin de “Türk - Kazak Otağı” adlı sergi Kültür ve Sanat Evi’nde açıldı.

Niğde Üniversitesi  ve Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi İşbirliğiyle gerçekleştirilen Kazakistan’a ait yöresel kıyafetlerin, el örgülerinin, kitapların, duvar süslemelerinin ve el dokumaların yer aldığı serginin açılış kurdelesini Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Profesörü Kazına Aymaganbetkızı, Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Alp kesti.


Niğde Üniversitesi,  Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile 18-21 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen “I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu”nda getirilen Kazak kültürüne ait unsurların yer aldığı sergi de rektör Prof. Dr. Adnan Görür bir konuşma yaptı. Niğde Üniversitesi ve Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi’nin işbirliğiyle açılan sergiye hoş geldiniz diyen Prof. Dr. Adnan Görür; “Bugün burada Türk-Kazak Otağı adı altında daimi bir sergi açmış bulunuyoruz. Böyle bir otağın burada açılmasındaki hedefimiz, Türk-Kazak Topluluğunun, Türkiye Türklerinin ve Kazakistan Türklerinin birlikteliğini ileriye taşıyabilmektir. Bildiğiniz gibi 2011 yılından beri Kazakistan’da ki Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ile Niğde Üniversitesi arasında çok güzel ve dostça bir ilişki devam ediyor. Bu ilişkinin daha ileriye taşınabilmesi için böyle bir sergi açmayı düşündük. Bildiğiniz gibi Kazak Topluluğu ile Türkiye Türkleri arasında tarih, kültür, dil ve din birliği gibi çok güçlü bir bağ söz konusu. Bu bağı da yine bu otağı vasıtasıyla en azından üniversitemiz nezdinde yaşatmayı düşünüyoruz. Burada, iki üniversitenin birlikteliğinin hem Kazakistan hem Türkiye için önemli sonuçlar doğuracağını düşünerek bu otağın her iki tarafa hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür’ün konuşmalarının ardından Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Profesörü Kazına Aymaganbetkızı da söz aldı. Bugün Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ile Niğde Üniversitesi arasında sıcak ilişkilerin gelişmesi dâhilinde gerçekleşen Kazak Türk Otağı’nın açılışını en içten dileklerimle kutluyorum diyerek konuşmasına başlayan Profesör Kazına Aymaganbetkızı; “Bir yıl önce  Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ile Niğde Üniversitesi arasında “I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu yapılmıştı. Bunun devamın da Kazak Türk Müzesindeki Kazak-Türk Otağının açılışı bizleri sevindirdi. Bu resmi ilişki öncelikle köklü kardeş ülkelerin kesilmiş olan ilişkilerini kültürel açıdan tekrar pekiştiriyor. Ve iki halk arasındaki tarihi ilişkinin devamını sağlamlaştırıyor. Bu otağın açılması iki ülke arasındaki anlayış, saygı, medeniyet edebiyatımızı, milli çıkarlarımızı tanıtmaya da imkân veriyor. Bizim Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi’nden gelen öğrencilerimiz sadece eğitim değil Türkiye’nin kültürünü ve dilini de öğreniyor” dedi.


Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Profesörü Kazına Aymaganbetkızı konuşmasının sonunda Türk - Kazak Otağı Sergisi ileiki halk arasındaki dostluğun daha da ileriye taşınacağına inandığını vurguladı.


 




Editör: TE Bilişim