Çevre kirliliğine en çok sebep olan etkenlerden biri de bacalardan çıkan zararlı gazlar. Bu zararlı gazlarla mücadele etmenin yolu ise çevreye en az zarar veren yakıt türü olan doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması. Evlerde ve sanayi sektöründe kömür kullanımının azalarak doğal gazın yaygınlaşması hava kirliliğini önlüyor. En sağlıklı ısınma sistemi temiz enerji kaynağı doğal gaz; hava, ortam ve çevre kirliliğine yol açmıyor. Çevre dostu doğal gaz, yandığı zaman atık bırakmaması ve verimli kullanım sağlaması sebebiyle, tüm dünyada hem en güvenli yakıt hem de en sağlıklı ısınma sistemi olarak kabul ediliyor.

Doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasının önemine değinen Enerya Kapadokyagaz İl Müdürü Özenç Gezgin, “Çevre kirliliği ve kuraklıkla mücadele etmek için yapmamız gereken doğal gaz gibi temiz enerji kaynaklarını kullanmak. Özellikle kış aylarında, Niğde Merkez ve ilçelerimizde hava kirliliği oranları sağlığımızı ve çevreyi tehdit edecek değerlerde seyrediyor.  Niğde Merkez ve Bor’da havaya karışan bu zararlı gazlar sağlığı olumsuz etkiliyor” dedi.

Hava kirliliğine sebep olan etkenlerin başında sanayi tesisleri ve evsel ısınma amaçlı kömür kullanımı geliyor. Hava kirliliğini azaltmanın yolu ise doğal gazdan geçiyor. Yandığında kurum ve duman gibi atıklar ortaya çıkarmayan doğal gaz, çevre dostu bir yakıt olarak öne çıkıyor ve tüm dünyada en güvenli yakıt olarak kabul ediliyor.

Niğde’de hava kirliliği oranları kış aylarında sağlık ve çevreyi tehdit edecek değerlerde seyrediyor

Niğde’de doğal gazın yaygın bir şekilde kullanılmaması sebebiyle kış aylarında merkez ilçelerde hava kirliliği oranları sağlık ve çevreyi olumsuz etkileyecek değerlerde seyrediyor. Özellikle; Niğde Merkez ve Bor’da havaya karışan zararlı gazlar yağışların oluşmasına engel olurken sağlığı da tehdit ediyor.

Kükürt dioksit sağlığa zarar veriyor

Renksiz, keskin kokulu, zararlı bir gaz olan kükürt dioksit, kömür gibi kükürt içeren yakıtların yanması sonucu oluşuyor. Genellikle kış aylarında hava kirliliği ve asit yağmurlarına sebep olan kükürt dioksit; insan sağlığını, çevreyi ve yağış miktarlarını olumsuz etkiliyor. Başta çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı olanların sağlığını ciddi anlamda etkileyen bu zararlı gaz; nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere de neden olabiliyor.

20 Akülü Araba İhtiyaç Sahibi Engellilere Dağıtıldı 20 Akülü Araba İhtiyaç Sahibi Engellilere Dağıtıldı

Kükürt dioksit ve havadaki ince partiküllere uzun süreyle maruz kalınması ise solunum hastalıklarına sebep oluyor. Akciğerlerin savunma mekanizmasında olumsuz etkilere neden olan havaya karışan zararlı gazlar, mevcut kalp hastalıklarının da seyrinin kötüye gitmesini tetikleyebiliyor.

Doğal gaz yandığında kurum gibi atıklar ortaya çıkmıyor

Doğal gazın çevreye en az zarar veren fosil yakıt olarak hava kirliliği ile mücadelede önemli bir rol oynadığının altını çizen Özenç Gezgin, “Çevreyi en çok kirleten faktörler; kükürt oksitler, is, uçan kül parçacıkları ve yanmamış gazlardır. Bu maddelerin hiçbiri doğal gaz dumanında bulunmamaktadır. Doğal gaz yandığında kurum ve duman gibi atıklar ortaya çıkmaz. Doğal gaz, bu sayede tüm dünyada çevre dostu bir yakıt olarak kabul ediliyor. Temiz olması ve içerisinde kükürt bulunmaması sayesinde sanayi sektöründe doğrudan kullanılabilmesi, hem sistem veriminin hem de ürünün kalitesinin artmasını sağlıyor. Doğal gaz ayrıca, verimli bir yakıt olması sebebiyle de alternatif ısınma yöntemlerine göre tasarruf sağlıyor” dedi.

Doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması milli bir görev

Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla doğal gaz için önemli bir merkez olduğunun altını çizen Gezgin, “Gelişmiş ülkeler hava kirliliği oluşturmaması ve ürettiği enerjinin kalitesi bakımından büyük bir hızla doğal gaza geçtiler. Ülkemizin coğrafi konumu milletimiz için büyük bir avantaj ve bu avantajın iyi kullanılması her şeyden önce milli bir görev. Enerji kaynakları ve üretim kabiliyetiyle kendine yeten bir ülke olmak oldukça önemli. Bizler de ülkemizde doğal gazın kullanımının yaygınlaştırılmasını milli bir görev olarak görüyor, ‘doğal gazsız ev kalmayacak’ anlayışıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz” şeklinde sözlerine devam etti.

Editör: TE Bilişim