Niğde Belediyesi binasının önüne otopark ve kent meydanı yapmak için gece yarısı belediye binası önünde bulunan içerisinde 50-60 yıllık çam ve çınar ağaçlarını kesmişti.
 
Ağaçlar söküm kamyonu ile sökülmüş ve sanki tekrar başka bir yere dikilecek izlenimi verilmişti. Ancak Gazeteci Dursun Suna yerinden sökülen ağaçları Niğde Belediyesi fidanlığına attıkları ve odun haline getirdiklerini fotoğraflamıştı. (Bu haberimiz için tıklayın)
 
Niğdeliler bireysel olarak tepki göstermiş, haberimiz çok yorum almıştı. Niğde’de 13 tane Çevre kurulu dernek olmasına rağmen sadece  Niğde Çevre Eğitim Kültür Derneği olay yerinde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. (Bu haberimiz için de tıklayın)

 
Geçtiğimiz hafta içinde Niğde Belediyesi kenarlarda kalan birkaç ağacı da söktü.
 
Niğde Belediyesi’nin ağaç katliamı işi ilk değil, Niğde Belediyesi’ni AKP’nin kazandığından bu güne Bor Caddesi refüj üzeri, Bankalar Caddesi, Eski Terminal Caddesi ve geçtiğimiz yaz kaldırım çalışması sırasında da kaldırımda bulunan bir çok ağacı kesti. Bu konuda çok haberler yaptık. Sitemizi takip edenler çevre duyarlılığımızın yüksek olduğunu bilir. 
 
Niğde Belediyesi bunları yaparken, siyasi parti temsilcileri, Dernekler, Kermesciler, Tabela STK’ları, HOS- Hatıra Orman Sevicileri, Orman İşletmesi Niğde Müdürlüğü,  yerel basın… sadece seyrettiler.
 
Bu da bizi Niğde açısından kaygılandırıyor.
 
Niğde Belediyesi tarafından yapılan ağaç katliamına gerekçe, kaldırım, refüj, yeni düzenleme vs.
 
Peki başka illerde bu işler nasıl yürütülüyor.
 
 Google de biraz araştırınca bu konuda onlarca habere rastlıyorsunuz.
Çok ilginç ağaç kurtarma hikayeleri var…
 
ATATÜRK ; AĞACI KESEMEZSİNİZ KÖŞKÜ KAYDIRIN

Atatürk’ün Türk milletine hibe ettiği Yalova’daki çiftlik arazisinde bulunan köşk kendi emriyle 1929 yılında yapılmıştır. Köşk’ün yapılışı sırasıda 2. kata sıra geldiğinde öndeki asırlık çınar ağacının dallan inşaata geliyor. Yetkililer bu dallan kesmemiz gerek paşam derler. Atatürk’ün kesin cevabı hayır, kendisini dinleyenlerin şaşkın bakışları arasında, ağacı kesemezsiniz, köşkü kaydırın der.  Temellerin altına raylar döşenir.  Bina rayların üzerinde doğuya doğru 4 metre ilerletilir. Köşkün adı “ Yürüyen Köşk “ kalmıştır ve halen müze olarak kullanılmaktadır. (Haber için Tıklayın)










*********************
BİNA ŞEKİLSİZ OLDU AMA AĞAÇLAR KURTULDU
 
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi projesine engel olan alandaki ağaçları kesmek yerine, bina inşaatını boş alanın geometrisine uydurdu. Böylece ağaçlar kesilmekten kurtuldu.  
13 bin metrekarelik koruluktaki projeyi, ağaçları kesmemek için boş alan geometrisine uydurarak inşa ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, “Burası çocukluk yıllarımızda herkesin hatıralarının olduğu bir yer.  Yine DSİ tarafından dikilmiş güzel dış budaklar, at kestaneleri, gibi çeşitli ağaçlar vardı. Onları kesmemek için binayı mevcut boş alanın geometrisine uydurarak yaptık. Yani ağaçları kesip istediğimiz gibi binayı yapmak yerine ağaçları kesmeden binayı alana uydurduk. Binanın şekilsiz olmasının sebebi ağaçlara kıymamak içindi.” dedi. 
*******************
 
 
BİR AĞAÇ 1 MİLYON DOLAR FAZLA MASRAF ETTİLER
 
Bolu da 5 Yıldızlı otel yapılıyor… Fakat inşaat alanında bir meşe ağacı var. Ağaç kesildiğinde tek blok olarak yapılabilecek otel ağacı kesmeye kıyamadıklarından dolayı iki blok halinde yapılıyor.  

Gazelle Spa Resort Otel Genel Müdürü Halit Ergül, aynen şöyle diyor. “ Biz bu ağacı kesmeye kıyamadık ve otelin projesinde değişiklik yapmaya karar verdik. Ağacı kesmiş olsaydık binayı tek blok olarak çıkacaktık. Meşe ağacı yüzünden binayı ikiye b
öldük. Bu da bize 1 milyon dolar gibi ek masraf getirdi. Biz ağacımızdan memnunuz. Biz 1 milyon doları kazanabiliriz ama bu ağacı bir daha kazanamayız.'' Haber için TIKLAYIN

 







*******************
BU ÖRNEKTE TBMM’DEN
 
TBMM’de geçtiğimiz yıllarda yürüyen merdivenli geçit yapılması gündeme gelmişti. Yürüyen merdivenli geçit projesinden vazgeçilerek Meclis binasıyla yaşıt 60 yıllık iki çınarla beraber Meşe, Karaağaç, Huş, Sedir, Taflan, Altın Çanak, Frenk Üzümü, Keçi Sakalı, Acemborusu, Ateş Dikeni gibi değişik türlerde 22 ağaç kurtarıldı. 

İnşaatı devam eden yeni halkla ilişkiler binası planlanırken de ağaçları kesmemek için binanın şekli değiştirilmişti.
 
 ...

********************
3 AĞAÇ KESTİ 6 AĞAÇ DİKME CEZASI

Zonguldak Belediyesi, doğal SİT alanı içinde yer alan arsasında ev inşaatına engel olduğu gerekçesiyle 3 sedir ağacını kesen kuyumcu 47 yaşındaki Çetin Çelik'e 6 ağaç dikme cezası verdi


Geçen 13 Aralık’ta Belediye Başkanı CHP’li Muharrem Akdemir başkanlığında toplanan Belediye Encümeni, kesilen ağaçların yerine, ceza olarak 14-16 santimetre çapında toplam bedeli 6 bin 500 lira olarak tespit edilen 6 ağacın dikilmesine karar verdi.

3 sedir ağacı kesilip bu ev yapılmıştı.

Belediye görevlileri gözetiminde dikeceği ağaçları temin etmeye çalışan Çetin Çelik, ağaçları keserken Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin aldıklarını, ancak belediyeden izin alınması gerektiğini bilmediğini söyledi. Ağaçların kesilmesine de karşı çıktığını, ancak inşaatı yapan ustanın ısrarı üzerine kesime onay verdiğini belirten Çelik, şöyle dedi:

"Belediyenin bana böyle bir ceza vermesine gerek yoktu. Çünkü ben bu ağaçları zaten dikecektim. Ağaçların kesilmemesi için çok mücadele verdim. Ancak inşaat için gerekli olduğunu söylediler. Çok da üzüldüm aslında. Ama yapacak bir şey yok." (Haber için Tıklayın)


************************************
AĞACI KESMEYE KIYAMAYINCA BÖYLE EVİ OLDU

Tokat'ın Erbaa ilçesinde, 2 katlı bir evin içerisinde bulunan ceviz ağacı görenleri şaşırtıyor.

lçeye bağlı Tanoba Beldesi Akkoç Mahallesi'nde yaşayan 74 yaşındaki Halil İbrahim Tanoba, 1992 yılında heyelandan zarar gören tek katlı evlerini yıkıp yenisini yapmak istedi. Tanoba, evlerinin yan tarafında bulunan ve annesi Fatma Tanoba'nın diktiği ceviz ağacını kesmeye kıyamadı.

Bunun üzerine, Tanoba, ağacı iki katlı yeni evin içinde bıraktı. Gövdesi evin içinde kalan ağaç, vatandaşların ilgisini çekiyor.

*************************
...
...
...


Ağaçlar kesilmeden önce Niğde Belediye binasından görünümü...


Kesildikten sonra görünüm...