İnşaat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcilığı tarafından hazırlanan sergi  17 Ağustos 1999 tarihinde milletçe büyük bir acı içerisinde yaşadığımız Marmara depreminin yıldönümünde Ak Medrese’de düzenledi.


 Niğde Valisi Necmeddin Kılıç ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın huzurlarında gerçekleştirilen Serginin açılışında konuşan Abudder Zorba; “17 Agustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 14 yıl geçtiğini belirterek; “14 Yıl önce Gölcük başta olmak üzere tüm Marmara bölgesi depremin yıkıcı etkisini yaşadı; binlerce insan hayatını kaybetti, binlercesi yaralandı, ülke ekonomisi ağır darbe aldı” dedi.


Oncesinde de yıkıcı pek çok deprem yaşanmasına rağmen, 1999 depremlerinin devlet için bir milat olarak kabul edildiğini belirten Abudder Zorba: “Nitelikli ve güvenli yapı üretimi, yapı denetimi ve ilgili mevzuat tartışma gündeminin ilk sırasında kendisine yer açtı” şeklinde konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilcisi Zorba, yapı üretim süreci bileşenlerinin görev sorumlulukları, deprem esnasinda ve sonrasında nelerin yapılması gerektiğine dair pek çok bilinmez, sorun olarak varlığını hissettiğini belirtti.

“Bugünün kritik sorusu, depremlerden gerekli dersin alınıp alımadığıdır” diyen Zorba; “1999 depremlerinden ders cikartılıp çıkartılmadığının turnusolu Van depremi olmuştur, Van depreminin siyasi erk nezdindeki etkisini oğrenmek için yeni bir deprem meydana gelmesi mi beklenecektir? Ulke kamuoyu merak ve kaygıyla bu sorunun yanıtını aramaktadır” dedi.

Türkiye bir deprem ülkesidir. Topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü deprem tehlikesi altindadır. Anadolu coğrafyasında 1900'lü yılların başından günümüze otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara  göre 100 bin civarıda insan hayatını kaybetmiştir.

Türkiye’nin dünyanın onemli deprem kuşakları üzerinde olduğuna vurgu yapan Zorba, Ülke topraklarının yüzde 66'si 1. ve 2. derecede deprem bolgesinde yer aldığını, nüfusu bir milyonun tizerindeki 11 büyük kent, ülke nüfusunun ise yüzde 70'i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i deprem tehlikesi altında bulunduğuna dikkati çekti.

Zorba, Inşaat Mühendisleri Odasının bilimsel-mesleki bilgi ve gerekliliklere dayanarak, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı denetiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi ile azaltılabileceğini savunduğunu, bundan sonra da savunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

“Yapı denetimi güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yapı üretimin olmazsa olmazıdır” diyen Zorba; “Yapı denetiminin sahip olduğu önem, ülkemiz topraklarının değişik düzeylerde depremselliği ile görünür olmaktadır ki, denetim eksikliğinin veya sistemdeki zafiyetin doğurduğu sonuçlar kamuoyunun malumudur” diye konuştu.

Zorba; “TMMOB ye bağliı Odaları, yapı denetimin Onemine isaret etmekle kalmamıs, meslektaşlar tarafından gerçekleştirilen mesleki faaliyetlerin de denetlenmesi konusu üzerinde hassasiyetle durmuş, mesleğin gelişmesi, mesleki niteliğin artırılması meslektaşların belgelendirilmesi doğrultusunda girişimlerde bulunmuştur” dedi.



Editör: TE Bilişim