Niğde Belediyesi önündeki meydanda Belediye Başkanı Mümin İnan döneminde   Türk Büyüklerinin büstleri yaptırılmış ve büyük beğeni toplamıştı. Yine aynı dönem Kazak Türklerinin önderlerinden Abılay Han büstü de Niğde'nin Derbent tarafından girişine yerleştirilmişti. 

Gerek Türk Büyüklerinin büstlerini, gerekse Abılay Han'ın büstünü  Güney Azerbaycan Türkü dünyaca ünlü heykeltraş  Ruhi Tuna yapmıştı. Gabriel Ruhi Tuna Kanada'nın Toronto kentinde vefat etti. Uzun zamandır kanser tedavisi gören Gabriel Ruhi Tuna Kanada'da dostlarının katılımı ile toprağa verildi.

CİBİLLİYETSİZLERİN TÜRK VATANDAŞLIĞI KABUL GÖRÜRKEN, O KABUL EDİLMEDİ

Sitemiz yöneticisi Selim Gökel ile de son yıllara  kadar  sık sık görüşen Gabriel Ruhi Tuna Güney Azerbaycan'lı alevi bir Türk'tü, Dünyaca ünlü heykeltraş fikri ve sanatından dolayı İran'ın molla rejimi tarafından 7 yıl hapse atılmış, hapis cezasının ardından sanatını icra etmek için Türkiye'ye gelmişti. Alevi sanatçı, Turancı ve sosyalist   fikirleri, ve yine  sanatı yüzünden Türk vatandaşlığına kabul edilmemişti. Eşi Rimma Muhitova ile birlikte Kanada'ya gitmiş ve sanatını orada icra ediyordu. Heykeltraş Gabriel Ruhi Tuna,  Gaspıralı İsmail, Rauf Denktaş, Yunus Emre, Ebufelz Elçibey'den Mustafa Kemal Atatürk'e kadar Türk Dünyasının yüzlerce  yönetcisi,  sanatçısı ve ilim adamlarının büst ve heykellerini yapmıştı. 

İran'daki molla rejiminden kaçıp Türkiye'de mülteci olarak kaldığı dönemde de Türkiye'de onlarca eser yapmıştı. Bunlardan ikisini de Niğde'ye yapmıştı. 

Niğde'nin o zaman ki Cumhuriyet Meydanındaki Türk Büyükleri büstleri ile Niğde'nin Derbent girişine yerleştirilen Abılay Han'ın heykelleri Ak Partili Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ın göreve gelmesi ile yerlerinden kaldırıldı. Türk Büyükleri büstlerinin ve Abılay Han'ın heykelinin yerlerinden kaldırılıp çok pasif yerlere taşınması Niğdelilerin tepkisine sebep olmuştu. 

Kanada'da bulunurken, 2013 yılında heykellerinin kaldırıldığını öğrenen dünyaca ünlü heykeltraş Gabriel  Ruhi Tuna sitemiz yöneticisi Selim Gökel ile irtibata geçerek Ak Partili Niğde Belediyesi'nin bu uygulamasına sert tepki göstermiş ve bir yazı kaleme almıştı. 

 Bu konudaki haberimiz için lütfen tıklayın. 

Turancı - Sosyalist Gabriel Ruhi Tuna,  Ruhun şaad olsun... 

NİÇEK: Başka bir kent başka bir Niğde mümkün NİÇEK: Başka bir kent başka bir Niğde mümkün

Selim GÖKEL

Editör: TE Bilişim