Çanakkale'de savaşan askerlerin ve o dönemde yaşanan zorlukların hatırlanması amacıyla düzenlenen programda protokol tarafından vatandaşlara Niğde Kent Meydanında üzüm hoşafı ve ekmek ikram edildi.

Haber: Enes Can ÖZMEN

Çanakkale Zaferinin önemine değinen Niğde Valisi Necmeddin Kılıç; "Vatan toprağını kutsal bilip sonraki nesillere taşımak, sonsuza kadar bu toprakların kıymetini bilmek devletimizin bekasını temin etmek, milletimizin iyiliğini temin etmek için mutlak ve mutlak bir geçmiş şuurunun olması gerekir. Muhakkak suretle bu toprakları vatan yapan, bu toprakları bize ikram eden bırakan bizden önceki nesillerin ne gibi fedakarlıklara katlandığını yeni nesillere idrak ettirmek anlatmak, hissettirmek hissetmek bu günümüz ve yarınlarımız için çok önemlidir. Şehitler haftasını bir fırsat bilerek yeni nesillere, gençlere ve bizzati kendi nefsimize iki önceki neslin ne gibi fedakarlıklarda bulunduğunu ne gibi gayretlerde bulunduğunu anlamak, idrak etmek için bu haftayı fırsat bildik. Bu gün Cumhurbaşkanımız adına şehitlerimize devlet övünç madalyasını takmakla Şehitler Haftasına başladık. Bu gün de Çanakkale savaşlarında askerlerin iki öğün yemeğinden bir tanesini hep birlikte yiyoruz. Yediğimiz yemek Çanakkale harplerinde askerimizin 24 saat esasına göre savaşan askerimizin, bir öğün yemeğidir üzüm hoşafı. Biz burada o günü yaşamayı uğraştık. O an o gençlerin o yiğitlerin, on beş yaşındaki çocukların vatan için, namus için can veren o kıymetli neslin neler hissettiğini neler yaşadığını anlamak adına bugün ki etkinlik küçük bir anekdottu. Hafta boyunca etkinliklerimiz devam edecektir" dedi.

Çanakkale'yi anlatmak önemli

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Bu hafta yurt genelinde olduğu gibi Niğde'mizde şehitlerimizi anma adına değişik etkinlikler programlar var. Çanakkale ruhunu canlı tutmak diri tutmak, Çanakkale'yi yaşamak, anlatmak ve yaşatmak gerekiyor. Ülkemizin, bu toprakların hangi şekilde bu güne kadar geldiğini ve kıymetinin değerinin ölçülemeyecek, paha biçilemeyecek olduğunu anlatmak ve Çanakkale'yi anlatmak önemli. Bu toprakların her zaman bir bedelinin olduğunu ve Türkler bu topraklarda olduğu günden bu güne kadar da bu bedeli ödediklerini ve ödemeye de devam edeceğimizi biliyoruz. Bunu biz ve bizden sonraki nesillere de anlatmak adına bu haftanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda da yapılabilecekleri millet olarak, devlet olarak yapmamız gerekliliğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Bu topraklara sahip olmanın bir bedeli var

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Bakıyoruz etrafımız ateş çemberi. Tüm dünyanın şer odaklarının gözü Türkiye'mizin üzerinde. Dolayısı ile bu topraklarda yaşamak, bu topraklara sahip olmanın bir bedeli var. İnsanımızın da bu topraklarda yaşamanın kıymetini bilmesi açısından ne kadar şehit verildi, ne uğurda bu topraklarda yaşanıyor bunların bilinmesi gerekir. Her geçen gün insanımıza bu bilinç aşılanıyor. Bundan yirmi sene önce Çanakkale'nin ne demek olduğunu insanlarımız bilmezdi" dedi.

Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya devam edeceğiz

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Çanakkale savaşlarında yenilen iki öğün yemekten bir tanesini sembolikte olsa yiyerek o anı şehitlerimizi anmış oluyoruz. Demek ki o gün ki şartlara baktığımız zaman bu gün ki şartlarla çok iyi mukayese edebiliriz. O günün şartlarında askerlerimiz ne şekilde mücadele etmiş bu gün ne şartlarda yaşıyoruz bunlarında insanlarımıza iyi aktarılması gerekiyor. Çanakkale'ye de mutlaka herkesin gitmesi gerekir. Çanakkale'yi görmesi gerekir. Çanakkale'ye gitmeden, görmeden iyi bir rehber eşliğinde Çanakkale'yi anlamanın da mümkün olmayacağını biliyoruz. Bu bağlamda da Niğde Belediyesi olarak son 6 yıl içerisinde her yıl on otobüse yakın Niğdeli hemşerilerimizi Çanakkale'ye rehber eşliğinde gönderdik. Çanakkale'yi bundan sonra da anlatmaya devam edeceğiz. Bu noktada Sayın Valimiz, Sayın Garnizon Komutanımız olmak üzere bizlerin üzerine ne düşüyorsa bunu yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Vatan toprakları ilelebet payidar kalacaktır

Niğde Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ufuk Nayır; "18 Mart Çanakkale ve Şehitler haftasının 100. yılını kutluyoruz Türkiye genelinde. Bizlere düşen görev yeni nesillere, şu anda hepsi bilgisayara bağlı yaşıyorlar maalesef. Yeni nesilleri uyandırmak. Nelerle bu vatan kazanıldı, bu toprakların bedeli nasıl oldu çocuklarımıza anlatmak, gelecek nesillere de anlattırmak. Sadece anlatmakla olmuyor bu mutlaka hepimiz anne babayız çocuklarımızın elinden tutup Çanakkale'ye götürüp o ruhu mutlaka yaşatalım. Torunlarımıza da Çanakkale ruhunu aktarmalıyız. İnşallah bu vatanın toprakları ilelebet payidar kalacaktır. Gelecek nesillerde bu topraklarda hür ve özgür yaşayacaktır" dedi.

Editör: TE Bilişim