Mersin Niğdeliler Derneği Genel Kurulu yapıldı. Başkan Özcan Demir kendi isteği ile altı yıldır devam eden görevi  Kemerhisar doğumlu Recai Şafak’a devr etti. Geniş katılımlı toplantıda derneğin kurucuları ve mevcut yönetim bir aradan katılımcıları selamladı ve konuşmalar yapıldı. Dernek kurcularından Av. Kazım Ertan ilk olarak Mersinde Niğdelileri bir araya getirmek için toplantılar yaptıklarını ardından dernekleştiklerini anlatıp gönül işi olan dernekçiliğin zor şartlara rağmen bugüne erdiğini söyledi. Katkıda bulunanlara teşekkür etti. Başkan Özcan Demir’de yaptığı konuşmada çok çaba harcadık. Etkinlikler düzenledik. Uğraş verdik. Niğdeliler Derneği olarak her hemşerimize ulaşmaya uğraş verdik 20 bini aşkın Niğdeli Mersin’de yaşıyor ama gereken desteği sağlamak için yaptığımız çaba ve gayrete rağmen istenen konuma eremedik. Yeni yönetimin de çabası ve gayreti ile derneğimizin geleceğe ulaşacağına inanıyorum” dedi.

 

Toplantıya Başkan Özcan Deniz’in daveti ile katıldığını belirten gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer’de Niğde ilini tanıtan bir konuşma yaptı. Gürer Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı, Niğde Söylence Şaka VE Fıkra Kitabı, Niğde Spor Tarihi Kitabı, Bor Şehri Kitabı, Kızılca Kitabını yazdığını anımsatarak Niğde ilinin çok yönlü zenginlikleri bulunduğuna dikkat çekti. Doğası, çevresi, tarihi, kültürü, folkloru ile Niğde2nin bilinmesi ve tanınması gerektiğini söyleyen Ömer Fethi Gürer şöyle dedi.-“ Niğde Torosların kapısıdır. Her köyü kasabası tarihin izlerini taşır Bilinen onbin yıllık tarihinde medeniyetlerin merkezi olmuş başkent olarak tarihte yer bulmuştur. Doğasında yer alan çiçeği, canlısı ile dahi tek başına farklı ve güzel bir bölgedir. Göllüdağ, Tyana gibi başkent olmuş yerlerinin yanında çok sayıda görülmeye değer eserin olduğu bir bölgedir. Niğde ili Niğdeliler dahi yeterince tanımamaktadır. Gurbette hemşerilerimiz çocuklarımız ile Niğde geliyoruz birkaç günde sıkılıyoruz demektedir. Oysa Niğde birkaç gün değil birkaç hafta gezilecek özelliklerin merkezidir. Niğdeliler Niğde İlini Yeterince Tanımıyor Önce Biz Niğde İlini Tanımalıyız. Başka kentlerde ücretle gezilen yerler bizde herkese açıktır. Yeşilyurt gibi daha keşif bekleyen yerlerimiz vardır.  Ne var ki çoğu eserimizi korumaktan uzağız.  Konakların değerinin farkına varamadık. Tarihin getirisini göremiyoruz. Niğde ilini doğru tanır anlatırsak Niğde önemli bir çekim merkezi olarak gündemde olacaktır”dedi.

 

TÜRKÜMÜZE, FOLKLORUMA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Ömer Fethi Gürer Niğde folklorunun da yeterince sahiplenilmediğini söyleyip Niğde’de çok güzel türkülerimiz var. Oyun havasından halayına değin. ama Düğünlerde Malatya, Ağrı türküsü çalışıyoruz. Yerelde özel ve güzel türkülerimizi, oyunlarımızı öne taşımamız gerekir. Kültür ve folklor başka yerlere taşınır ama biz hep başka yerden almaya çalışıyoruz. Niğde özelliklerini gün ışığına çıkması onu sahiplenmekle olur. Niğdeliler olarak Niğde tanıtmanın yolu da bir olmak birlik olmaktan geçer siyasi düşüncesi ne olursa olsun herkesin önceliği Niğde olmalıdır. Sorunların aşılmasında sevginin yeri önemlidir. Sevgi ile ele ele tutarak Niğde için güzel işler yapmalıyız yapılabilir”dedi. Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer konuşmasında Niğde hizmet edenleri andı. Ebubekir Hazım Tepeyran, Abidin Özmen, Prof. Emin Erişirgil ve diğer Niğde için çalışanlardan söz etti. Niğde ilinin bu bağlamda da önemli bir merkez olduğuna değindi.

 

NİĞDE DERNEKLERİ NİĞDE’DE YEREL MÜZE KURSUN

 Ömer Fethi Gürer konuşmasında farklı bir öneride de bulundu. Gazeteci Yazar Ömer fethi Gürer Niğde ilinde eski bir konağın  ülke genelinde Niğde derneklerinin açacağı bir kampanya ile alınmasını onarılmasını ve derneklerin Niğde’de merkezi olacak yerel bir müze kurulmasını istedi. Bu müzede gurbette Niğdelilerin deden nineden kalan eşyaları resimleri toplanmasını, dünde olanların bu müze ile geleceğe taşınmasını istedi. Birçok eser elden ele yok olmaya doğru gitmektedir en azından bu yollu hem koruma sağlar hem geleceğe taşırız”dedi. Ömer Fethi Gürer konuşması alkışlarla karşılandı. Daha sonra seçimler yapıldı ve yeni yönetim belirlendi. Kemerhisar doğumlu yeni Başkan Recai Şafak göreve gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti ve Niğdelileri bir arada tutup Niğdemiz için çaba çalışma içinde olacağız”dedi.

















Editör: TE Bilişim