Madencilik sektöründe Ocak Ayında acı tablo; “İş Kazası” sayısı 14, Ölü sayısı 16, Yaralı sayısı ise 99

 

Ülkeyi yönetenlerin yapılması gerekenler yerine, her “kaza” sonrası demeçle yetinip timsah gözyaşı dökmeleri, Ocak ayında Maden ocaklarındaki “iş kazaları”nı tetikledi .

 

AKP hükümeti, Grev ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununu yıllarca tarafların uzlaşmadığı bahanesiyle savsaklayarak çıkarmamıştı. Siyasal iktidar DİSK’in itirazlarını dikkate almadan, kendi bildiğini okuyarak, yasak ve barajlarıyla darbe zihniyetini sürdüren 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununu meclisten geçirmiş ve 7 Kasım 2012 tarihinde resmi gazetede yayınlayarak yasallaştırmıştır. 

 

AKP hükümetinin 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununu çıkardıktan sonra ilk istatistikleri 26 Ocak 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlamıştır. Pek çok yönüyle antidemokratik özellikler taşıyan ilgili kanun ve istatistikler, ortaya çıkardığı sonuçlar itibariyle değerlendirildiğinde 12 Eylülün sürdüğünün açık bir göstergesidir.     

 

Resmi Gazetede yayınlanan istatistiklerde Madencilik ve taşocakları 3 numaralı işkolunda gösterilmekte, sosyal güvenlik kapsamında çalışan işçi sayısının 186.698 olduğu görülmektedir. Madencilik ve taşocakları işkolunda çalıştığı bildirilen 186.698 kişinin ancakyüzde 19.23’ünün (35.894 kişi) sendikal hak ve özgürlüklerden yararlandığı, yüzde 80.67’sinin (150.804 kişi) ise sendikasız çalıştığı anlaşılmaktadır.

 

Güvencesiz iş, sağlıksız çalışma ortamı ve düşük ücreti işaret eden taşeron sisteminin çok yaygın olduğu ve son dönemde meydana gelen iş cinayetleriyle ayyuka çıktığı bir sektörde, 12 Eylül darbe yasalarının bir versiyonu olan, 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununu geçerli olduğu sürece, iş cinayetlerinin de önlenebilmesinin mümkünü yoktur ve kaçınılmaz olarak sürecektir. 

 

Bu gerçeği bir kez daha dile getirip, insan yaşamını hiçe sayarak ülkeyi sermayenin dikensiz gül bahçesi yapma misyonunu darbecilerden devralan AKP hükümetini milyonların sesi ve taleplerini dikkate almaya çağırıyoruz.

 

Madencilik sektöründe yılın ilk ayı olan Ocak 2013 yine madenciler açısından kan ve gözyaşıyla geçmiştir. Ocak ayında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçlarına bakıldığında, AKP hükümetinin işçi ve emekçilere yaklaşımında bir değişiklik olmadığı ocaklara net olarak yansımıştır. 

 

İşte bunlardan bir kısmı;   

 

OCAK 2013 İŞ KAZALARI:

 

 

4 OCAK 2013- Bursa'nın Orhaneli İlçesi'nde, ŞE - TAT Madencilik krom işletmesinde, 27 Aralık 2012 tarihinde taşıyıcı bandın tıkanması sonucu kafasına büyük bir krom parçası düşerek ağır yaralanan Mehmet Işık (29), tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

 

7 OCAK 2013- Zonguldak TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı çalışan taşeron şirketlerden Star Madencilik işletmesinde, galeri açılması sırasında meydana gelen degaj patlamasında (kömürün gaz basıncı sonucu püskürmesi) 8 işçi, Hasan Bozacı, Hüseyin Kürekci, Muharrem Yapıcı, Ahmet Şekerci, Yüksel Koca, Köksal Kadıoğlu, Muhsin Akyüz, Satılmış Arslan yaşamını yitirdi, 7 işçi ise yaralı olarak hastanelere kaldırıldı.

 

10 OCAK 2013-.Zonguldak Gelik'te Bahadır Madencilik'e ait ocakta gece meydana gelen metan gazı patlaması sonucu meydana gelen göçükte; Sedat Hamarat (34) yaşamını yitirirken, Naim Kuyumcu (36) ve Ömer Caymaz (44) yaralandı. Kurtarma çalışmalarına katılan işçilerden Mustafa Bektaş, Murat Karaman ve Mustafa Gideroğlu da metan gazından zehirlendi.

 

16 OCAK 2013- Zonguldak Çatalağzı beldesindeki kömür yıkama tesisinde (lavuar) çalışanKadir Çelep isimli işçi de yüksekten düşmesi sonucu olay yerinde öldü.

 

17 OCAK 2013- Zonguldak'ın Gelik Beldesi’nde, Akkurt Madencilik şirketinin 2 numaralı sahadaki faaliyet yürüten taşeronu Bahadır Madenciliğin üretim yaptığı ocakta sabah saatlerinde meydana gelen göçükte, Yunus Aktaş (36) hayatını kaybetti.

 

18 OCAK 2013- Manisa Somada Cenkyeri Beldesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren özel yer altı maden ocağında akşam saatlerinde üzerine demir ayakların düşmesi ve iki demirin arasında kalması sonucu Fahrettin Başkan (53) yaşamını yitirdi.

 

21 OCAK 2013- Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi Havalandırma Bölümü'nde çalışan ve kendisinden bir gündür haber alınamayan Tahsin Yiğit (38)'in, Kandilli beldesinde bir evde bulunarak Ereğli Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

 

22 OCAK 2013- Bartın’ın Amasra ilçesinde faaliyet gösteren bir maden ocağında Silo çalışması yapıldığı esnada E.Z isimli bir işçinin kullandığı vinç makinesine bağlı çimento silosunun üzerinde bulunan R.S isimli işçi, halatın kopması sonucu 3 metre yükseklikten aşağıya düştü. Düşmenin etkisiyle ağır yaralanan R.S, hastaneye

 

23 OCAK 2013- Adana Aladağ’da, özel sektöre ait krom işletmesinde öğle yemeğinden sonra rahatsızlanan işçilerin zehirlendikleri belirlendi. Zehirlenen 80 işçi kaldırıldığı hastanelerde tedavi altına alındı.

 

26 OCAK 2013- Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen göçükte Davut Şahin (25) yaşamını yitirdi.

 

28 OCAK 2013- Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi Demircili Koyü’nde faaliyet yürüten özel sektöre ait krom ocağında, galeride çalışırken kafasına düşen krom parçası düşen Ö.D ve İ.Y yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

28 OCAK 2013- Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi Büyükpotuklu Koyü’nde özel sektöre ait krom işletmesinde çalışan T.B, galeride başına çarpan krom kütlesinin ağır yaralaması sonucunda hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

29 OCAK 2013- Çanakkale Çan Kumarlar Köyü’nde faaliyet sürdüren özel sektöre ait Kurşun ocağında meydana gelen göçükte Demsur Karadeniz (33) hayatını kaybederken 2 işçi de yaralandı.

30 OCAK 2013- Burdur'un Karamanlı İlçesi Kaleler bölgesinde, özel sektöre ait bir mermer ocağında, üstüne yaklaşık 3 ton ağırlığında mermer blok düşen İsmail Karnak (29) yaşamını yitirdi.

 

Ocak Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 14, Ölü sayısı: 16, Yaralı sayısı: 99.

 

Geçtiğimiz yıl Ocak 2012’de meydana gelen 12 “iş kazası”nda ise, 4 madenci yaşamını yitirirken, 13 madencinin da yaralı olarak kurtarılıp hastanelere kaldırıldığını hatırlıyoruz.

 

Yeni yılın ilk ayında iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiren bütün işçi kardeşlerimizi ve maden işçilerini saygıyla anıyor, ailelerinin acılarını paylaşıyor ve tedavisi sürenlere acil şifalar diliyoruz. 1 Şubat 2013

  Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu

 

Editör: TE Bilişim