Kurban bayramına sayılı günler çocuklar kesilen kurbanı görmeli mi, görmemeli mi konusu tekrar tartışılır oldu. Peki çocuklar kurban kesimini görmeli mi? Kan çocuğu şiddete sürüklüyor mu? Hangi yaştaki çocuklara kesim görebilmeli? Kurban Bayramı öncesinde çokça tartışılan konuya ilişkin Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk-Ergen Psikologu Aynur Sayım önemli değerlendirmelerde bulunuyor.


Çocukla hayvan arasında duygusal ilişkiye dikkat

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptığı yazılı açıklamada şöyle konuştu:

“Çocuğun zihinsel olgunluk düzeyine uygun hareket edilmelidir. 7 yaşına kadar çocuklar istemedikçe kurbanın kesilmesi gösterilmemelidir. Eğer istiyorsa önceden bilgilendirilmelidir. Ebeveynin tepkisi her yerde belirleyici olduğu gibi burada da olacaktır.

7 yaşındaki çocukta artık gerçeklik duygusu ve soyut düşünce gelişmeye başladığı için kültürel öğrenim ön plana çıkar. Bunun bir dini görev olduğu, yoksullara yardım gibi sosyal boyutu olduğu anlatılmalıdır. Ölüm kavramı, kan akıtmaktan hoşlanmamak gerektiği ama insanın proteine ihtiyacı nedeniyle bazı şeylere katlanması gerektiği, ölüm ötesi gerçeklik gibi kavramlar yine bu yaşta öğretilmelidir. Kendi korkularımızı çocuğa yansıttığımız zaman çocukta öfke, şiddet ve düşmanlık gibi duygular gelişebilir.

Ayrıca kesilecek hayvanla çocuğun duygusal bir iletişiminin ve ilişkisinin olmaması gerekir. Bu duygusal iletişimi nedeniyle ömür boyu tavuk yemeyen kişiler vardır. Korkutucu yönü en aza inmiş, sosyal boyutu ön plana çıkmış kurban törenlerini izlemek çocuğun zihinsel olgunluğu ile ilgilidir. Zihinsel olgunluğa haiz çocuklar olayları doğru karşılar.

Kurbanda psikolojik mesaj olan; “Allah’ım, beni senden alıkoyan her şeyi kurban etmeye hazırım” anlamını hem kendimize hem çocuklarımıza öğretmek için bu bayramı fırsat olarak değerlendirmek en felsefi duruşumuz olacaktır. Egonun arzularını kurban etmek, yaratıcıdan bizi uzaklaştıran şeyleri içimizden söküp atmak hiç de kolay değildir.”

Çocuklar Kurban Bayramını nasıl yaşıyor, nelerden, niçin etkileniyor?

Birlik, beraberlik ve coşku duygularının yoğun olarak yaşandığı bayramların çocuklar için anlam ve heyecanının büyük olduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Uzman Psikologu Aynur Sayım ise Kurban Bayramının çocuklar üzerindeki etkisi üzerine şunları ifade ediyor.

“Öncelikle kültürümüzün ve ailenin Kurban Bayram’ına yüklediği anlama ve bayramı nasıl yaşandığına bakmak önemli. Çocuklar model alarak büyür. Ailenin davranışlarını taklit ederler. Sevginin paylaşımı, birlik-beraberlik-coşku duygularının yaşanması, çocuklara model olma, ailenin sosyo-kültürel değerlerini benimsemesi açısından anlamlı.

Kurban Bayramında dini olarak kurban kesimi yapılıyor. Belirli bir yaşa erişmemiş çocuğun kurban kesimini görmesi, psikolojik açıdan onu olumsuz etkiliyor. Çocukta soyut kavramlar henüz gelişmediği için bu görüntü onun ruhsal yaşantısını örseleyebiliyor, bu duruma anlam veremiyor çünkü. Korkuları da artabiliyor. Çocuk için bu görüntü şiddeti çağrıştırabiliyor. Bunun için aileler belirli bir yaş öncesine kadar çocuklarını kurban kesimi alanında bulundurmamalılar.”



Editör: TE Bilişim