Mevsimler değişse de bu madencilerin yaşamına iyiden, güzelden yana hiçbir şey katmıyor. Yaz çoktan geçti, sonbahar da geride kaldı, kış ise eli kulağında. Düşük ücret, güvencesiz iş ve sağlıksız çalışma ortamında çalışan özel sektör maden işçileri için gelen mevsim, “kara kış” tır. Kara kış madenciler için yeni bir masrafı, ekstradan bir borçlanmayı ifade eder. Bakır, krom, feldspat, kurşun, çinko, gümüş kuvarsit, mermer ve diğer maden ocaklarında çalışanlar için büyük bir dert gibi görünmese de, taşkömürü ve linyit ocaklarında çalışanlar için bunu söylemek mümkün değildir.

 

Anadolu da “döven öküzünün ağzı bağlanmaz” denir. Bu deyim çalışanın ürettiğinden yararlanma hakkının doğallığını ifade eder. Ne var ki bu deyim, linyit ve taşkömürü ocaklarından içeri girebilmiş ve işverenlerce kabul görmüş değildir. Evini ısıtmak istiyorsa, eşinin ve çocuklarının soğukta hasta olmamasını istiyorsa maden işçisi, yeraltından çıkardığı kömürden ihtiyacı kadar almak için işletme sahibinden para ile satın almak zorundadır. İşte bu durum ülkemizde üretimiyle en ön sıralarda yer alan linyit ve taşkömürü ocaklarında çalışan maden işçilerinin en gücüne giden bir derttir.

 

2012 Kasım ayı madencilik sektöründe yaşanan “iş kazaları”nda olumluya doğru giden her hangi bir değişikliğin gözlenmediği ay oldu. Maden işçileri evlerinden işe giderken yine helalleşmeyi ihmal etmediler. Yine tedirgin bir şekilde başladılar işe ve mesailerini tamamladıklarında birgün daha fazla yaşamanın mutluluğunu aileleriyle paylaştılar döndükleri evlerinde. Ne var ki bazıları onlar kadar da şanslı değildi. Afşin’de, Park Teknik linyit sahasının 9 ay önce yuttuğu 9 madencinin ailesi hala gözleri yollarda cansız bedenlere ulaşmayı bekliyorlar. 10 Şubat 2011’den bu güne ülkeyi yönetenlerin ve sorumlu işletmenin bu gözü yaşlı ailelerin, “hiç olmazsa kemiklerini verin” diye arşa çıkan acılı feryatlarını bir nebze de olsa dindirmek için ne yaptıkları ise biliniyor değil. Bütün bu yaşanan gerçeklerin ardından Kasım ayında meydana gelen “iş kazaları” ve sonuçlarına göz atmakta yarar var. 

 

KASIM 2012 İŞ KAZALARI:

 

5 KASIM 2012 - Tekirdağ Malkara Karayolu üzerinde faaliyet yürüten Emek Madencilik şirketine ait linyit ocağında meydana gelen göçük altında kalan İsmail Başol (31) yaralı olarak kurtarıldı.

 

6 KASIM 2012 - Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Koyunağılı Köyü’nde de özel sektöre ait linyit ocağında üzerine elektrik panosu düşen Ö.V.S ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

 

7 KASIM 2012 - Burdur'un Karamanlı İlçesi’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait mermer ocağında elektrikçi Mehmet Karcı (22), çalıştığı sırada dengesini kaybederek 8 metrelik yükseklikten mermer bloklarının üzerine düşerek ağır yaralandı.

 

7 KASIM 2012 – Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi’nde faaliyet sürdüren Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk İşletme Müdürlüğü maden ocağında göçük sonucu Muhammet Kılıç (34), Muhammet Eroğlu (32) ve Şafak İnkaya (27) vücudunun çeşitli yerlerinden yaralı olarak kurtarıldılar.

 

7 KASIM 2012 – Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Çavuşlu Köyü’ndeki linyit ocağında meydana gelen göçükte başından yaralanan Cevdet Tezcan hayatını kaybetti.

 

11 KASIM 2012 – Manisa’nın Soma İlçesi'ne bağlı Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında, galerinin 350 metre kadar derinliklerinde grizu sonucu meydana gelen yangında; Hasan Gököz (30) ve Murat Yılmaz (31) yaşamını yitirirken, Gafur Kent (36), Ramazan Doğan (29), İbrahim Narşap (52), Abdullah Karadağ (33), Mehmet Duran (33), Üzeyir Çopar (34) ve Mehmet Altay (34) yaralı olarak kurtarıldı.

 

15 KASIM 2012 – Sivas'ın Koyulhisar İlçesi Bahçe Köyü yakınlarında Eda İnşaat ve Madencilik Şirketine ait krom ocağında meydana gelen göçük altında kalan Ahmet Yakar (18), Halil Yakar (35) ve Ayhan Akyurt (29) yaralı olarak kurtarılarak hastaneye kaldırıldılar.

 

15 KASIM 2012 - İzmir'in Bornova İlçesi'ne bağlı Işıkkent’te, çalıştığı taş ocağında direksiyon kontrolünü yitiren kamyon şoförü Metin Emir (35), ters dönen araçta sıkışarak can verdi.

 

17 KASIM 2012 – Zonguldak'ın Ereğli İlçesi Gökçeler Beldesi’nde özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen kazada Hasan Demirdöğer (34), üzerine tavan kısmından parçaların düşmesi sonucu yaralanarak Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

 

17 KASIM 2012 – Zonguldak'ta Kırat Mahallesi Koca Osman Sokakta, 5 ay önce ruhsatsız faaliyet yürüttüğü için mühürlenen, maden ocağında meydana gelen göçükte Ural Topraklı (61) hayatını kaybetti.

 

21 KASIM 2012 – Afyon’un Sandıklı İlçesi Akın Köyü’nde, Mak İnşaat A.Ş tarafından işletilen taş ocağında meydana gelen göçükte, Halim Küçük (45), kullandığı kamyonla birlikte taş ve toprak yığının altında kaldı. Yapılan kurtarma çalışmaları sonunda şoför Halim Küçük’ün cesedine ulaşıldı. 

 

25 KASIM 2012 – Kastamonu’nun Hanönü İlçesi’nde faaliyet gösteren özel sektöre ait maden ocağında, Osman Telli (46) koğuşta ölü bulundu.  

 

26 KASIM 2012 - Niğde'de özel sektöre ait bir altın madeni işletmesinde, dinamitin patlamasıyla sırasında üzerine kayalar düşen B.K (40) ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

 

28 KASIM 2012 – Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Armutçuk İşletme Müdürlüğü maden ocağında, eksi 400 metrede, kömür vagonlarını çeken motorun raydan çıkması sonucu işçilere çarptı. Ezilen maden işçilerinden Saffet Koç (38) yaşamını yitirirken, Cevdet Baytekin’in (42) 4 parmağı koptu. Adem Candan (36) ve İsmail Uzan (41) ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

 

Kasım Ayı içinde gerçekleşen toplam “Kaza” sayısı: 14, Ölü sayısı: 8, Yaralı sayısı: 21.

 

Maden işçilerinin “iş kazası” adıyla yaşamlarının sonlanmasında şu ya da bu şekilde katkısı olan resmi ve özel tüm yetkilileri vicdanlarıyla baş başa bırakırken, şu anda aramızda olmayan arkadaşlarımızın ailelerinin acılarını paylaşıyor, yaralı olarak kurtulan maden işçilerine acil şifalar diliyoruz.

Dev. Maden – Sen Yönetim Kurulu



Editör: TE Bilişim