Dünyada her geçen gün su kaynaklarını korumak için tedbirler sıralanırken, ülkemizde suyumuzun yüzde 43’ünü daha musluktan akmadan kaybettiğimizi biliyor muydunuz? Türkiye’de her yıl  su kayıp ve kaçakları yüzünden kaybettiğimiz su 10 Terkos Gölü kadar. AKATED Başkanı Yasin Torun, günümüzde artık ülkelerin değil dünyanın ortak sorunu olan su sıkıntısıyla mücadelede, öncelikle suyumuzu nasıl korumamız gerektiğine odaklanmamız gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu

 

Su tüketiminin her geçen gün artması, değişen iklim koşulları ve gittikçe azalan kaynaklar göz önüne alındığında suyun geleceği ile ilgili adeta tehlike çanları çalıyor. İstanbul’da 28-29 Eylül tarihlerinde düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’nun açılışında konuşan Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) Başkanı Yasin Torun, Türkiye’de henüz tüketicilere ulaşmadan kaybolan suyun miktarının yüzde 43 olduğuna, yani yılda 10 Terkos Gölü hacminde suyu sadece su kayıp ve kaçakları yüzünden kaybettiğimize dikkat çekti.

 

Su kaçakları nasıl oluşuyor?

Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu’nda Türkiye’de su kayıp ve kaçakları ile nasıl mücadele edileceği ve gelişmiş ülkeler seviyesine nasıl ulaşacağımız tartışıldı. Su kaçaklarının nedenleri hakkında Yasin Torun şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemizde altyapı çalışmalarında kullanılan boruların ömrü 50 yıl olsa da kullanım şeklinden dolayı 30 yıldan fazla kullanamıyoruz. Daha önce döşenmiş boru hatları üzerinden yol geçmesi, başka alt yapılar döşenmesi, hasara uğraması dolayısıyla boru hatlarında oluşan çatlak, kırılma gibi sebeplerden dolayı normalde abonelere ulaşması gereken suyun belli bir miktarı ulaşmadan kayboluyor ve toprağa karışıyor.”

 

Kaybettiğimiz 5 Milyar TL’yi 2 yılda geri kazanabiliriz

AKATED Başkanı Yasin Torun, daha muslukta bile akmadan kaybolan suyun, her yıl ülke ekonomisinden 5 milyar TL’nin boşa gitmesine neden olduğunu söyledi. Torun sözlerine şöyle devam etti: “Sadece 1 yıllık kaybımız olan 5 milyar TL’yi şebekelerimizi yenilemek için harcarsak,  Türkiye’deki tüm hasarlı şebekeleri 2 yıl içerisinde rehabilite edebiliriz.”

 

 

Su kaybının oranını yüzde 10’lara çekebiliriz

Su tasarrufu gündeme geldiğinde, daha çok son tüketicinin alması gereken önlemlerin sıralandığını belirten Torun, oysaki son tüketicinin dişlerini fırçalarken kapatması gereken sudan çok daha önemli bir tasarrufun su kayıp ve kaçaklarının önlenmesiyle elde edilebileceğinin altını çizdi. AKATED Başkanı, Türkiye’deki su kaçaklarının oranının gelişmiş ülkeler seviyesine çekmenin ön önemli hedefleri olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Bu gün gelişmiş ülkelere baktığımızda su kayıp oranlarının yüzde 10 ila 20 arasında olduğunu görüyoruz. Ülkemizde ise kaybettiğimiz suyun oranı yüzde 40’ları geçmiş durumda ve bu konu acil olarak çözüm bekleyen gündem maddelerimiz arasında yer alıyor.

 

Bakanlıktan önemli bir adım

Son yıllarda susuzlukla mücadelede kamunun önemli adımlar attığını da belirten AKATED Başkanı, 8 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ekonomik kaybın önlenmesini ve kayıp oranlarının gelişmiş ülkeler seviyesine çekilmesini hedeflediğini belirtti.

 

Torun yönetmelikte değişiklikle ilgili de şunları paylaştı: “İçme Suyu ve Dağıtım Sistemlerinde Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği’ndeki değişiklik sayesinde, büyükşehir ve il belediyeleri su kaybı oranlarını, 5 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine; diğer belediyelerin de 9 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirmekle yükümlüler. AB üyelik normlarının şartlarından birinin de su kayıp ve kaçakları konusunda mücadele olduğu düşünülürse AB’ye adaylık süreci devam eden Türkiye için bu konunun son derece önemli.

 

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği  (AKATED) Hakkında

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) şehirlerimizin üstyapıları kadar altyapılarının da büyük bir ehemmiyete sahip olduğuna dikkat çekmektedir. Gözden ırak olan altyapının gönülden de ırak olmaması bizim en büyük temennimizdir. AKATED’in kuruluş amacı, dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde yaygın şekilde tercih edilen ileri altyapı uygulamalarının ve kazısız teknolojilerin ülkemizde de sıklıkla tercih edilir hale gelmesidir. Bu hususun ülkemizin sürdürülebilir büyümesi ve çevrenin korunması için bir zaruret olduğu düşünülmektedir.

 

AKATED’in öncelikli görevi ise, ülkemiz kamuoyunu ileri altyapı uygulamaları ve kazısız teknolojiler hakkında bilgilendirmek ve bu yöndeki projelerin artırılmasını teşvik etmektir.

 

Forumla ilgili detaylı bilgiye www.waterlossforum.org’tan ulaşabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim