CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, uzun yıllar sürdürdüğü girişimler sonucunda “Anıt Ağaç” kapsamına aldırdığı Bor ilçesine bağlı Balcı Köyündeki 500 yıllık Anadolu Kestanesi Ağacının, bakım ve onarımı ile ağacın bulunduğu alandaki çevre düzenlemesi sorununu TBMM gündemine taşıdı.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Anıt Ağacın bakım ve korunmasının, Niğde İl Özel İdaresi tarafından yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde Balcı köyündeki tarihi folklorik Anadolu Kestanesinin anıt ağaç olarak korunmasının 2016 yılında verdiği yazılı soru önergelerine istinaden sağlandığını hatırlattı. 

Anıt Ağaç olarak tescillendirilen 500 yıllık kestane ağacının Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğünce bakım ve çevre düzenlemesinin yapılacağı yönündeki resmi açıklamaları da anımsatan Gürer, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında gittiği köyde ağacın bakımının yapılmadığını, çevre düzenlemesinin sağlanmadığı gibi büyük bir dalın çürüme sonucu kırılmış olduğunu gördüğünü belirtti. Ömer Fethi Gürer, “Kaya kütlesi üzerinde 500 yıla ulaşan bölgede tek kestane ağacının korunması ve bakımı neden sağlanamamaktadır? Anıt ağaca tanıtıcı bir tabela dahi neden yazılmamıştır? Çevre düzeni ne zaman sağlanacaktır? Ağacın yanından gölet yapımına yol açılması yerine yolun daha aşağı ya da yukardan verilmesi olası değil midir? Tescillenen ağacın korunması mı yoksa yok olması mı sağlanacaktır?” şeklindeki soruların da yanıtlanmasını istedi. 

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Niğde İli Bor ilçesi Balcı (Cücü) Köyünde Koyungöleği mevkiinde, Devletin hüküm ve tasarrufundaki tescil harici taşınmaz üzerinde yer alan, yaşının 500 yıl olduğu varsayılan ve halk arasında folklorik önem arz eden Anadolu Kestanesi (Castenea sativa) ağacının, Nevşehir Tabiat Varlıklarım Koruma Komisyonu'nun 24.11.2016 tarih ve 788 sayılı kararı ile "Anıt Ağaç" olarak tescili uygun görülmüş olup; 07.12.2016 tarih ve 12619 sayılı Bakanlık Makamı Olur'u ile kararın onaylanarak koruma altına alındığını belirtti.  

Anıt ağacın yanından geçen yolun yeni açılmış ya da yeniden düzeltilmiş bir yol olmadığı gibi var olan ve yıllardır köyün bağ ve bahçe ulaşımında kullanılan yol güzergâhı olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, gölet yapımı için Anıt Kestane ağacının bulunduğu yol güzergâhının üst kısmında servis yolu açıldığını, Anıt Ağacın bulunduğu mahalleye yaklaşık 400 metre kala söz konusu servis yolunun gölet şantiyesine ayrıldığını belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Anıt Kestane Ağacına ait tanıtıcı tabelanın Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Anıt Ağaç mahalline konulduğunu belirterek, ağacın bakım ve korunmasının Niğde İl Özel İdaresi tarafından yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Balcı köyünde 500 yıllık olduğu tahmin edilen Kestane ağacının Anıt Ağaç kapsamına alınmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Gürer, buna rağmen ağacın çevre düzenlemesinin sağlanmaması, bakım ve korumasının yapılmamış olmasının üzüncü verici olduğunu söyledi. Gürer, “Anıt Ağacın bakım ve çevre düzenlemesinin sağlanmasının ardından turizme açılabilmesi için tanıtımın da yapılması sağlanmalıdır. Bu konuda Bakanlık ve Bakanlığa bağlı il müdürlüğü ile diğer ilgili kurumların tanıtıcı birtakım çalışmalar yapması, bölgenin turizm açısından gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Ağaç bölge için sembol olacaktır” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim