Niğde CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı balcı köyünde bulunan 500 yıllık kestane ağacının koruma altına alınması ve anıt ağaç kapsamına alınması için 15 yıldır uğraş verdiğini ve TBMM gündemine, bakana taşıdığını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Balcı köyünde 2 yıl önce ‘anıt ağaç’ kapsamına alınan 5 asırlık kestane ağacının korunması, çevre düzenlemesinin sağlanması, tanıtımın yapılması ve bu bölgeye daha kolay bir şekilde ulaşımın sağlanması için yetkilileri göreve davet etti. 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığı yazılı müracaatla anıt ağaç kapsamına alınmasını sağladığı 500 yıllık kestane ağacının bulunduğu Balcı (Cücü) köyünü ziyaret etti. 
KORUMA ALTINA ALINDI AMA…
Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun incelemeleri sonucunda ‘Anadolu Kestanesi’ cinsi olarak tescil edilen ve gövde çapı 5 metreye ulaşan kestane ağacının önünde, bölgeyi ziyarete gelen vatandaşlarla sohbet eden Ömer Fethi Gürer, Niğde bölgesinde tescilli tek ağaç olan Balcı (Cücü) köyündeki kestane ağacının koruma altına alınmasına rağmen korunmadığını söyledi. 
KORUNMADIĞI İÇİN AĞAÇTA TAHRİBAT OLUŞTU
Heybetiyle dikkat çeken kestane ağacının belli bölgelerinde tahribatlar oluştuğuna vurgu yapan Ömer Fethi  Gürer, “Bu ağaç koruma altına alınmasına rağmen gerekli ilgi gösterilmiyor. Çevre Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü iki yıl önce verilen  anıt ağaç sayılma ve koruma  kararına rağmen ağaca yönelik hiç bir çalışma yapmamış, Ne yazık ki ağaç dallarında kırılmalar olmuş, bir an önce ağaç Karara uygun bir şekilde korunması ve çevre düzenlemesinin sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu. 
GÜRER, 500 YILLIK AĞACI TESCİLLİTMEK İÇİN 15 YIL MÜCADELE ETTİ 
Ağacın koruma altına alınması ve anıt ağaç kapsamına alınması için 15 yıldır uğraş verdiğini ve Milletvekili seçilince konuyu TBMM gündemine, bakana taşıdığını belirten Ömer Fethi Gürer, “Milletvekili olduktan sonra dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye bu ağacın koruma altına alınması için yazılı talepte bulundum. Yazılı ve sözlü soru önergeleri ile konunun takipçisi oldum. Bakanlıktan soru önergemize verilen yanıtta, ‘Nevşehir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyonunun Niğde ili Bor ilçesi Balcı (Cücü) köyü Koyungöleği mevkiinde bulunan bir adet Anadolu Kestanesi ağacının anıt ağaç olarak tescil edilmesine ve koruma alanı olarak belirlenmesine ilişkin 24.11.2016 tarihli ve 788 sayılı kararı bakanlığımızca 7.12.2016 tarihinde onaylanmıştır. Bundan sonraki süreçte söz konusu ağacın bakımı ve korunması kapsamında yapılacak işlemler bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) yürütülecektir’ ifadeleri yer aldı. Ağacın nihayet anıt ağaç kapsamına alınmasını sağladık ama görüyoruz ki korunmuyor” dedi. 
YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET ETTİ
Kökleri kayaların üzerinde bulunan ve heybetli görüntüsüyle de ilgi odağı olan kestane ağacının bölgedeki tek anıtsal ağaç olma özelliğini taşıdığına da dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Yetkililerden ağacın korunması ve çevre düzenlemesinin sağlanmasını istiyoruz. Bu ağaçla ilgili bir tanıtım panosunun bu bölgeye asılması, buraya gelmek isteyen vatandaşlar için ulaşım koşullarının kolaylaştırılması, çevre düzenlemesinin yapılması ve tarihsel süreciyle de ilgi çeken bölgede yüzeysel araştırmalar yapılması gerekiyor. Sadece Balcı köyünün değil bu ağaç ile birlikte Niğde’nin de tanıtımının yapılabileceği düşünüldüğünde, bu ağaca gerekli değerin yetkililer tarafından verilmediği gözleniyor. Bu ağacı korumanın hepimizin asli görevi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 
AĞACIN EFSANE ANLATIMIDA VAR
Niğde ili tarihi, folklorik değerleri ile beş ayrı konuda kitabını da yazan Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ağacın Niğde ilinde tek kestane ağacı olmasından öte efsanevi bir özelliğinin de olduğunu, kaya kütlesi üzerinde bulunan ağacın tohumunun dönemin Cücü beyine ziyarete gelen yaşlı bir konuğun köyden ayrılırken teşekkür edip cebinden çıkardığı bu tohumu bu kayaya koyduğunu, köylünün bir şey olmaz diye düşündüğü yerde bu ağacın oluştuğunu belirterek,          “Ağacın ürünü yıllardır köy halkınca ortaklaşa toplanıyor. Ovaya bakan muhteşem bir manzara ile de ağaç özel bir yere sahip” dedi.
KÖY SAKİNLERİNDEN GÜRER’E TEŞEKKÜR 
Balcı köyü sakinleri de köylerindeki 5 asırlık kestane ağacının tanıtımı ve tescili için çaba gösteren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e teşekkür etti. Köylüler, ağacın çevre düzenlemesinin sağlanması ve korunmasına yönelik düzenlemelerin yapılmasını istedi. Görkemli anıt ağacı görmek için bir çok ziyaretçi geldiğini belirten Gürer, “Niğde ilinde tek folklorik değeri olan ağaca hayran kalıyorlar. Bir an öncede ağacın korunmasını istiyorlar” dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim