Niğde'nin Fesleğen köyü, şehirde yaşayan gençlerin köy düğünlerinden vazgeçmemesi nedeniyle yaz aylarında adeta karnaval alanına dönüyor.



 Geleneksel düğün adetlerinin hepsini uygulayan çiftler yorucu ve eğlenceli bir 4 günün ardından hayatlarını birleştiriyor.



Fesleğen köyü yaz aylarının gelmesiyle 4 gün süren geleneksel köy düğünlerine ev sahipliği yapıyor. Büyük şehirlerde yaşayan Fesleğenliler, salonlar yerine düğünlerini köylerinde ve eski adetlere göre yapmayı tercih ediyor.


Ağustos ayında artan düğünler köyde adeta bir karnaval havasının yaşanmasına neden oluyor. İlginç düğün adetlerini sürdüğü Fesleğen'de bir gün içerisinde her sokaktan at üzerinde geçen gelinleri ve evlerin çatısında kan ter içinde gelinleri selamlayan damatları görmek mümkün.


Bayrak dikerek düğünü başlatıyorlar

Gelin ve damat için oldukça yoğun geçen düğün, perşembe günü damadın evinin çatısına bayrak dikilmesi ve yapılan dualarla başlıyor. Bayrak dikme törenine gelen komşular, direğe yazma ya da kumaş bağlayarak, hediyelerini veriyor.


Cuma günü gelin evine çeyiz sandığı götürme ve cumartesi takı töreni ile kına eğlencesinin ardından pazar günü düğün yemeği hazırlanıyor. Kazanlarda et kavurması, pilav pişirilerek davetlilere ikram ediliyor.


Pazar günü gelinin hazır olduğu haberinin gelmesinin ardından ellerinde bayraklarla ‘’seymen alayı’’ adı verilen erkek tarafından oluşan grup davul zurna eşliğinde gelini almaya gidiyor.


Üzerine yöresel halı örtülerek hazırlanan at, gelinin evinin önüne getiriliyor. Dayıları tarafından ata bindirilen telli duvaklı gelin yapılan duanın ardından seymen alayı eşliğinde damat evine doğru yola çıkıyor.


Smokin giyen damat geleneklere göre elinde tespihi gelini selamlamak için yol boyunca evlerin çatısına ya da duvarların üstüne çıkıyor. Damat ve sağdıç çıktıkları evin çatısından hafifçe eğilerek başlarıyla gelini selamlıyor.


Damat için yorucu geçen selamlama, gelin evi ile damadın evi arasında yol boyunca sürüyor.


Dördüncü gün verilen yemek ve yapılan eğlencelerle düğün sona eriyor.


Ertesi gün kadınlar kendi aralarında biraraya gelerek duvak mevliti okutuyor.


Kaynak : AA

Betül Abbak


Editör: TE Bilişim