Niğde’nin şirin köylerinden Fertek’te bakın ne bulduk…

 Haber-Yorum: Selim GÖKEL
 Kamera-Montaj: Fatih ÖZATA

Niğde’nin piknik alanı az. Ama artırma çabaları da var. Fertek Köyünün hemen yakınında bulunan Mandilmos isimli bir piknik alanı vardı. Burası yaklaşık 10-15  yıldır atıl durumdaydı. Fertek mezarlığının altındaki bu ağaçlık alan Niğde İl Özel idaresi tarafından düzenlendi.  Oturma grupları, kamelyalar,  oyun parkları,  mangal, havuz, çim vs. eklendi. Parkın dışına otopark ve geliş gidişi kolaylaştırmak için mevcut yol genişletildi ve yeni yollar açıldı. Hala da İl Özel İdare Müdürlüğü ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Parkın bakım ve koruması işi de Fertek Köyü muhtarlığına teslim edilmiş.

Niğde için gelecek piknik sezonuna hazır hale gelecek güzel bir park kazandırılıyor.

Fertek, tarihi  Roma, Bizans dönemlerine kadar giden çok eski  bir yerleşim yeri. Mübadele öncesi Rum Ortodoks Hristiyanları ile daha fazla nüfusa sahip Türklerin bir arada yaşadığı bir kasaba idi.

Mandilmos rumca bir kelime, bu parka 90 yıllarda Fatih Parkı ismi konuldu.  Mandilmos parkını gezerken park içinde iki ayrı kaynak suyunu fark ettik. Kaynağın birisi kubbeli bir şadırvanın altından çıkıyor, diğeri ise 50 metre uzakta.

Parka gözü gibi bakan Fertek Köyü Muhtarı Kemal Toker’e kaynak suyunun içilip içilmediğini sorduk…

Oda suyun sıradan bir kaynak olmadığını “ Akıl Suyu” olduğunu söyledi. Ferteklilerin Akıllılığının bu kaynak suyundan kaynaklandığını söyledi.

(Hemen aklıma Anneannemin bir tarafının Fertekli olduğu ve hala köyde akrabalarımızın olduğu geldi!)

Nasıl yani? dedim

Muhtar başladı anlatmaya;

Şuan ki Mandilmos,  rumların yaşadığı dönemde yeni doğan çocukların, şifalı ve kutsal su olduğuna inanılan  ayazma yani kutsal kaynak suyu ile takdis edilme töreninin yapıldığı bir yermiş. Kilisede dini ayinden sonra toplanan halk papazın arkasından ilahiler okuyarak buraya Mandilmos’a kadar gelirler. Burada yeni doğan çocuklarının vaftiz törenini yaptıktan sonra evlerine dönerlermiş… O yüzden bu kaynak suyu hala Fertekliler tarafından şifalı olduğu bilinir. Aşağıda olan  Akıl Suyu, bizim köyün okumuşu, valisi, bürokratı, paşası çok olduğundan bu sudan geldiği düşünülür. O yüzden Ferteklilerin Akıl Suyu denilir. Bu su yaz kış hiç kesilmez. Şimdi Sayın Valimizin talimatı ile çalışma yapıldı. Her tarafı tekrar güzel bir hale getirildi. Halka açık mesire yeri olarak hizmete girdi.” dedi.

Sudan içmiştik ama kameramanımız Fatih Özata ile bu sözler üzerine kana kana akıl! niyetine  bir daha içtik.

Söyleşi videosu için Tıklayın

 


Editör: TE Bilişim