Birçok televizyon kanalında yayınlanan evlilik programları reyting uğruna kişi hak ve özgürlüklerine saldırması ve toplumu yanlış yönlendirmesi ile ilgili son günlerde sık sık tartışma konusu oluyor. Özel bir televizyon kanalında yayınlanan evlilik programında 15 yaşındaki bir kız çocuğu ile 45 yaşındaki talibinin buluşturulması bu tür yapımlarda gelinen son noktayı da göstermiş oluyor.

Genç kız sığınma evlerinde aktif olarak görev yapan hukuk danışmanı Avukat Sevda Şahin konunun hukuki boyutunda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

                                  

EVLİLİK PROĞRAMLARININ KALDIRILMASI İÇİN

SAVCILARI GÖREVE ÇAĞRIYORUZ

Avukat Sevda Şahin; ‘Bir hukukçu olarak Kadın ve Evlilik programlarının adliye koridorlarına yansıyan boyutunu endişeyle izlerken,  “ 15 yaşındaki gelin adayının 45 yaşındaki beyle bir araya getirilmesi vakası alkışlarla !!! izlendi.

Toplumsal bozulmanın ayyuka çıktığı böyle bir olayda RTÜK sadece para cezası verdi. Buna rağmen program devam ediyor. Olayın para cezasını ödeyerek örtbas edilmemesi için,  Cumhuriyet Savcılarınca bu tür programların incelemeye alınarak soruşturma başlatması gerekiyor.’ Açıklamasında bulundu.

Bu çağrımızın nedeninin anlaşılması için yetkili organlarımızın şu sorulara cevap vermesi gerekmektedir. Bunlar:

1-) Ulusal ve yerel kanallarda kaç tane “ Kadın ve Evlilik Programı”  yayınlanıyor?

2-) Programların yapımı ve yayınını sağlayan kurumların,  program içeriği hakkında yetkili kurumlardan izin alıp almadıkları? 

3-) Programa katılan ve davet edilen kişilerin fiil ve hukuki ehliyetlerinin olup olmadığı?

4-) Program içeriğinin Anayasal ve diğer kanunlarca korunan hakları ihlal edip etmedikleri?

5-) Programların toplum üzerindeki sosyo, pisikolojik etkilerinin neler olduğu?

Bu soruların cevabının “ AİLE KURUMUNUN VE TOPLUMSAL ÇÖKÜŞÜN CANLI OLARAK YAYINLANDIĞI “   su götürmez bir GERÇEKTİR.

-Anayasamıza göre, Devletin asli görevi bireyi ve toplumu korumaktır. Bu da Kişi Hak ve Hürriyetleri ana başlığı altında güvence altına alınmıştır. Ayrıca Anayasanın Sosyal Devlet olma ilkesinden hareketle de devletin “ Aileyi Korumakla”  mükellef olduğu görülmektedir. Anayasamızın amir hükümleri yanı sıra Ayrıca Türk Ceza Kanunu, Medeni Kanun ve diğer kanunlarca da bu ve buna benzer hak ve hürriyetleri koruyan ve ihlali halinde cezalandıran kanun hükümleri bulunmaktadır.

Medeni Kanunun 124. maddesinde  “ …17 yaşını tamamlamamış olmayan çocuklar evlenemez…  …hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.(olağanüstü hale kadının hamile olması örnek gösterilebilir.)”... 

Avukat Sevda Şahin; ‘Bu kadar ağır sonuçlara sebep olan bu ve benzer programların bir daha yayınlamamak üzere kapatılması için SAVCILARI GÖREVE ÇAĞRIYORUZ. ‘ dedi.


Editör: TE Bilişim