Engelli Turizminde Türkiye’nin İlk Niğde Merkezli Seyahat Acentası Semistal Turizmden yapıldı.


Haber: Selim GÖKEL

 Niğde’nin başarılı tur operatörlerinden ve uluslar arası sürdürülebilir Turizm Sertifikalı  Samistal Travel’in organizasyonu ile daha önce Cilo Dağına kayak için ilk turist kafilesini kayak yapmaya gitmişti. (Burada Tıklayın)

 

TÜRKİYE  BİR İLK, YİNE  SAMİSTAL TRAVEL’DEN

 

Samistal Travel Acentesi bu kez de yine bir ilki gerçekleştirerek Engelli Turist Kafilesine seyahat turu yaptı.

 

Merkezi Niğde’de olan Samistal Travel Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Eroğlu Engelli Turizm süreci hakkında bilgi verdi. Eroğlu ;  Uzun zamandır Fransız ve İspanyol tur şirketleriyle kültür turları gerçekleştiriyoruz. Her ülke turizmcileriyle karşılıklı hoşgörü ve sorumluluk bilinci içerisinde çalışıyoruz. Birbirimizin iş deneyimlerinden faydalanıyoruz. Bu karşılıklı hoşgörü ve güven mantığı doğrultusunda  İspanyol ve Fransız firmaları bize , Engelli turizm potansiyelinin yaratılıp yaratılmayacağı konusunda talepleri olmuştu. Samistal Travel firmamıza bu doğrultuda gelen talebi ele alıp kendimize bir yol haritası hazırladık. Bu süreç içinde ekip olarak nelere ihtiyacımız var? Neler yapılması  konusunda ekibimizle masaya oturduk ve Zihinsel engelli turizmini başlattık” dedi.

 

ENGELLİ TURİZMİ DAHA ÇOK  ÖZVERİ GEREKTİYOR

 

Cevdet Eroğlu açıklamasının devamında; “ Yaklaşık olarak 3 yıldır bu firmalar ile çalışıyoruz. Toplam olarak bu 3 yıl sürede 6 grup getirdik. Bu gruplar tamamen aktif zihinsel engelli grupları idi  ve Samistal Travel olarak aktif engelli turizmi ile yola devam ediyoruz. Bu gruplar başlangıçta bizlerde yapılması ve ilgilenmesi zor turlar olarak bir algı oluştursa da kendimizi onların yerine koyarak bir program oluşturduk ve nitekim olumlu sonuçlar elde ettik. Başlangıçta mutlaka bizlerinde göremediği eksikliklerimiz veya engellilerden oluşan sorunlar oldu. Ama ilk grubun gelişinden sonra bu eksikliklerimizi telafi noktasında en aza indirdik. Çalıştığımız otelci arkadaşlara bu grupların zorluğunu uzun uzun açıkladık onlara sonuçta bu işinde bir hizmet sektörü olduğu vurgusunu yaparak bu işletmeci arkadaşları sürece dahil ettik. Bir rehber için en zor olan gruplardan birisi  bu tür turlar diyebiliriz. Ama kendilerine teşekkür ediyorum,  bünyemizde çalışan rehber arkadaşların hassasiyeti ve özverili çalışması diğer yıllardaki potansiyelimiz artması konusunda önemli etken olmuştur” dedi.

 

 

 

Samistal Travel Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Eroğlu, Engelli Turizmi için hiç bugüne kadar hiç deneyimleri olmadığını,  engellilere nasıl davranılır, nasıl iletişim kurulur, konusunda bir çok tereddütlerinin olduğunu ancak bugün itibari ile  deneyimleri ile Türkiye’de de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirttiği açıklamasında ;  Bizim iş anlayışımız kim olursa olsun "mutlu müşteri memnuniyeti" esasına dayanır. Sonuçta hizmet sektöründe olduğumuza göre her müşterinin ülkemizden memnun ayrılması bizim için değişmez bir kriterdir ve bu engelli insanlarında ülkemizden memnun ayrılması  gerekir. Geldiğimiz noktada aktif zihinsel engelliler üzerinde 2015 sezonu için değişik pazarlara yönelmek ve ileriki yıllarda profesyonel anlamda her türlü engelli turizmine hizmet vermektir.

 

Rehberimizin en son gelen turla ilgili gözlemlerinden edindiğimiz bilgiye göre, Rehberimizin havaalanında ilk karşıladığında zihinsel engellilerin ürkek bakışları ve korkuları gözlerinden açıkça okunuyordu. Rehberimizin onlarla bir bir  ilgilenmek suretiyle, onları bu şaşkın bakıştan uzaklaştırmak için espiretüel bir havaya sokup , güven ve samimiyeti ortaya koyup o endişeli bakışları kırmıştır” dedi.

 

ENGELLİ TURİZMİ TÜRK EKONOMİSİ İÇİN FARKLI BİR KAZANÇ OLACAK

 

İlk deneyimlerinden sonra engelli turistlerin hizmet noktasında ve ülkemizin güzellikleri karşısında  ülkelerine dönmek istemediklerini rehberler eşliğinde ayrılık sürecinin anlatılması üzerine de çok üzüldüklerini, havalimanlarında ayrılış zamanlarında duygusal anlar yaşandığını  belirten Cevdet Eroğlu ,  “ Birlikte çalıştığımız ülkelerde;  her engelli vatandaşına turistik faaliyetlerde bulunmak üzere devlet yılda bir kez 1000 Avro katkı vermektedir. Ülkemizde bu hizmetlerin veriliyor olması, bu artı potansiyelin Türkiye ekonomisine kazandırılması demektir

 

Aslında bizim gibi firmalar zor turist profiline biraz daha emek verirsek ülkemize gelen turist sayısında ciddi artışlar sağlamış oluruz. Yeter ki kolay turist  mantığını bir tarafa bırakalım. Önemli olan zoru başarmaktır”diyerek sözlerini tamamladı.

 Daha önceki haberimiz için TIKLAYIN

Samistal Travel Türkiye’de bir ilki yaptı





Editör: TE Bilişim