Memleketimizin Elvan Dayı’sı,  Kemerhisarlı Elvan Ağa, 4 Aralık Pazar günü Hakka vasıl oldu. Aslında Hak’tan kopmadan halkın içinde her zaman Hak’la birlikteydi.  Kuddusi Baba’nın;
“Kişi veli olmaz taşlanmayınca
 Siva endişesini boşlanmayınca “
 
Şiirinde belirttiği gibi Elvan Ağa’da siva endişesini boşlamış Allah’tan gayrı ne varsa hepsinden yüzünü çevirmiş bir insandı. Kimine göre bir deli kimine göre ise veli mertebesindeydi. Hak nazarıyla bakanlar onda Hak aşkının izini görürken zahir penceresinden bakanlar ise kabuğa takılıp özü görmekten mahrum kalırlardı.

Aslına bakarsak, Aşkın neşve’siyle mecnun misali aklını kaybedip kınayıcıların kınamasından çekinmeden bir ömür sürmek herkesin harcı değildir. Elvan Ağa Melami meşrep bir insan olduğu için velilik satmadan ve de dünyaya ehemmiyet vermeden yaşamış dünya malı biriktirmek yerine kalpleri imar etmeyi, gönüllere girmeyi tercih etmiştir.  Asıl olan meselenin Allah’ın rızasını kazanmak olduğunun bilincinde olan Elvan Ağa halkı memnun etmek için Hakka sırtını dönenlerden olmamıştır.

Elvan Ağa her insanın verdiğini almayan bir şahsiyetti. Aldıklarını ise kimsenin bilmediği ihtiyaç sahiplerine ulaştırması, kendinden daha çok ihtiyaç sahiplerini düşünmesi ise çoğu kişi tarafından bilinmekte ve anlatılmaktadır.  İhtiyacı olup da isteyemeyen insanlar adına bir nevi kendini ortaya koyması onun şandan şöhretten gururdan uzak ruhunun bir yansıması olarak anılabilir.
Büyük evliyalardan olan Lâdikli Ahmet Ağa’nın eteğine yapışıp ondan himmet alan Elvan Ağa onun kendisine bıraktığı posta oturmamış başka bir mecradan Hakk’a vasıl olan yolunu sürdürmüştür. Yıllarca Ahmet Ağa’nın memleketinde çobanlık yapmış ona olan aşkından dağlara düşmüştür. Bir bakmışsın Bor’da bir bakmışsın Konya’da görünüp zaman ve mekân engelini Hakk’ın izni ile aşmıştır. Bor ilçemizde onun sayısız kerameti bizzat yaşayan kişilerce anlatılmaktadır.

Yıllarca Elvan Ağa’ya misafirperverlik yapan onun ihtiyaçlarını gideren fedakâr hemşerilerimize bilhassa son dönemlerde rahmetlinin bakımını üstlenen Hamdi Bey’e Elvan Ağa’yı sevenler adına teşekkür ediyoruz.

Şimdi Kuddusi Baba’nın mezar komşusu olan ve Acıgöl mezarlığında ebedi uykusuna dalan Elvan Ağa’nın aziz ruhuna bir Fatiha gönderirken ona adanmış bir şiirimizi buradan paylaşalım.

Bor elinden göç etti yine kervanlar
Zamansız mı esiyor gurbet yelleri
Savrulurken mahşere nice harmanlar
Vakitsiz mi soluyor Bor’un gülleri
 
Melâmet hırkasını giyer üstüne
Kapılır durmadan aşkın seline
Bakmasın kimseler garip haline
Elvan Elvan kokuyor Bor’un gülleri
Aşkın kıblesinden şaşmadı yolu
Mavera bahçesine uzandı kolu
Yüreği muhabbetle aşk ile dolu
Bir sel olmuş akıyor Bor’un gülleri

 
Mehmet Baş