Niğde Valiliği, Demirkazık, Bolkar ve Aladağlar'a tırmanacak yerli ve yabancı dağcılara, kimlik bildirimi zorunluluğu getirdi. 

Niğde Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dağcılık, kamp ve trekking faaliyetlerinin yapıldığı Demirkazık ve Aladağlar'ın çıkılması izne tabi olan dağlar arasında yer almadığı anımsatıldı. 

Demirkazık ve Aladağlar bölgesine dağcılık, kamp ve trekking faaliyetlerinde bulunmak üzere yılda yaklaşık 2-3 bin yerli ve yabancı turistin geldiğinin ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi: 

"Demirkazık Dağı ve Emni Vadisine giriş güzergahları üzerindeki belirli noktalara, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler ile dağcıların, yetkili makamlara 
bilgi  vermeleri ve dağda bulundukları sırada herhangi bir sorunla karşılaşmaları durumunda 156 Jandarma İmdat hattına ihbarda bulunmaları konusunda Çamardıİlçe Jandarma Komutanlığı tarafından Türkçe ve İngilizce 8 adet uyarıcı levha konulmuştur. Buna rağmen özellikle yaz aylarında Çamardı Kaymakamlığına veya Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığına bilgi verilmeden Demirkazık Dağı bölgesine zaman zaman bazı grupların geldiği bilinmektedir. Ayrıca Aladağlar bölgesine komşu illerimiz olan Kayseri ve Adana'dan da çıkış yapılabilmekte, bu kişi ve grupların faaliyetlerinden de maalesef yasal bir zorunluluk bulunmadığı için bilgi sahibi olunamamaktadır. 

Dağcıların Demirkazık, Bolkar ve Aladağlar'da tırmanış, kamp, trekking gibi doğa sporlarını yaptıkları sırada düşerek yaralanma, mahsur kalma, donma, kaybolma gibi olaylar meydana gelmekte, mülki makamlar veya kolluk kuvvetlerinin bu tür faaliyetlerden haberi olmadığı için mağdurlara ulaşılmasında güçlük çekilmektedir. Bu nedenle, Demirkazık, Bolkar ve Aladağlar bölgesine doğa sporları yapmak üzere gelen turist ve dağcılar kimlik bilgileriyle birlikte dağa çıkış güzergahları, kamp-konaklama bölgeleri, çıkış ve dönüş zamanları, rehberlerin kimlik bilgileri ile kendilerinin ve yakınlarının telefon numaraları gibi bilgilerini önceden ilgili makamlara bildirmeleri acil durumlarda kendilerine daha çabuk ulaşılmasını sağlayacaktır. Bildirim zorunluluğu rehberler ile turist ve dağcıların konakladıkları işletmeleri de kapsamaktadır." 

Açıklamada, bildirimde bulunmayanlar kişiler ile rehber ve konaklama tesislerine Kabahatler Kanununun 32. maddesi kapsamında idari para cezası verileceğini belirtildi. 



Editör: TE Bilişim