Niğde Merkezde önemli ibadethanelerden olan Sungurbey Camii’nin Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyon çalışmaları devam ederken onlarca vatandaş, camilerde yer bulamadıkları için özellikle Cuma günleri camii bahçesi veya yakın yerlerdeki okul bahçelerinde saf tutmaktalar.

Oysa 14. Yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalmayı başaran Burhan Mahallesindeki Eskiciler Mescidi kaderine terk edilmiş durumda.

Kapısındaki kitabeden yola çıkarak Hacı Mahmut isimli bir hayırsever tarafından 1413 yılında yaptırıldığı tahmin edilen ve bazı onarımlarla günümüze kadar orijinal özelliğini koruduğu bilinen mescit hakkında konuşan Burhan Mahallesi sakinleri; mescidin şuan içler acısı bir durumda olduğunu ve kapısına kilit vurularak kaderine terk edildiği ifade etmekteler. 

Yaklaşık 4 bin nüfuslu Burhan Mahallesinde yalnızca Hanım Camii ve Kesikbaş Camilerinin ibadete açık olduğunu belirten mahalleli, “Mahallemize en yakın camii Kale Mahallesinde bulunan Sungurbey Camii’ydi çoğu zaman ibadetimizi Sungurbey Camide yapıyorduk. Fakat orası da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiği için kapalı. Bu nedenle özellikle Cuma vakitlerinde insanlar namaz kılmak için yer bulamıyor.

Yetkililerden bir an önce bu soruna çözüm üretmelerini istiyoruz. Bunun en kolay çözümü ise yine mahallemizde bulunan ve tescilli tarihi bir yapı olan Eskiciler Mescidinin tekrar restore edilerek ibadete açılmasıdır” şeklinde konuştular.
 
 
Editör: TE Bilişim