Niğde’de kalitesiz malzemeden üretilen ithal ayakkabılar, ayakkabı tamirciliği yapan esnafı olumsuz etkiliyor. Dar gelirli vatandaşlar 10-30 lira arasında değişen fiyatla satılan ucuz ayakkabılara ilgi gösteriyor.

Değişen ekonomik yapı ve gelişen üretim araçları dolayısıyla birçok meslek kaybolmaya yüz tutuyor. Ayakkabı tamirciliği de bu değişime karşı durmaya çalışan mesleklerden biri. Günümüzde kalitesiz malzemeden üretilen ithal ayakkabılar ayakkabı tamircilerini olumsuz etkiliyor.

Niğde’de ayakkabı tamirciliği yapan Mehmet Tayfur, "Elbiseden tutun da her şey makine üretimine geçiyor. Bunu da normal karşılıyorum. Hayat durmadan değişiyor. Mesleğimiz artık sona eriyor. Her şey makineleştiği ve fabrika üretimine dönüştüğü için çırak yetiştiremiyoruz. Mesleğimizi ileride sürdürecek çırakta bulamadığımız için mesleğimiz gün geçtikçe eski değerini yitiriyor ayakkabı tamirciliği ölüyor” dedi.

Sağlığı el verdiği sürece mesleğini sürdürmeye devam edeceğini ifade eden Tayfur , "şu anda kendi iş yerimde ayakkabı tamiri yapıyorum. Mesleğe ilk başladığım sıralarda vatandaşlarımız ayakkabılarını bayram gelmeden tamir ettirirdi ve ayakkabıları tamir edip yetiştirmek için gece geç saatlere kadar çalışırdık. Şimdi ise işlerimiz ucuz ayakkabıların çıkmasından dolayı düştü. Vatandaşlarımızın alım gücü yok. Bunun içinde ayakkabıyı yaptırıp eski ayakkabıyı giymek yerine tamir fiyatına yeni ayakkabı alıyor. Vatandaşlarımız bilmiyor o ayakkabılar hem hastalık yapıyor hem de uzun süre kullanışlı değil” diye konuştu.

Tayfur; “ Günümüzde ayakkabı tamiri olarak sadece sökükleri dikiyoruz. Ucuz ayakkabıyı alan vatandaş, ayakkabı eskidiğinde onu tamir ettirmiyor yeni bir tane daha ucuz ayakkabı alıyor. Artık malın kaliteli ve sağlıklı olmasına kimse önem vermiyor" dedi.
 
Editör: TE Bilişim