Niğde'deki apartman sakinleri ve yöneticilerinin, yangın söndürme cihazlarına talebinin neredeyse hiç olmadığını belirten 40 yıllık yangın söndürme cihazı işletmecisi Erman Çetintürk, vatandaşların bu cihazların teminini hayati bir mesele olarak görmeleri gerektiğini vurguladı.

Çetintürk "Apartmanlardan bize talep neredeyse hiç yok. Çünkü insanların çoğu hayatlarında hiç yangın ile karşı karşıya kalmadıkları için yangın söndürme cihazlarını gereksiz bir araç olarak görüyor. Binaların yangından korunması ile alakalı bir yönetmelik de var aslında. Bu yönetmelikte binalar, iskan ve ruhsat aşamalarında belli bir metrekareye kadar yangın söndürme cihazı bulundurmak zorundadırlar. Ancak bir mahallede yangın çıkana kadar maalesef bu cihazlara vatandaşlarımız pek önem vermiyor. Biz halk olarak maalesef mahallede yangın çıktıktan sonra yangın tüplerini dolduruyoruz" şeklinde konuştu.

Yangın söndürme cihazlarına son derece ucuza sahip olunabileceğini aktaran Çetintürk "Yangın söndürme cihazına sahip apartmanların 4 yılda bir bu cihazların içindeki tozu değiştirmesi gerekiyor. Bu cihazların 2 yıl garantisi bulunuyor. Bana göre, bu kadar hayati bir konuda apartman sakinleri ve yöneticileri de bu cihazı devamlı olarak kullanmadıkları için, bu uygulamalar onlara fuzuli bir işmiş gibi geliyor" ifadelerini kullandı.


Niğde'de, yangın söndürme cihazlarını en çok talep eden kesimin fabrikalar olduğunu vurgulayan Çetintürk "Apartmanlar bizim satışlarımızın yalnızca yüzde 10'unu kapsıyor. Satışlarımız daha çok fabrikalara yönelik oluyor. Aslında en fazla satışın apartmanlara olması gerekirken apartmanlarımızın ve yöneticilerimizin ilgisizliği bu tabloyu oluşturuyor" dedi.

Vatandaşların, yangın ve benzeri vakalara her zaman hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Çetintürk, Sözlerini şöyle noktaladı: "Yangın söndürme cihazı, insanın bir yangın esnasındaki en büyük silahı. Bu her zaman dolu olmalı. Hayati bir mesele olduğunu asla unutmamalıyız ve en kötü senaryolara her zaman hazırlıklı olmak zorundayız."

Editör: TE Bilişim