Aladağlar, 3 bin metrenin üzerindeki onlarca zirvesi, vadileri, trekking parkurları, doğa ve spor tutkunları için Yerli ve yabancı dağcıların gözdesi olarak bilinen Aladağlar Demirkazık dağında 62 yılda dağcıların tırmanışı sırasında meydana gelen dağcı kazalarında 18 yerli dağcı 3 yabancı dağcı olmak üzere toplam 21 dağcı hayatını kaybetti.

Aladağlar, 3 bin metrenin üzerindeki onlarca zirvesi, vadileri, trekking parkurları, doğa ve spor tutkunları için en gözde güzergahları barındırıyor. Niğde, Kayseri ve Adana sınırları içinde yer alan Aladağlar, 55 bin hektarlık alanı kaplıyor. Toros sıradağlarının en yüksek zirvelerinin bulunduğu Aladağlar, jeolojik olarak ilginç yapısıyla çok sayıda zirveye, vadiye, göllere ve şelalelere sahip. Aladağlar, Türkiye'de yurt içi ve yurt dışından dağcıların en fazla rağbet ettiği dağlar arasında bulunuyor.

Niğde, Kayseri ve Adana sınırları arasında uzanan ve dünyanın önemli tırmanış bölgeleri arasında yer alan Aladağlar Milli Parkı bölgesinde resmi kayıtlara göre ilk dağcılık kazası 1956 yılında Engin Kongar'ın, İstanbul Teknik Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyken düşme sonucu Aladağlar Demirkazık dağında düşme sonucu hayatını kaybeden ilk dağcı olarak kayıtlara geçti. Son olarak, genç dağcı Mustafa Kemal Karakoç'un, arkadaşı Hilal İşcan ile tırmanış yaparken 2 Aralık'ta çığ altında kaldığı Aladağlar'da, 62 yılda 3'ü yabancı ve 18’i yerli dağcı olmak üzere toplam 21 dağcı hayatını kaybetti.
Dağ tırmanışı sırasında meydana gelen kazalarda Niğde'de dağcılığın gelişmesinde önderlik eden ve Çamardı ilçesindeki dağ ve kayak evine adı verilen Mümtaz Çankaya 1988’de düşme sonucu canından oldu. Geçen yıl Kürşat Avcı'nın taş düşmesi sonucu yaşamını yitirdiği dağ, yabancı dağcılarda ise Ukraynalı, Fransız ve İngiliz 3 dağcıya da mezar oldu.

Dağcılık sevgisi ve zirve heyecanı nedeniyle canından olan dağcılar için Aladağlar eteklerindeki Çukurbağ köyünde mezarlık oluşturuldu. Aladağlar'da hayatını kaybeden Engin Kongar, Soner Yalçın ve Serdar Ayrılmaz, kendi isteği ya da ailesinin uygun görmesiyle Çukurbağ köyünde oluşturulan mezara defnedildiği öğrenildi.
 
Editör: TE Bilişim