Tarih 2010 Ağustos, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görev süresi tamamlanmak üzere. 30 Ağustos yaklaştıkça gazetelerde şöyle bir haber yer almaya başladı:



Orgeneral İlker Başbuğ’a ‘devlet şeref madalyası’ verilecek mi?

Devletin en prestijli ödülü sayılan ‘devlet şeref madalyası,’ Bakanlar Kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onayıyla veriliyor.

Sonuçta beklenen gün geldi ve Genelkurmay başkanlığı görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devreden Orgeneral İlker Başbuğ'a 'devlet şeref madalyası' verilmedi…

İktidar yanlısı gazeteler haberi, “Orgeneral İlker Başbuğ'a “devlet şeref madalyası uygun görülmedi” başlığıyla verdi.  Sanki “uygun görülmedi” sözcüğü özel olarak seçilmiş gibiydi…

12 yıldır sürdürülen bir gelenek olduğu için, İlker Başbuğ’a da verileceğine kesin gözüyle bakılan madalya için gazeteler neden böyle bir soru sorma gereği duymuşlardı?

Önceki Genel Kurmay başkanlarının görev süreleri dolarken de böyle bir soru sorulmuş muydu? Ödülün verilmeyeceğini biliyorlar mıydı? Başka bir ifadeyle, bu gazetelerin kulağına birileri kar suyu mu kaçırmıştı?

Sonuçta 12 yıldır sürdürülen bir gelenek bozulmuştu. O çok tartışılan 28 şubat sürecinin Genel Kurmay başkanı Karadayı’ya daha sonra da Kıvrıkoğlu, Özkök ve döneminde yayınlanan “e muhtıra” ile çok tartışılan Büyükanıt’a bile “uygun görülen” övünç madalyası ne olmuştu da İlker Başbuğ’a “uygun görülmemişti”!..

İşte o günlerde kafalarımızı meşgul eden soru işaretlerinin cevabı bugün verilmiş oldu ve İlker Başbuğ tutuklanarak Silivri’ye gönderildi…

Ne demiş eskiler? “Çarşamba’nın gelişi Perşembe’den bellidir.” İleride suçlanacağı ve tutuklanacağı belki de belli olan bir kişiye ödül verilir mi?



Adama sormazlar mı, “o günlerde ödül verdiğiniz bir şahsı bugün neden tutukladınız diye?” Sorarlar elbet…

Ne demiş büyüklerimiz? “Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur”…

Ordunun üst kademesi hapiste… Kalanlar ise “ Benim Genel Kurmayım” olma yolunda hızla ilerlemekte…

İşte bir soru daha; Orgeneral Işık Koşaner ve diğer komutanların istifası bir senaryonun parçası olabilir mi? Ne dersiniz?

İstifalardan sonra göreve gelen şimdiki Genel Kurmay Başkanı’nın ilk icraatı ne olmuştu hatırlayalım:

30 Ağustos’ta bir ilk yaşanmış ve Genel Kurmay Başkanı’nın teklifiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başkomutan sıfatıyla tebrikleri kabul etmişti.
Daha önce uygulama nasıldı?

30 Ağustos 2011 yılına kadar tebrikleri Genel Kurmay Başkanı kabul ederdi…

**
Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanması bizce de “trajikomik” bir hadisedir. İnandırıcılığı şüphelidir…

Dünyanın en büyük ikinci ordusuna, 700 bin kişilik bir güce iki yıl kumandanlık eden bir Genelkurmay Başkanı’nı,“örgüt yöneticiliği'' ile suçlamak kabul edilebilecek bir durum değildir.

Umarız Orgeneral İlker Başbuğ’da diğerleri gibi uzun tutukluluk sürelerine mahkum edilmez.

Türkiye’nin her şeye rağmen bir hukuk devleti olduğuna inanmak istiyoruz…