Vali atamaları yapıldı, Valimiz yerinde kaldı; hayırlı olsun. Bu kararname ilimiz için çok önemliydi. Çünkü bir önceki Vali Sayın Necmettin KILIÇ, NİGEP (Niğde İl Gelişme Planı) adlı bir çalışmayı Niğde Üniversitesi ve Ticaret Sanayi Odası işbirliği ile hazırlamıştı. Ancak valinin gidişi sebebiyle bu proje uygulanma fırsatı bulamamıştı. Vali Sayın Yılmaz ŞİMŞEK ise, Niğde ile ilgili Marka Kent Niğde Projesi ile ilimiz için raporda “Kabuğunu Kırmak” şeklinde belirtilen amaç doğrultusunda 2 yıl süren ciddi bir bilimsel çalışmayla yeni bir proje hazırlatmış bulunmaktadır.

Proje, öncelikle ilimizin eksikliklerini tespit etmiş ve ikinci adımda geliştirilecek sektörleri belirlemiştir. Projenin Sonuç Raporu’nda da 20 öneri sıralanmış bulunmaktadır. Öneri 1, Marka kent olma; uzun soluklu, sabır isteyen, sürekliliğin önemli olduğu bir çaba gerektiren bir iştir, vurgusunu yapmaktadır. Değerli Valimizin ilimizde kalmasıyla, Marka Kent Niğde Projesi artık sahibinin önderlik edeceği zamanı kazanmıştır.

Proje Sonuç Raporu’nda geliştirilecek sektörler belirlenmiştir. Bu sektörler; turizm, tarım–hayvancılık, tarıma dayalı sanayi, ulaşım, güneş enerjisi sektörleri olarak ön sıralardadır. Rapor, başarılı sonuç almak için 1. Önerisinde ek olarak; kent yöneticileriyle birlikte kentteki her kesimin ilgisinin ve projeyi içselleştirmesinin önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ancak Sonuç Raporu’nun 117. sayfasında Arama Konferansına katılan katılımcıların “Niğde’nin pazarlanmasında kamu ve özel sektör iş birliği sizce yeterli midir?” sorusuna verdikleri cevap % 95 “hayır” olmuştur. Aynı soru, yapılan diğer 2 sorgulamada da 126. sayfada %91 olumsuz; 133. sayfada %100 olumsuz olarak yanıt bulmuştur.

Rapordaki bu tespitlerin ışığında, yönetme yetki ve görevi taşıyan kesimin ilk yapması gereken işin; bu olumsuzluğu, kopukluğu ortadan kaldırmak olduğu açıktır. Bu birliktelik sağlanırsa başarının önünde hiçbir engel görünmemektedir.

Zaman hızla akıyor, fırsatlar çok uygun. En içten dileklerimle; iş, aş ve refahın yükselmesini arzu ederim. Allah yardımcımız olsun; başarı dileklerimle hepinizi gönülden selamlarım.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili

12.06.2020