Üniversite sayısı 200’e yaklaştı. Hemen her alandaki fakülte sayısı da pek çoğunda 100’ü geçti. Tıp ve hukuk gibi spesifik alanlarda bile fakülte sayısı 50’yi çoktan aştı. İşletme, iktisat, eğitim fakültesi ve mühendisliği olmayan üniversite yok gibi. Peki bu kadar üniversiteye ve fakülteye ihtiyaç var mı?
Yükseköğrenimdeki okullaşma oranlarına bakıldığında, üniversite sayısının 250’ye kadar çıkmasında sakınca yok. Ama mevcut fakültelerden bir tane bile açılmamalı. Çünkü hemen her alanda on binlerce istihdam fazlası kalifiye elemanımız mevcut...
Bu noktada asıl yapılması gereken, meslek çeşitliliğinin artırılması ama bunu düşünen var mı işte o tartışmalı.
Gelişmiş ülkelerde meslek çeşitliliği on bin civarında iken bizde bin bile değil. Yani meslek çeşitliliğinin artırılması olmazsa olmazların başında geliyor.
Bir konu daha var ki o da en az meslek çeşitliliğinin artırılması kadar önemli. O da üretime ve kalkınmaya dayalı eğitim modeli. Yani ülkenin ihtiyaçları ne yönde ise eğitimin ona göre şekillendirilmesi! Şimdi bazıları çıkıp, üniversitenin amacı meslek adamı yetiştirmek değildir diye nutuk atabilirler. Biz de onlara ‘peki o zaman ürettiğiniz bilim nerede’ sorusunu sorarız...
Üniversitelerin büyüme politikalarıyla ülke koşullarının nasıl birbirine ters düştüğünü anlatan çok çarpıcı bir maili sizinle paylaşmak istiyorum. Bu konuda durum böyle, diğer konular da hiç farklı değil. Bunu da özellikle hatırlatmakta yarar var!

Malzeme mühendisliği
“Üniversitelerimizdeki kontenjan şişmesine örnek olarak Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünü incelediğimizde, geçen yıl yaklaşık 3000 kontenjan ayrıldığı görüyoruz. Bu öğrencilerin mezuniyet sonrası hangi alanlarda çalışabileceğine yönelik somut hiçbir sanayi yatırımı projeksiyonu bulamadım.
Ülkemizde 80’lerden beri devletin sanayiye yönelik hemen hiçbir yatırım yapmadığı, daha açıkçası devletin sanayiden elini tamamen çektiği malumunuzdur. Sanayiye bu yatırımı yapmayan bir devletin ve onun YÖK’ünün bu kontenjanları hangi mantıkla şişirdiğini anlamak mümkün değildir.
Sanayinin daha çok ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacı için hiçbir programlı ve bilinçli politika geliştirilmemiştir. Üniversitede dışarıdan 7 yıl öğretim görevi yapan bir mühendis olarak içler acısı durumu göz önüne sermek istiyorum. 1980’lere kadar sadece 4 üniversitede bulunan bu mühendislik alanı, sanayisi hemen hiç bulunmayan turistik bölge üniversitelerinde bile açılmış. Öğretim kadroları fizik mühendisi, tekstil mühendisi, makine mühendisi gibi uzmanlık alanı ile ilgisi olmayan kişilerle doldurulmuştur.
Eğitim kalitesindeki korkunç düşüş mevcut öğretim elemanlarınca bile açıkça ifade edilmektedir. Hem devlet, hem özel üniversitelerdeki öğretim elemanları aynı düşünceyi paylaşmaktadır. Bunun sonu nereye varır, sizin takdirlerinize bırakıyorum...”

Hangi üniversitelerde var?
İşte Malzeme Bilimi ve Malzeme Mühendisliği’nin olduğu üniversiteler ve kontenjanları. Bazılarında birkaç ad altında, bazılarında da ikinci öğretim programları da var:
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İngilizce) 36
Afyon Kocatepe Üniversitesi 62 , (İkinci Öğretim) 62, (Teknoloji Fakültesi İkinci Öğretim) 19
Anadolu Üniversitesi (İngilizce) 72
Erciyes Üniversitesi 57, (İkinci Öğretim) 57
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 47
Ondokuz Mayıs Üniversitesi 52
Celal Bayar Üniversitesi 47, (İkinci Öğretim) 47
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (İngilizce) 47, (İkinci Öğretim) 47
Atatürk Üniversitesi 47, (İkinci Öğretim) 47.
Bartın Üniversitesi 47, (İkinci Öğretim) 47
Bursa Teknik Üniversitesi 47
Cumhuriyet Üniversitesi (İkinci Öğretim) 62
Dokuz Eylül Üniversitesi 72
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 62
Fırat Üniversitesi 62, (İkinci Öğretim) 62, (Teknoloji Fakültesi) 35 , (Teknoloji Fakültesi İkinci Öğretim) 35, (M.T.O.K.) 53
Hitit Üniversitesi 47
İTÜ 57, (İngilizce) 51
İstanbul Üniversitesi 67
Karabük Üniversitesi 82, (İngilizce) 77, (İkinci Öğretim) 82
KTÜ 52, (İkinci Öğretim) 52
Kocaeli Üniversitesi 82,
Marmara Üniversitesi (İngilizce) 47, (M.T.O.K.) 34
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 72
Sakarya Üniversitesi 93, (İkinci Öğretim) 93, (M.T.O.K.) 34 , (Teknoloji Fakültesi) 23, (Teknoloji Fakültesi İkinci Öğretim 23
Selçuk Üniversitesi 52
Yıldız Teknik Üniversitesi 103, (İkinci Öğretim) 103
Gazi Üniversitesi (M.T.O.K.) 53 , (Teknoloji Fakültesi) 35
Marmara Üniversitesi (M.T.O.K.) 34
Afyon Kocatepe Üniversitesi (M.T.O.K.) (İkinci Öğretim) 28, (Teknoloji Fakültesi) 19
Özetin özeti: Oğlum da ABD’de bu bölümden mezun olduğu için biliyorum. Bizimkilerle onlar arasında çağ farkı var...