Geçtiğimiz dönemlerde Sanayi Bakanlığı yapan Sayın Faruk ÖZLÜ tarafından yapılan bir açıklama ile ülkemizin önündeki on yıl içerisinde beş ana sektöre dayalı bir SANAYİ DEVRİMİ başlatacaklarını ve bu beş sektörden biri olan GIDA YÜKSEK SANAYİ sektörü ile ilgili ilimizin şansının ne olabileceğini irdelemiştim.

Bugün ise ilimizin bu beş sektörden ikincisi olan ELEKTRONİK - YARI İLETKENLER Yüksek Sanayi Sektörü ile ilgili şansımızı irdelemek istiyorum.

Bu sektörde de GIDA YÜKSEK SANAYİ konusunda olduğu gibi ilimizin, şarta bağlı olsa da çok şanslı olduğu kanaatindeyim.

Çünkü Bakanlar Kurulu 09/11/2015 tarih ve 2015/8421 sayılı kararı ile Niğde Bor, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak tespit edilip karara bağlanmış ve Resmi Gazete’nin 09/11/2015 tarih ve 29537 sayılı baskısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yer belirleme çalışmaları yapılmış, 05/10/2018 tarih ve 30556 sayılı Resmi Gazete’de enerji kaynak alanları ve bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin yarışma ilanı yayımlanmıştı. 13 Ocak 2019 tarih ve 30654 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilanı ile ise bu ihale gerekçe gösterilmeden iptal edilmiştir. Yeniden ihale edileceği açıklamalarına rağmen henüz sonucu meçhuldür. İhale ve dolayısı ile proje kâğıt üzerinde kalmaz, fiilen gerçekleşirse ilimiz GÜNEŞ ENERJİSİ (YEKA) alanında önemli bir konuma gelecektir.

İkinci sıkıntılı konumuz ise 10 Mayıs 2016 tarihinde zamanın valisi tarafından Bor Organize Sanayi Bölgesinde temeli törenle atılan ve Güneş Enerjisi Üretim Tesisi olarak isimlendirilen GÜNEŞ HÜCRESİ ÜRETİM TESİSİ konusudur.   

Proje bazlı 19 adet teşvik yatırımları, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından da açıklanmış ve bunlardan birisinin de Bor İlçemizde GÜNEŞ ENERJİ PANEL ve HÜCRE ÜRETİM FABRİKASI olduğu basına ilan edilmişti. Bu 19 yatırımdan birisi olan bu tesisin temeli, 11 Mart 2019 günü Bor Organize Sanayi Bölgesi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih DÖNMEZ’in de iştiraki ile yeniden atıldı. Bu temeli atılan yatırımla Niğde’nin teknoloji üssü olacağı ifade edildi. Bakan Sayın Fatih DÖNMEZ’in konuşmasında projenin öneminden bahsederek biz de taş üstüne taş koyanların destekçisi olduğumuzu bir kez daha vurguluyorum ifadeleri ile butona bastıklarını basına çıkan haberlerden mutlulukla öğrenmiştik.

Ancak aradan geçen ek altı aya rağmen yatırım fiilen başlamamıştır. Öğrendiğimize göre yatırımın önündeki engelin, yabancı ortaklı yatırımın teşvik belgesinin onayının gecikmesinden kaynaklandığıdır.

Törene katılan Sayın Bakanın törende vadettiği verilen sözün, yerine getirilmesinin zamanı tam gelmiştir.

Töreni düzenleyen ve törende yatırımın önemini vurgulayan ilimiz etkili ve yetkililerinin, bu engelleri giderecek Sayın Bakan nezdindeki takiplerini heyecanla beklemekteyiz.

Meclis açılmış, siyaset artık doğal olarak Ankara’ya taşınmıştır.

Bu iki konudaki Enerji Bakanlığı ve diğer ilgili işlemler hızlandırılırsa ilimizin ELEKTRONİK – YARI İLETKEN YÜKSEK SANAYİ konusunda şansı çok yüksektir. Çünkü beklemede olan bu iki büyük yatırım konusunda ilimiz üniversitesinin Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından üzerinde çalışılan Güneş Hücre Teknolojileri konulu bilimsel – teknik çalışma da endüstriyel boyutta ve yapılacak yatırımlara büyük katkı sunacak çaptadır.

Kısacası un var, yağ var, şeker var ve mutfak personeli alanında uzman olduğuna göre helvayı herhalde kaçırmayız ve mutlu sona ulaşırız.

Zaman en kıymetli değerdir. Kaçan zaman ve fırsatların yerine getirilmesinin mümkün olmadığı gerçeğinin gözden kaçırılmayacağı umuduyla yeni yasama yılının ülkemize ve ilimize hayırlara vesile olmasını dilerim.

Başarı dileklerimle.

Akın GÖNEN

Devlet E. Bakanı

17 ve 20. Dönem Niğde Milletvekili

01.11.2019