Ulukışlalı araştırmacı-yazar-şair Ahmet Şenol, “Halk Kültürü ve Etnoğrafya Terimleri Sözlüğü”nden sonra ikinci kitabı “Cehri (şiirlerim) adlı şiir kitabını yayınladı.

 

250’yi akşın şiirini kitabında buluşturan Şenol, “Şiirlerim sayesinde düşünmeyi, sevmeyi, peşin hükümlerden kaçmayı, hakikate eğilmeyi öğrendim ve herkese hep saygı beslemeyi prensip edindim” dedi.

 

1993-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Halk Bilimi Bölümü’nde Halk Oyunları öğretim görevlisi olarak çalışan Şenol, GESAM, İLESAM üyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi olarak çalıştı. 396 Sayfalık Halk Kültürü ve Etnoğrafya Terimler Sözlüğü” adlı kitabı da bulunan Şenol, Ulukışla’nın tarihi, coğrafyası ve kültürel unsurlarının anlatıldığı Ulukışla Kitabının hazırlanmasına katkıda bulundu.

 

250'yi aşkın şiirini kitabında buluşturan Şenol: "Diğer çalışmalarımın yoğunluğundan yayınlayamadığım şiirlerimi değerli okuyucularla bu yıl buluşturmam mümkün oldu. Şiirlerim sayesinde düşünmeyi, sevmeyi, peşin hükümlerden kaçmayı, hakikate eğilmeyi öğrendim ve herkese hep saygı beslemeyi prensip  edindim" dedi.

 

CEHRİ adlı şiir kitabı 2013 yılında yayınlanan ve 286 sayfadan oluşan, ses getiren kitaplardan biri oldu. Hemşehrimiz Yazar/Şair Ahmet Şenol, şöyle konuştu:

Şiirlerim; kendi içimde uzun soluklu yürüyüşler yaptığım yitik coğrafyadır. Bu coğrafyada ararım  aşklarımı, hüzünlerimi, sevinç gözyaşlarımı.

 

Burada, yaşamıma coşkunluk katan, derin anlamlar yükleyen şiirlerim, gizemli ve çekici yönleriyle, doğrudan iç dünyanıza sesleniyor.  Şiirler dostlarla  buluşulduğu zamanlardaki  çok sesli bir haykırıştır aslında.

 

Tek ses vardır orta yerde. Ancak bu okuyucularda ve dinleyicilerde çoğalır, şiirlerimin büyüsü her yanı sarar.

 

Çünkü; Ya ümitsizsiniz ya da ümit "siz"siniz, ya çaresizsiniz ya da çare "siz"siniz. Güzelliği bulmak için tüm dünyayı dolaşsak da; onu içimizde taşımıyorsak asla bulamayız.”

Ahmet Şenol kitabındaki şiirleri hakkında konuşmasında görüş ve düşüncelerine devamla şunları söyledi:

 

İşte ben şiirlerimle  sizleri bilgelik ve hikmet sevgisine, düşüncenin gökkuşağına davet ediyorum. Şiirlerimdeki anlatımların temeli,  hayatım boyunca başıma gelenlerden ibarettir. Şiir ne kadar yaşamımızda var? Öğrendiklerimizin davranışlarımıza yansıması nasıl olacaktır? Duygularımı incelemek nasıl olabilecektir? 

 

 

Bu soruları da sorarak şiirlerimde cevap aradım. Önce kendimi tanımam lazımdı. Maziyle bağlarını koparmış bir insan mutlu olamaz.

Başkalarının hayatlarını kendi hayatımınkilerle kıyas etmek, kendi mazimi bilmek, hislerimi aktarmak ve değerlendirmekle başlar.

 

Hayatımın  Her anına hakim olan fikirlerimi, duygularımı,  şiirlerimde bulacaksınız. Yaşamım hakkında, mutluluklarım ve hakikatlerimin neler olduğu bilgilerine ulaşmak gibi bilgiler, ancak şiirle bilinebilir.

 

Şiir insana pek çok sahada yön verir. Hayatımda ki  sorunları şiirlerim sayesinde öğrendiniz. Niçin şiir  sorusunu merak ediyorsanız, şiirlerimi okumanızı tavsiye ediyorum.”  

 

AHMET ŞENOL KİMDİR?

 

1948 yılında Niğde'nin Ulukışla ilçesinde doğdu. AİTİA mezunu. Halk oyunları ile ilgili çalışmaları H:G:M: halk dansları örnek grubunda başladı. 1978 yılında Tubil derneğinin kurucuları arasında yer aldı. 1988 yılına kadar Tubil başkanlığını yürüttü.

 

1986 yılnda İhsan Hınçer Folklora Hizmet Ödülü'nü aldı. 1988 yılında Fransa/Dijon Milletlerarası Halk Oyunları yarışmasında jüri üyeliği, 1987-2000 yılları arasında MEB'da Halk Oyunları Danışma Kurulu Üyeliği, öğretim görevliliği ve jüri üyeliği yaptı.

 

Halk oyunları ile ilgili çeştli sempozyumlarda ve 3,4,5 Milletlerarası Folklor Kongrelerine iştirak etti. Bildiriler sundu. Ankara Üniversitesi DTCF Halk Bilimi Bölümü'nde Halk Oyunları öğretim görevlisi olarak 1991-2000 arasında hizmet verdi.


Editör: TE Bilişim