Ulukışla İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezinde, Ulukışla’daki gebelere yönelik, gebelik öncesi, gebelik dönemi ve gebelik süresince dikkat edilecek hususlar,  güvenli ve sağlıklı gebelik süreci, gebelikte beslenme ve yapılması gerekenler konusunda eğitim verilmek üzere gebe eğitim sınıfı açıldı ve ilk eğitim verildi.

 

Açılışa ve eğitim programına, Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, Belediye başkanı Hacı AVŞAR, , İlçe Emniyet amiri Mahmut Önder AYGÖREN,  ilçe Milli Eğitim Müdürü Recep AKDAĞ, Ak Parti Ulukışla Belediye Başkan adayı Ali UĞURLU,  CHP Ulukışla Belediye Başkan adayı Osman DURU, MHP Ulukışla Belediye başkan adayı Adnan KARACA, Daire Amirleri, Davetliler ve Sağlık çalışanları katıldı.   

 

 Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar yaptığı kısa konuşmada ‘Sağlıklı bir gebelik sürecinin geçirilmesi gebelikte ve kadın hastalıklarında kulaktan dolma bilgilerle yapılan hataların önüne geçilmesi için bu eğitimlerin planladığı ve bu eğitimlerin sürekli olacağını belirtti.  Amaçlarının vatandaşa daha iyi sağlık hizmeti sunmak olduğunu ve sağlık alanında güzel hizmetlerin yapıldığını belirtti.

 

 İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr.Yılmaz YÜCEL, gebe eğitimi ve  gebe eğitim sınıfı proğramını Sağlık Bakanlığının başlattığını ve gebelere yönelik bir eğitim programı olduğunu ifade etti.

Yapılan eğitimlerin amacının, anne adaylarının gebelik öncesi, gebelik dönemi ve gebelik süresince dikkat edilecek hususlar,  güvenli ve sağlıklı gebelik süreci, gebelik süresince yapılması gerekenler ve tetkik-tedavi süreçlerinin anlatıldığını belirtmektedir. Yaklaşık 2 saat süren ve  her grup için ay içerisinde iki kez verilecek olan “Gebelik Eğitimi” sonunda katılımcılara(Gebelere) sertifika verileceğini belirtti.

 

Dr.Yılmaz YÜCEL, yapılan çalışmalar ve yürütülen projelerle son yıllarda ülkemizde anne ve bebek ölümlerinin çok aşağılara çekildiğini,  ülkemizde 2006 yılında anne ölümlerinin yüzbinde 20 civarında olduğu, 2012 yılında yüzbinde 13-14 lere kadar düştüğünü, avrupada bu oranın yüzbinde 12 civarında olduğu, geri kalmış ülkelerde yüzbinde 200-250 civarında olduğu, Dünya ortalamasında yüzbinde 40 civarında  olduğunu ifade etti. Anne ölümü gebelik süresince ve doğumdan 42 gün içerisinde olan gebeliğe bağlı ölümler olup, % 60’ının doğumdan sonra olduğunu ve bunun da % 45’inin ilk 24 saat içerisinde olduğunu ifade etti.

 

 Yine bebek ölümlerinin  ülkemizde 2006 yılında binde 22 civarında olduğu, yapılan çalışmalar ve projeler  neticesinde 2012 yılında binde 7.4’lere kadar düştüğü,  2013 de ilimizde bu oran  binde 5.5,  Avrupa ülkelerinde binde 4, Dünyada  bu oran  binde 40 civarında olduğunu ifade etti. Bebek ölümü, ilk 1 yaş içerisinde olan ölümler olduğu, bunun % 65 inin ilk bir ay içerisinde olduğunu belirtti.

 

Gebe eğitimi nedir?

 

Gebe eğitimi, gebelik döneminde olan kadınlara gebelik ve doğumun normal süreci ve bu süreç boyunca karşılaşılabilecek sorunların anlatılması ve bu süreci rahat geçirmesini sağlayan bilgilerin bütünüdür

Annenin bilgi sahibi olması hem gebelik döneminde hem de doğumda korkudan uzak, endişesiz, mutlu olmasını sağlar. Korku ve endişenin birinci sebebi bilgisizliktir. Anne gebelik ve doğum hakkında bilgilendikçe ve bilinçlendikçe korkusu azalır tersine kendine güven duyar.  Bu amaçla ilçemizde Ulukışla Toplum Sağlığı Merkezinde gebe eğitim sınıfı kurulmuştur. Kurulan gebe eğitim sınıfında her gebe için ayda iki kez toplum sağlığı merkezide görevli doktor ve ebeler tarafından gebelik süreci, gebelikte beslenme, doğum, aile planlaması ve bebek bakımı konularında bilgilendirme eğitim  yapılacaktır. Bu sınıfta bulunmak isteyen gebelerimiz İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezine,  Aile Hekimlerine ve sağlık evi ebelerine ulaşarak konu hakkında bilgi alabilir,

 

 

Editör: TE Bilişim