Ulukışla Kaymakamı  Ferhat ATAR’ın eşleri Bediha ATAR‘ın organizasyonu ile İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi’nin çalışmalarıyla, Ulukışla merkez köy ve kasabalardaki gebe kadınlarımıza yönelik eğitim düzenlendi.




Halk Eğitim Merkezi Sosyal Salonunda düzenlenen eğitim programına
, Uukışla Kaymakam Ferhat Atar ve eşi Bediha Atar, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Yılmaz Yücel, İlçe Emniyet Amiri Mahmut Önder Aygördü, İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Akdemir, Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar’ın eşi Bediha Atar, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları ve ilçe merkezinden ve köylerden gelen seksen civarında anne adayı katıldı. Anne adayı kadınlarımız özel araçlarla evlerinden alınarak eğitim sonrasında öğle yemeği yenilmesi ile beraber yine ayni araçlarla evlerine bırakılmıştır.

  

    Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar yaptığı kısa konuşmada ‘Gebelikte ve kadın hastalılarında kulaktan dolmabilgilerle yapılan hataların önüne geçilmesi için bu eğitimi planladık ve önümüzdeki günlerde de bu tür eğitimlerimiz devam edecektir. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki 16.12.2013 tarihinde ihalesi yapılan önümüzdeki günlerde temeli atılacak hastanemizin faaliyete geçmesi ile beraber çocuk doktoru ve kadın doğum doktorunun da ilçemize getirilmesi konusunda mücadele edeceğiz. Yoğun programına rağmen davetimizi kabul eden Op.Dr.Murat Özdil hocamıza, İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr.Yılmaz Yücel’e ve  değerli anne adaylarına teşekkür ediyorum’ dedi.

  Gebelik öncesi, gebelik dönemi ve gebelik süresince dikkat edilecek hususlar,  güvenli ve sağlıklı gebelik süreci, yapılması gerekenler ve tetkik-tedavi süreçlerinin anlatıldığı eğitim programından son derece memnun olan ve yeterli bilgiye ulaşan katılımcılar, Op. Dr. Murat Özdil’e eğitim boyunca çeşitli sorular yönelterek anında cevaplarını buldular. Yaklaşık 3 saat süren “Gebelik Eğitimi” sonunda toplu fotoğraf çekinmenin ardından topluca öğle yemeğinde bir araya gelen katılımcılar, Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar ile eşi Bediha Atar ve İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Yılmaz Yücel’e, kendilerine böylesine güzel anlamlı bir fırsat sunmalarından ötürü teşekkür ettiler.

     İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Yılmaz YÜCEL, yapılan çalışmalar ve yürütülen projelerle son yıllarda ülkemizde anne ve bebek ölümlerinin çok aşağılara çekildiğini,  ülkemizde 2006 yılında anne ölümlerinin yüz binde 20 civarında olduğu, 2012 yılında yüz binde 14 lere kadar düştüğünü, Avrupada bu oranın yüz binde 12 civarında olduğu, geri kalmış ülkelerde yüz binde 200-250 civarında olduğu, Dünya ortalamasında yüz binde 40 civarında olduğunu ifede etti. Anne ölümü gebelik süresince ve doğumdan 42 gün içerisinde olan gebeliğe bağlı ölümler olup, % 60’ının doğumdan sonra olduğunu ve bunun da % 45’inin ilk 24 saat içerisinde olduğunu ifade etti.

  Yine bebek ölümlerinin ülkemizde 2006 yılında binde 22 civarında olduğu, yapılan çalışmalar ve projeler neticesinde 2012 yılında binde 7.4’lere kadar düştüğü, Avrupa ülkelerinde binde 4, Dünyada  bu oran  binde 40 civarında olduğunu ifade etti. Bebek ölümü, ilk 1 yaş içerisinde olan ölümler olduğu, bunun % 65 inin ilk bir ay içerisinde olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim