Ulukışla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında E-Masa projesi ile Türkiye 3.’sü oldu.  
 
Milli Eğitim Bakanlığı ülke genelinde Mesleki ve Teknik Eğitim/Okul/Kurumları arasında yapılan Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında Niğde’nin Ulukışla ilçesi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bilgi ve İletişim Hizmetleri grubunda “E-Masa” projesi ile önce Niğde il birincisi ardından da Mersin de yapılan Bölge yarışmasında bölge birinci olarak Türkiye finallerine kalmıştı.
 
Ulukışla Teknik ve  Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri 12-E sınıfı öğrencileri Yasin Balkan ve Abdi Güngör ile proje danışmanı Okulun Bilişim Teknolojileri öğretmeni Mustafa Zeybekoğlu tarafından hazırlanan proje  büyük ilgi görmüştü.

Türk Patent Enstitüsü’ nde yapılan Türkiye Proje Tabanlı Beceri yarışması Türkiye finalinde Bilgi ve İletişim Hizmetleri grubunda   “E-Masa” projesi ile Ulukışla İlçesi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Türkiye 3.’sü oldu.
 
 
 
Yarışma sonucu Ulukışla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde sevinçle karşılandı. Ulukışla İlçe Milli Eğitim Müdürü Genç Osman Atılgan “ Proje danışmanı Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mustafa Zeybekoğlu ve uygulama öğrencileri Yasin Balkan ile Abdi Güngör’e  yarışmadaki başarılarından dolayı  teşekkür etti.
 
Ulukışla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ise 3. olduğu yarışmada,  Giresun Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi "Reymatik" isimli projesi ile 1. , Samsun İlkadım Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi “Bekçi” isimli projesi ile 2. oldu. 
 
Ankara’da yapılan Türkiye finali yarışmasının açılışına Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’da katıldı. Bakan Çubukçu Proje Tabanlı Beceri Yarışması Türkiye Finali sergisinin açılışını yaptı. Sergiyi gezen Bakan Çubukçu öğrencilerin projelerini tek tek inceleyerek bilgi aldı.

Bakan Çubukçu burada  yaptığı konuşmada, mesleki ve teknik eğitimin, ilköğretimini tamamlamış olan bireylerin, sanayi, inşaat, tarım ve hizmet alanlarında yetişmelerini, meslek sahibi olmalarını, mesleğini geliştirerek yeni teknolojilere uyumlarını; mesleğini değiştirmek isteyenlerin ise, yeni meslek alanlarına geçişlerini sağlamak amacıyla düzenlenmiş örgün ve yaygın eğitim faaliyetlerini içermekte olduğunu söyledi.
 
E-Masa Hakkında bilgi notu :
 
E-Masa bir öğretmen masasıdır.  İlk bakış da standart bir masa görünümündedir. Ama içerisinde bilgisayar ve monitör gömülüdür. Öğretmen ihtiyaç duyduğu zaman masanın üst kapağını kaydırarak monitöre ulaşır ve dokunmatik monitör ile bilgisayarı kullanabilir. Böylece fare ve klavyeye gerek kalmamaktadır.  E-Masa donanımsal olarak standart masadan taviz verilmeden oluşturulmuş bir bilgisayar masasıdır.
 
E-masa aynı zamanda interaktif sınıf yazılımını (öğrencilerimizin yazdığı bir program) barındırmaktadır. öğretmen bu yazılım sayesinde sınıf ve sosyal kulüp yoklamasını bilgisayar ortamında alabilir. Sınıf ders defterini sisteme kayıtlı olan yıllık planından gelen konulardan birini seçerek doldurabilmektedir. Veli ziyaretlerini bilgisayara aktararak kayıt altına alabilir. Öğretmen e-masa ile eğitim-öğretim yılı içerisinde öğrencilere verilen yıllık ödevlerin takibini yapar ve yıl sonunda ödev notunu vererek sistem üzerinden not çizelgesini çıkartabilir.
E-masada alınan tüm yoklamalar ve bilgiler müdür yardımcısı bilgisayarında tutulur. Böylece masada oluşabilecek bir sorunda bilgi kaydı olmamaktadır. Müdür yardımcısı interaktif sınıf yazılımı kullanarak istenilirse sınıf yoklama fişlerini ve sınıf ders defteri sayfalarını (öğretmen imzaları otomatik olarak sistem tarafından eklenmektedir) yazıcıdan çıkartabilir. Öğrencilerin devamsızlıklarını günlük, aylık ve yıllık olarak ders ders takip edebilir. E-Masa yazılımsal olarak e-okulun eksiklerini gideren bir programdır.  
 
E-Masa projesi okulun evrak yoğunluğunu ve evrak kayıplarını engellerken, öğretmenin evrak işlerini bilgisayar üzerinden kolaylıkla yapmasını sağlamaktadır.
 

Editör: TE Bilişim