CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman köyü kapsamına alındığı için arazilerinin büyük bölümünde hayvan otlatması yasaklanan Çanakçı köyünde, sulama suyu göletiyerine hayvan sulama göleti yapılmasındaki tezatlığı, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Ulukışla ilçesine bağlı Çanakçı köyündeki trajikomik olayla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na soru önergesi veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çanakçı köyü geçmiş yıllarda Orköy kapsamına alınarak, köy yerleşim alanının etrafının tel örgülerle çevrildiğini belirtti. Bu durum nedeniyle hayvancılık yapılamaz hale gelinen köyde yer altı sularının da çekilmesi sonucu tarım alanlarının işlenemediğini belirten Gürer, “Sulama suyu sorunu nedeniyle meyve bahçeleri tamamen kurumuştur. Ancak hayvancılığın kısıtlı bir şekilde yapılabildiği köye, yine geçtiğimiz yıllarda Hayvan Sulama Göleti yapılmıştır” dedi. 

Gürer, önergesinde “Orman köyü kapsamında olduğu için dağlarda sürü hayvancılığının kısıtlı olarak yapıldığı köye Hayvan Sulama Göleti yaptırılarak ne amaçlanmıştır? Bağ, bahçe ve tarlaları susuzluk nedeniyle ekilip biçilemeyen ve meyve bahçeleri tamamen kuruma aşamasına gelen Çanakçı köyünün gerçek ihtiyacı olan Sulama Suyu göleti yapılması düşünülmekte midir?” şeklinde soru yöneltti. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Çanakçı köyü sınırları içerisinde mülkiyeti orman ve orman toprağı olan sahalarda 2012 yılında yürürlüğe giren "Ormanlarda ve Orman İçinde Bulunan Otlak, Yaylak ve Kışlaklarda Hayvan Otlatılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik" doğrultusunda 07.11.2013 tarihinde Otlatma Planı yapılmış ve uygulamaya konulmuştur” dedi. 

Bakan Eroğlu, “Ulukışla Orman İşletme Şefliği Otlatma Planına (2013) göre Çanakçı Köyü sınırları içerisinde 1.710 hektar orman ve orman toprağı olan sahanın 412 hektarı otlatmaya açılmış, 1.298 hektarı ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmaları yapılacağından otlatmaya yasaklanmıştır” ifadesini kullandı. 

2016 yılında başlayan amenajman planı yapım çalışmaları devam ettiğinden, plan yapımı bittiğinde otlatma planını tekrar güncellenerek, otlatmaya serbest ve yasak sahaların yeniden belirleneceğini ifade eden Bakan Eroğlu, “Çanakçı köyü sınırları içerisinde kalan ormanlık sahaların tamamında otlatma yasak olmayıp mevzuatımız gereği izin alınmak şartıyla uygun olan yerlerde otlatma yapılabilmektedir” açıklamasında bulundu. 

Bakan Eroğlu, “Niğde Ulukışla Çanakçı Köyüne ait gölet talebi yerinde incelenmiş olup, gölet ile ilgili olarak ayrıntılı etüt çalışmasının yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiş ve bu kapsamda su ölçüm çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmaların neticesine göre gölet yapılabilirliğine karar verilecektir” dedi. Gürer ise Niğde'de etüd yapılan ve gölet yapılacağı söylenen çok sayıda köy olduğunu onlarında yıllardır gölet beklediğini ifade etti.

Editör: TE Bilişim