Ulukışla ilçesinde üzüm bağları ile ünlü Çövek ve Alpagut’da bağlık bahçelik alanlarda belediye düzenleme çalışmalarına devam ediyor.
Ömer Fethi Gürer gitti, gördü , fotoğrafladı ve sizin için yazdı ;
“Ulukışla Belediye Başkanı Hacı Avşar ile ünlü Alpagut ve Çövek bağlarını Ömer Fethi Gürer olarak birlikte gezdik. İlhan Kurşun ve Hasan Gözcü’nünde katıldığı bölgede bağlık alanları yerinde görme gezimizde geçmişe oranla bölge bağlarında yapılan düzenlemeler dikkatimi çekti.
 Başkan Hacı Avşar belediye olarak bakım yapılmayan bağlarda budama ve düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Ulukışla dününde bu bağlara ilgi büyüktü. Göç ve yapılan masrafları karşılamayan bağlar ile bağ sahipleri bölgeye dünde verdiği önemi göstermez olmuştu. Başkan Avşar, Belediye olarak bu durumu değiştirmek amacı ile çalışamlar yaptık.Öncelikle ulaşım için yol düzenlemelerine gittik. Alpagut bölgesine düzenli içme suyu sağladık. Çövek bölgesinde yeni dikim alanları ürettik. Ceviz, elma ve bölgede çeşitleri ile ünlü Üzüm gibi ürünlerde dikimler yaptık.Çövekte damlama yöntemi ile oluşan yeni alanda ürünlerimiz bu yıl tuttu gelecek yıllarda mahsulde verecek durumdalar. “dedi. Başkan bağlık aşnalarda yaptığı çalışmaları yerinde anlattı. Özetle şöyle dedi.“Alpagut bağları geçmişteki kadar ilgi bulmasına çalışıyoruz. Merkep geçmez yolları otomobil geçer halde düzenledik.Bakım yapılmayan bağlara sahip çıktık. Gelecek yıllarda Çövek bölgesi yeniden düzenlemeyi hedefliyoruz” .

Ulukışlalı Hasan Gözcü’de bölgeyi çok iyi bilenlerdendi. Gözcü, yirmi yıl öncesi Alapgut bağlarına üzüm bozmak için Ulukışlalıların en az onbeş gün göç ettiğini, bu süreçte bölgede üzümlerin bozulup ,pekmezlerin kaynadığını anlatarak davul zurna ile atlı arabalarla bölge şenlik alanı olurdu. Sonraları terk edilir gibi olan bu bölgede çok çeşitli üzümler yetişirdi.” Diye dünde olanları özetledi. Ulukışla Belediye Başkan Hacı Avşar’da bölgede 180 çeşit üzüm yetiştiğine dikkat çekerek Ulukışla yeniden üzümü ile anılması çabamız var. Bölgemizde bağ bahçelerimizi gereken önem ve değere ermesi adına her türlü çabayı göstereceğiz. Üzüm bağlarının varlığı yanında bağ evlerinin olmamaması eksiklik ti. Örnek bir çalışma da yaptık. Bu yolla gelecekte Alapgut geçmişteki konumuna taşınması bekliyoruz” dedi ve belediye olarak her türlü desteğe hazır olduklarını da ifade etti.”
Editör: TE Bilişim