Konya Ovası Projesi’ne (KOP) dahil olan Niğde’de sulama suyu ihtiyacı olan vatandaşlara yeni su kuyusu açma izni verilmezken, Ulukışla Belediye Meclisi’nin ilgili yönetmelik ve yasaları hiçe sayarak, özel bir araziden su kuyusu açılıp, özel bir maden şirketine  18 kilometre uzaklıktaki Tepeköy köyüne kadar su borusu hattı döşenmesini onaylaması ilçede tartışmalara neden oldu. 

CHP İDDİALARI YARGIYA TAŞIYACAK 
Ruhsatsız su kuyusu açılması ve bu kuyudan çıkan suyun para karşılığında özel bir firmaya ulaştırılması için 18 kilometre uzunluğunda su borusu hattı döşenmesiyle ilgili talebe, CHP’li belediye meclis üyeleri itiraz etti. Belediye Meclisi’nde gündem maddesine alınması ve belediye meclisinde çoğunluk sağlanamamasına rağmen encümene sevk edilerek, kararın onaylanmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, CHP Ulukışla İlçe Başkanlığının konuyu yargıya taşıyacağı belirtildi. 

GÜRER, VATANDAŞLARI DİNLEDİ 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinde belediye meclis üyeleri ve vatandaşların konuyla ilgili şikâyetlerini dinledi. Süreçten duydukları rahatsızlığı dile getiren CHP’li Belediye Meclis üyeleri ve vatandaşlar, hem sulama suyu hem de içme suyu sorunu yaşayan Ulukışla ilçesinde, özel bir firma için yasa ve yönetmeliklerin hiçe sayılması gerekçesi öğrenmek istiyoruz” dediler.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla Belediye Meclisi’nin aldığı bir kararla, ilçe sınırları dışında faaliyete girecek özel bir firmaya ait fabrikaya, yasal izin olmadan kuyu suyu taşınması için 18 kilometrelik su borusu hattı döşendiği yönündeki iddialara açıklık getirilmesini istedi.

CHP YATIRIMA KARŞI DEĞİL…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, CHP olarak hiçbir yatırına karşı olmadıklarını ancak, yapılacak iş ve işlemlerin de mutlaka yasa ve yönetmeliklere uygun olması gerektiğini belirtti. 

İDDİALARA AÇIKLIK GETİRİLSİN 
Gürer, DSİ ve İl Özel İdaresi’nden izin alınmadan, Belediye Meclisi’nde oldubittiye getirilerek  bir karar alınması, ruhsatsız bir şekilde açılan kuyudan, ilçe sınırları dışındaki bir firmaya su taşınması ve buna karşılık firmanın 100 civarında işçi alma sözü vermesini yerel seçimler öncesinde seçmeni etki altına almak istemesi gibi iddialara açıklık getirilmesi gerektiğini vurguladı. 

 BASIN AÇIKLAMASI 
CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker ile Belediye Meclis Üyeleri Abdurrahman Gerger, Mustafa Önen, Celal Gülercan ve Ümit Tevfik Güney, ilçe binasında konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Tartışma konusu kuyu ile ilgili CHP İlçe Başkanlığı da yaptığı açıklamada konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade ettiler.

Firmanın, İlçe sınırları içinden yasal olmayan bir şekilde 18 kilometre uzaklıktaki Tepeköy köyündeki fabrikaya kuyu suyu taşınması talebinin yine hukuka aykırı bir şekilde Ulukışla Belediye Meclisi’nde gündem maddesi olarak görüşüldüğünü, maddenin hukuka aykırı olması nedeniyle CHP’li Belediye Meclis üyelerinin itirazının da Belediye Başkanı Ali Uğurlu tarafından kulak ardı edildiğini belirten CHP li meclis üyeleri, “CHP yapılacak hiçbir yatırımın karşısında olmaz. Ancak ortada bir hukuksuzluk varsa bunun da giderilmesi gerekmektedir.  Başkan ilçe sınırları içinde yakınlarına ait arazi üzerine 100’er metre derinliğinde su kuyusu açtırarak, ruhsatsız olan bu kuyuların suyunu, ilçe sınırları dışındaki Tepeköy köyünde faaliyete geçecek olan bir fabrikaya ücret karşılığında vermiş. Konu gündem maddesi olarak Belediye Meclisine gelmiş. CHP’li belediye meclis üyeleri  olarak bizde bu maddenin hukuka aykırı olduğunu ifade ederek, maddenin gündemden çıkarılmasını talep ettik. Ancak Belediye Başkanı CHP’li  meclis üyeleri olarak bizim itirazını kulak ardı etti. CHP’li 4 meclis üyesi belediye meclis toplantısını terk ettik ve çoğunluk sağlanamadığı halde gündem maddesi belediye encümenine sevk edilerek, madde burada kabul edildi. Şu anda Ulukışla’dan Tepeköy köyüne su borusu hattı döşeme çalışmalarının halen devam ediyor.. Belediye Başkanı, bu iddialara cevap vermelidir” dedi. 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’in de katıldığı basın açıklamasında basın metnini CHP İlçe Başkanı Toker okudu. 

CHP olarak ilçede yapılacak yatırıma karşı olmadıklarını belirten ilçe Başkanı  Toker, “Ulukışla Belediye Meclisi’nin 2 Ağustos 2018 tarihli toplantısında 6. Gündem maddesi olarak kuyu suyu hattının yol güzergâhından geçmesi hakkındaki maddenin belediye meclisinin görev ve yetkisi alanında olmadığını belirtti. 

Su kuyularının ruhsatsız olduğunu ve çıktığı yerin şahıs mülkiyetinde bulunduğunu belirten CHP Ulukışla İlçe Başkanı Hüseyin Toker, suyun içilmez olduğuna dair kararın da il sağlık müdürlüğünce numune alınarak analiz etmesi suyun yer altı sularına etkisinin olup olmadığının, çevre koşullarına zararı olup olmadığının araştırılması için DSİ’den rapor alınması gerektiğini belirtti. 

Şirketin Tepeköyde’ki işletmesine herhangi bir yasal izin almadan su borularını yeraltına döşemeye devam ettiğini vurgulayan Toker, “Buradaki usulsüz uygulama örtbas edilmek için belediye meclis kararı çıkarılmak istenmektedir. Bu durum tüm Ulukışla halkı tarafından bilinmektedir. Mevcut suyun Ulukışla ilçe sınırları içinde başkalarına fayda sağlayıp sağlamadığı araştırılmalıdır. Araştırma yapılmadı ise menfaatin kime sağlandığı tespit edilmeli, bunun deklare edilmesi neticesinde karar verilmesi gerekmektedir” diye konuştu. 

CHP’li Belediye Meclis üyeleri Abdurrahman Gerger, Mustafa Önen, Celal Gülercan ve Ümit Tevfik Güney ise CHP grubu olarak ilçede istihdam sağlayacak her yatırımın yanında olacaklarını belirterek, “Ancak yapılan bütün uygulamaların kanunlara uygun, şaibesiz ve şeffaf olması gerekmektedir” dediler. 

CHP’li Belediye Meclis üyeleri, “Özel şirket için Belediye Başkanı, yakınları veya şahıslardan usulsüz şekilde suyun taşınması kamuoyu nezdinde şaibe yaratabileceği için ihtiyaç duyulan suyun belediyenin içmeye uygun olmayan kuyuların tespiti yapılarak temin edilebileceği, aynı zamanda bu tür çalışmalarda belediyeye bir gelir getirmesi açısından da değerlendirilebilir” açıklamasında bulundular. 
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim