Niğde’nin Ulukışla İlçesi Tepeköy Köyünde Gümüştaş Madencilik ve Tic. Aş. tarafından 2011 yılından beri devam eden maden işletmesine ek olarak Tepeköy Kompleks Cevher Hazırlama, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi yapılması planlanıyor.

2011 yılında tartışmalı ve eylemli şekilde başlayan ancak köylülerin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının itirazına rağmen kurulan halen faaliyette olan Tesisin içinde bulunan Atık Depolama Tesisinden 2019 Yılı Ağustos ayında siyanürlü atık sızıntısının toprağa karıştığı iddia edildi. Köy Muhtarı, Köy ileri gelenleri bu durumu ilgililere ilettiler. Ancak çözüm bulunamadı. Bunun üzerine köy muhtarlığı savcılığa şikayet etme durumunda kaldı. Köy Muhtarlığının açtığı davada Depolama Tesisinden siyanürlü atıkların toprağa, tarlalara ve meyve bahçelerine karıştığı iddia edildi. Korkudan meyve yiyemediklerini, tarım yapmadıklarını ve hayvanların da sakat doğduğunu iddia ettiler.

Bu konuda Borhaber.net olarak bir çok haber yaptık. Hepsi aşağıda… Tepeköylü olan MHP Niğde Milletvekili adayı ve halen Etimesgut Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Alaattin Sonat’da bu çevre felaketi ile yakından ilgileniyor. MHP Milletvekilleri ile bölgede inceleme yaptılar. Bir çok özel ve resmi kuruluşa tahlil yaptırıp geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısı ile de tahlil sonuçlarının olumsuz olduğunu belirtti ve bu sonuçlarla birlikte gerek mahkeme evraklarını, gerekse bu konudaki bilgi notların içeren bir dosyayı da basın ile paylaştı.

BAKANLIK ÇED RAPORUNA OLUMLU KARARI VERDİ

Ulukışla’da yaşanan bu tehlikeli çevre felaketi yaşanırken, konu mahkemelik durumundayken çok ilginç bir olay gerçekleşti.

Gümüştaş Madencilik Aş. nin Tepeköy Kompleks Cevher Hazırlama, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi için özel bir şirket olan, Mitto Çed Raporu ve Danışmanlık Hizmetleri Aş. tarafından hazırlanan ÇED – Çevre Etki Değerlendirme raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenerek “Çevresel Etki Değerlendiresi Olumlu” kararı verildi. Yaklaşık 4 bin sayfalık ÇED raporu yayınlandı. (Burada Tıklayın)

Aşağıda kısa tam metnine yer verdiğimiz olumlu kararda köylünün tamamı tepki göstermesine rağmen ilginç şekilde “Halkın Görüşleri Dikkate Alınarak” ifadesi de yer aldı.

KÖYLÜ GELECEĞİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM DİYOR

Açıklanan “Olumlu” ÇED Raporuna rağmen bir çok Tepeköylü kendilerinin, topraklarının, hayvanlarının ve çocuklarının geleceği için mücadeleye devam edeceklerini de söylediler.

SUSKUNLUK AKLA BAŞKA ŞEYLER GETİRİYOR

Bu olayın bir başka boyutu ise, Niğde’deki siyasi parti temsilcilerinin, sivil toplum kuruluşlarının, yerel basının sesiz kalması da şaşırtıyor. Özellikle TBMM’de soru sormakta rekor üstüne rekor kıran, önemli önemsiz bir çok konuda soru ve görüşlerini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bu konudaki suskunluğu ise manidar bulunuyor.

BAKANLIK SİTESİNDE YER ALAN BİLGİ NOTU AYNEN AŞAĞIDA

NİĞDE ili ULUKISLA, ilcesi Tepeköy Köyü mevkiindeki Gümüştaş Madencilik ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Tepeköy Kompleks Cevher Hazırlama, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; NİĞDE Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

İLGİLİ HABERLERİMİZ AŞAĞIDA

Editör: TE Bilişim