Yolumuz Ulukışla’ya düştü. Arkadaşlarla fotoğraf çekelim derken gözümüze bir gurup işçi takıldı.  Dondurucu bir soğuk var ama onlar çalışıyorlar. Ulukışla Beyağıl Kalkındırma Kooperatifi işçilerinin çavuşu Hafize Ünüvar ile konuştuk.

Ünüvar, “Ardıç kozalağını işçiler dağdan toplayıp Ulukışla’da bir alana döküyor. Burada 30 kadar işçi kozalaklardan tohumları ayırarak daha sonra dağlara atılıyor ya da poşetler içinde fide durumuna getiriyoruz. Birçok işlemi var bu işin” diyor ve eline bir kozalak alıp tohumunu gösteriyor ve sözlerine devam ediyor “Bu tohumları ekeriz ektiklerimizde daha sonra yine dağlara dikilir” diyerek anlatmaya devam ediyor.

“Orman erozyonu önler, ağaç toprağı tutar biz Beyağıl Kalkındırma Kooperatifini kurduk. 30-35 arası işçi çalıştırıyoruz. İşçilerimize 800 TL kadar ücret ödüyoruz. Bu iş mevsimlik bir iş. Beyağıl Fidanlığı’nda bu tohumları fide haline getiriyoruz ve daha sonra bu ardıç fidelerini Ardıçlı (Cee) dediğimiz mevkideki dağlık alana dikiyoruz” diye konuştu.

 

KOZALAKTAN TOHUMUN AYRILMASI İÇİN DONMASI GEREK

“Ardıç kozalağının tohumlarından ayrılabilmesi için açık alanda bir müddet ıslanıp donmasını bekliyoruz. Donduktan sonra kozalakların tohumlarının ayrılması kolay oluyor. Bazı kozalaklar tohumundan ayrılmıyor onları ayırarak daha sonra tekrar ıslatıp dondurup tohumlarından ayırma işlemini yapıyoruz” diye belirten işçi çavuşu Hafize Ünüvar’a bu soğukta açık alanda çalışmak zor olmuyor mu? diye sorduğumuzda “Neden zor olsun ki çalışan insana gayet te iyi valla. Bir hafta 15 gün kadar burada işimiz devam edecek” diye belirtiyor.


Fotograflar: Fatma Tan - Nesil Ayata

Editör: TE Bilişim