CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi EKER’in cevaplaması istemiyle; kiraz üretiminde önemli paya sahip olan Niğde’nin, Ulukışla ilçesine soğuk hava deposu yapılıp, yapılmayacağını, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı bir önerge vererek gündeme taşıdı.


CHP’li Şafak önergesinde; “Niğde ili, Ulukışla ilçesinin, kiraz üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu, bu bölgede Napolyon adıyla bilinen ziraat 900 türü siyah kirazın yetiştirilen tek ticari ürün olduğunu, sadece Darboğaz Kasabasında 1500 ton birinci kalite ihracata uygun siyah kirazın, yine bu belde de 250 ton civarında tüketilen ikinci kalite siyah kirazın, yaklaşık 750 ton hem sofralık, hem de sanayii de kullanılan beyaz kirazın üretiminden” bahsetti.

 

 Ulukışla’da 7000 Tona Yakın Kiraz Üretiliyor…

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Tarım Bakanı EKER’ e; “Ulukışla ilçesinin sadece Darboğaz ilçesinde yaklaşık 2500 ton, Maden, Gümüş, Porsuk, Emirler Köyleri ile Kılan ve Yeniyıldız Kasabalarında üretilen, kiraz ürünlerinin de bu rakama eklendiğinde, 7000 tona yakın kiraz üretimi yapıldığını, ancak kiraz üreticisinin, ürününü saklayacak soğuk hava deposunun olmaması ve kiraz ürününü ayıklama, kurutma ve paketleme hizmetleri verecek bir tane bile tesisin bulunmaması nedeniyle ürününü değerinin çok altında satmak zorunda kaldığından” söz etti.

Şafak önergesinde; “Dünyada toplam 300 gün bulunabilen taze kirazın son 30 günü, son turfanda olarak bu bölgeden sağlanmaktadır. Üreticinin kirazını saklayacak, soğuk hava deposu olmadığından dolayı ürününü ucuz fiyata elden çıkarmak zorunda kalmaktadır. Bakanlığınız, kiraz üreticileri için Niğde ili Ulukışla bölgesine soğuk hava deposu yapmayı planlamakta mıdır? Böyle bir planınız varsa, ne zaman faaliyete geçecektir?” diye, Bakan EKER’ e sordu.

Kiraz Üretimine Yüzde Kaç Teşvik Primi Veriliyor?

Şafak, yazılı önergesinde, Eker’e; Türkiye genelinde kiraz üreticilerine yüzde kaç ihracat teşvik primi verildiğini sorarken, ihraç edilen ürünler arasında kiraz ürününün payının ne olduğunu sordu.

Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın yazılı önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan Şafak

Niğde Milletvekili

 

Niğde ili, Ulukışla ilçesi, kiraz üretiminde önemli bir paya sahiptir. Bu bölgemizde Napolyon adıyla bilinen ziraat 900 türü siyah kiraz yetiştirilen tek ticari ürün olup, sadece Darboğaz Kasabasında 1500 ton birinci kalite ihracata uygun siyah kiraz, yine bu beldemizde 250 ton civarında tüketilen ikinci kalite siyah kiraz, yaklaşık 750 ton hem sofralık, hem de sanayii de kullanılan beyaz kiraz üretilmektedir. Maden, Gümüş, Porsuk, Emirler Köyleri ile Kılan ve Yeniyıldız Kasabalarında üretilen, kiraz ürünleri de eklendiğinde bu miktar 7000 tona yakındır.

Ulukışla ilçemizdeki çiftçimizin ürettikleri kirazın değerinin çok altında piyasada yer almasının önemli sebepleri bulunmaktadır. Başlıca sebeplerin en önemlisi kiraz üreticisinin, ürününü saklayacak soğuk hava deposunun olmaması ve kiraz ürününü ayıklama, kurutma ve paketleme hizmetleri verecek bir tane bile tesisin bulunmamasıdır.

Bu kapsamda;

1-   Dünyada toplam 300 gün bulunabilen taze kirazın son 30 günü, son turfanda olarak bu bölgeden sağlanmaktadır. Üreticinin kirazını saklayacak, soğuk hava deposu olmadığından dolayı ürününü ucuz fiyata elden çıkarmak zorunda kalmaktadır. Bakanlığınız, kiraz üreticileri için Niğde ili Ulukışla bölgesine soğuk hava deposu yapmayı planlamakta mıdır? Böyle bir planınız varsa, ne zaman faaliyete geçecektir?

 

2-   Kirazını bin bir emekle üreten çiftçimiz ihraç etmek için bir tane olsun, ayıklama, kurutma, paketleme hizmeti verecek bir tesise ne zaman kavuşacaktır?

 

3-   Kiraz ürününün, Amerika, Çin ve AB ülkelerinde, ülkemizdeki pazara göre kat ve kat üzerinde piyasası vardır. Bu piyasaya üreticimizin girebilmesi için ürününü uzun süre saklaması ve ayıklama, kurutma ve paketleme gibi imkânların sağlanması gerekmektedir. Bunun için çiftçimizin kiraz ihracat piyasasına girmesi konusunda alt yapı sorununu çözmeyi düşünüyor musunuz?

 

4-   Türkiye genelinde kiraz üreticilerine yüzde kaç ihracat teşvik primi verilmektedir? İhraç edilen ürünler arasında kiraz ürününün payı nedir?

 

Editör: TE Bilişim