Niğde'nin gündeminde olan ve Ulukışla İlçesi Tepeköy'de maden atık depolama sisteminden çevreye atık yayıldığı iddia edilen madencilik şirketi olan Gümüştaş Madencilik tartışmalar ile ilgili bir  açıklama yaptı.

Gümüştaş Madencilikten yapılan açıklama ve tahlil sonuçları ve gönderilen bilgi notu aynen aşağıda.

Labaratuvar Analiz Sonuçları için lüften Tıklayın

Yapılan açıklama; ''Şirketimiz Ulukışla Bolkar dağlarında yeraltı işletme madenciliği ile çıkardığı cevherleri Ulukışla ilçesi Tepeköy tesislerinde işlemek üzere 2010 yılında faaliyete geçmiş ve faaliyetinede aralıksız devam etmekte olup Liç yöntemiyle Altın ve Gümüş üretmektedir. Bu bölgedeki Maden ve Tesislerimizde 600 civarında kişi doğrudan istihdam edilmektedir. Şirketimizin bir işletmeside Gümüşhane Organize Sanayide kurulu olup, oradaki faaliyetimizde 10 yıl olmuştur.

           Her 2 bölgedeki İdari otorite ve kamuoyu çok açık ve net olarak bilirki, faaliyetimizde en önem verdiğimiz konu İnsan ve Çevre sağlığıdır. Bu konularda hiç taviz vermeden çalışmak birinci önceliğimizdir ve bunu Yönetici, Çalışan, yerel Yönetimler ve tüm paydaşlarımız bilir, dileyen herkes yöre insanları ile konuşabilirler.

     

          Hal böyle iken, 2 yıl önce köydeki Muhtarın değişimi ile birlikte, daha önce problem olmayan faaliyetlerimiz, yeni bir tesis kurma çalışmalarımız esnasında ve belirli taleplerin karşılanmayacağının söylenmesi ile şikayet ve karalama kampanyasına maruz kalmış ve artarak devam etmektedir. Siyanürle çalışılmasına karşı olduklarını iddia eden bu şikayetçiler, yeni kuracağımız tesisde Siyanür kullanılmayacağını bilmelerine rağmen, sürekli aynı yanlış bilgileri kullanmakta, aynı şantaj yöntemleri ile hem Kamuoyunu hemde İdari makamları yanıltmaya çalışmaktadırlar.

            Şöyleki, şirketimiz hakkında  yalan ve iftira dolu beyanları yayanlar kötü niyetli kişilerdir. Bu kişiler ile ilgili yasal süreçler başlatılmıştır. Halen köy muhtarı olan kişi 2014 yılında eline geçirdiği siyanürü köyün içme suyu deposunun yakınına bırakıp şirketimize şantaj yaptığı için Ulukışla Asliye Ceza Mahkemesinin 2014/75 esas sayılı dosyasında hapis cezası almıştır. Maalesef bugünde aynı yöntemleri kullandıkları gözlemlenmekte olup, kendi yarattıkları problemleri bize karşı şantaj olarak kullanmaya çalışmaktadırlar. Bu ve bunun gibi şirketimize iftira atan kişileri Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet ettik, tahkikat devam etmektedir.

            Tesisimiz 2010 yılında kurulduğunda köy ile yaklaşma mesafesi 1 km iken, köy halkı bir tehlike görmediği için tesise doğru yapılaşmaya devam etmiştir. Mevcutta mesafe 450 metre’ye kadar düşmüştür. Tesisi köy yönüne doğru sabit nokta da kalmış iken, köy büyüyerek tesise yaklaşmıştır.

            Bunun en somut örneklerinden birisi de, beklentileri gerçekleşmediği için Şirketimiz ile en fazla uğraşan ve bu konuda bayraktarlık yapan, halkı yanlış yönlendirmeye çalışan ve buradan siyasi bir ikbal elde etmeye çalışan, köydeki herkesin hasta olduğu, kimsenin köyde kalmak istemediğini iddia eden ve esasen Ankara da ikamet eden bir şahıs 2017 yılı içerisinde (yani iki yıl önce) tesise en yakın noktaya yeni ev yaptırmıştır. Eğer bu iddiaları samimi olsaydı böyle bir tehlikeye gerçekten inanan kişi buraya ev yapmazdı.

            Bölgede nüfusu artan nadir köylerden birisi Tepeköy köyüdür. Şirketimizin köy geneli ile ilişkileri iyidir.

           

            Gümüştaş Madencilik ve Ticaret A.Ş nin Tepeköy Cevher Zenginleştirme Tesisinin ADT havuzunda bir sızıntı yoktur. ADT havuzundan bir sızıntının olmadığı hem 18.02.2020 tarihli T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Referans Laboratuvarının raporunda , hemde KTÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Arzu Fırat Ersoy tarafından yapılan hidroloji ölçümlerinde tespit edilmiştir.Birtek parselde alınan yeraltı suyu numuneleri ve toprak numunelerindeki ağır metal değerleri de normal sevide çıkmıştır. Sızıntının ise yeraltı sularından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Ekli raporlar bunu göstermektedir. Ekli raporlar incelendiğinde görülecektir ki , ADT havuzundan sızıntı olduğu iddiası iftiradır. Bu yönde tespit yoktur.

            13.01.2020 Tarihinde Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ; TMW - 8S (Gözlem kuyusu membada yer alan), TMW - 7D (Gözlem kuyusu membada yer alan), TMW - 6S (Mansapta yer alan gözlem kuyusu ) , TMW - 3D (Mansapta yer alan gözlem kuyusu ), Atık Havuzlarından (Mevcut ADT, 1. Padok, 2. Padok Atık Barajlarından ) ,141 ada 1 nolu parselden (Hakkı Şen Tarlasından) , Tesis içerisi tel çit kenarından alınan ve  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Referans Laboratuvarına yaptırılan numunelerin  kaynak analizi /kimlik tespiti analizi yaptırılmıştır.

18.02.2020 Tarihli Çevre Referans Laboratuvarı Kimya Laboratuvarı Analiz Raporuna göre;

Atık Tanımlama Sistemi’nden elde edilen veriler neticesinde atık havuzlarından alınan numunelerin , gözlem kuyuları ve sızıntı sularından alınan numuneler ile benzer özellikte ve uyumlu olmadığı tespit edilmiştir.

            Yukarıda adı geçen inceleme Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarına yaptırılmıştır. Analiz değerleri Ulusal ve uluslararası kabul edilebilir değerlerin altındadır. Hatta sızıntı olduğu iddia edilen parselden alınan su örneklerindeki siyanür oranı içilebilir su da bulunabilecek oranın altındadır. Şirketimiz faaliyetleri ile irtibatlanacak bir çevre kirliliği hadisesi , insan yada hayvan hayatını etkileyecek bir olumsuzlukta yoktur. Yaklaşık 10 yıllık faaliyetimiz sırasında  kaydedilmiş bir olumsuzluk olmamasına rağmen söylenen yada yazılanlar hayasızca iftiralardır. Bu konuda bu kişiler hakkında hukuki süreç başlatılmıştır.

Tesis içerisinde çekildiği iddia edilen videoda tankların üzerinde oluşan buhardan, Siyanür gazı açığa çıktığı iddiası ile ilgili olarak  18.11.2019 Tarihinde Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Yetkilileri tarafından tesiste şikayet kapsamında denetimde bulunmuşlardır.  Hot - Lime Ünitesi, Liç Tankları üzerinde denetleme yapılmıştır. Yapılan denetimlerde yükselen şeyin su buharı olduğu ve sıcaklık farkından oluştuğu tespit edilmiştir.  Denetleme tutanağı mail ekinde yer almaktadır.

Tesiste çevrenin korunması amacıyla her türlü tedbir alınmıştır Sıcaklık farkından yoğunlaşan su buharı tanklardan açığa çıktığı su buharının çıktığı noktalarda  HCN (Hidrojen Siyanür ) Ölçüm detektörleri ile sabit ve seyyar olarak ölçülmekte sınır değerin üzerine çıkması durumunda alarm vermektedir. Böyle bir ölçüm sözkonusu değildir. Tesiste 19 adet baca bulunmakta olup , emisyon - imisyon ölçümleri yaptırıldığı tesisin hava emisyon konulu çevre izin belgesi olduğu ölçümlerle ilgili rapor hazırlanma aşamasında bulunduğu tespit ve beyan edildiği şeklinde belirtilmiştir.

            Kötüniyetli kişilerce yapılan şikayetlere kamu kurumları gerekli denetimleri yapıp cevap vermektedir. Bu yollardan istedikleri sonucu alamayan bu kişiler yalan haberler ile  basını kullanarak kamuoyu baskısı yaratmaya çalışmaktadır. Hatta yeterli bilgisi olmayan, tesisi dahi görmemiş bazı siyasiler ve basın yayın organları da bu kişilerin amaçlarına hizmet etmektedir.

            Şirketimiz Gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Gerek Sağlık bakanlığının bütün kurallarına uymaktadır. Çevre duyarlılığı son derece yüksek bir sanayi kuruluşudur. Altın-Gümüş gibi değerli metalleri Liç içi tabir edilen ve çevre dostu bir üretim metodu ile çalışan ülkemize ciddi manada katma değer ve bölge halkına istihdam sağlayan güzide sanayi tesisimizin, kötüniyetli kişilerin yalan yanlış bilgileri ile yıpratılması doğru değildir.

            Gereğini kamuoyuna saygıyla sunarım.

GÜMÜŞTAŞ MADENCİLİK VE TİCARET A.Ş VEKİLİ

            Av.Davut MENKİ

Editör: TE Bilişim