CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye hizmete girdiği 2008 yılından bu yana su tutma sorunu yaşanan Darboğaz Göletinin akıbetini sordu. 

  

KİRAZIN BAŞKENTİNDEKİ 

GÖLET 12 YILDIR SU TUTMUYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çoğunluğu yurtdışına ihraç edilen dünyaca ünlü kirazların yetiştirildiği Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz köyünde 2008 yılında hizmete giren ancak yapıldığı tarihten bu yana su tutma sorunu yaşanan  göletle ilgini sorunu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle bir kez daha TBMM gündemine taşıdı. 

SORUN NEDEN GİDERİLEMİYOR?

Gürer, Darboğaz köyündeki kiraz üreticilerinin kendisine ulaştırdığı Darboğaz göletiyle ilgili sorunları içeren şikayet mektuplarından derlediği bilgileri de içeren soru önergesinde “DSİ tarafından farklı dönemlerde bölgede incelemeler yapılmasına rağmen neden sorun giderilmemektedir?” diye sordu. 

UCU AÇIK DEĞİL, NET YANIT İSTİYORUM

CHP Milletvekili Gürer soru önergesine “İnceleniyor, planlanıyor gibi ucu açık değil, sonucun hangi ay ya da tarihte geleceğinin ifade edilerek sorumuza yanıt vermenizi temenni ederim” notunu da düştü. 

İHALE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Önergeyi yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “196 ha sulama sahası olan, Ulukışla ilçesi Darboğaz Kasabası’nın 1 km batısında Killiğin Deresi üzerine inşa edilen Darboğaz Göleti'nden su kaçaklarının önlenmesi amaçlanmış olup, Darboğaz Göleti iyileştirilmesi işinin ihale hazırlık çalışmaları devam etmektedir” dedi. 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise “12 yıldır iyileştirilmeyen göletle ilgili aradan geçen bunca zamanda hiçbir çalışma yapılmadığı gibi halen ihaleyle ilgili hazırlık çalışmalarının devam ettiği ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.  

YİNE UCU AÇIK YANIT 

Bakan Pakdemirli’nin verdiği yanıttan, İhalenin de ne zaman yapılacağının anlaşılmadığına işaret eden Gürer, “Soru önergemizde özellikle belirtmemize rağmen, yine ucu açık yanıt verilmiş” diye konuştu. 

KÖYLÜLER İSYANDA 

Darboğaz köylülerinden gelen şikayet mektuplarına göre, sorunun 12 yıldır devam ettiği ve hiçbir yetkili kurumun, sorunun çözümüne yönelik hiçbir çalışma yapmadığının anlaşıldığını belirten Gürer, “Köylüler gölet 2008 yılında yapılmasına rağmen 12 yıldır su tutmadığı için bu göletten faydalanamadıklarını, köye damlama sulama sisteminin tesis edilmediğini ifade ediyorlar. Yetiştirdikleri dünyaca ünlü Napolyon kirazlarını Avrupa ve Rusya’ya ihraç ettiklerini söyleyen köylüler, sulama sistemi düzenli olmadığı için, yer altı su kaynaklarından faydalandıklarını ve bununda maliyeti ciddi oranda artırdığını söylüyorlar. Ayrıca 12 yıldır çalmadık kapı bırakmadıklarını ancak bir sonuç almadıklarından yakınıyorlar” ifadelerini kullandı. 

KURAKLIKTA KAPIDA

Gürer, kuraklığın kapıyı çaldığı ülkemizde suyun değerinin  bilinmesi gerekir. Bolkar dağları eteklerinde bir göletin dahi 12 yılda yapılamamış olması düşündürücüdür. Bu gölet yapılırken bölge toprak yapısı, su tutma özelliği, toprak kayması vb. incelemeler yapılmadı mı? Binlerce liralık yatırım yap sonuçsuz kalsın. Hiç bir yetkili bu bağlamda sorumluluk üstlenmesin! Olacak iş mi? DSİ “Niğde-Ulukışla Darboğaz Göleti ve Sulaması ile 1.960 dekar zirai arazi sulu tarıma kavuşturulmuştur.” diyor ama su tutmadığı için gölet 12 yıldır verimli olamıyor.  Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü 2016 yılından beri tadilat, tamirat için ihaleye çıkarılacağı söylenip ödenek yokluğu gerekçesi ile sorun savsaklanıyor. Darboğaz'ın kapalı sulama sistemi ve göleti  için gereği yapılmamış olması bahçeciliği tehdit ediyor” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim