Darboğaz deyince akla kiraz gelir, ama ne kirazdır tadına doyulmaz, geçtiğimiz günlerde   Darboğaz ve çevresinde kiraz hasadına başlandı. Ulukışla’nın bir çok köy ve kasabasında da kiraz üretimi yapılır ama Darboğaz kasabasında üretilen kiraz ün yapmıştır.
Darboğaz kasabası kiraz hasadı döneminde çok hareketli günler geçirir. Kasabaya kiraz tüccarları gelir, kasalarla kiraz kamyon ve tırlarla yüklenerek hızla tüketiciye ulaştırılır.
Bu yıl Darboğaz kirazı, yerinde  3 Tl. ile 4.20 Tl. arasında kalitesine göre değer buluyor. Beş çeşit kiraz türünün üretildiği kasabanın en büyük gelir kaynağını kiraz oluşturuyor. Çeşitli ülkelere de ihraç edilen Darboğaz kirazı ülkemizde ve yurtdışında tercih ediliyor.
Kiraz toplama süresi yaklaşık 40 gün, toplama işini çoğunlukla kadınlar yapıyor. Bir kadın işçi  60 kilo kiraz indirebiliyor ve yevmiyesi de  35 Tl.
Darboğaz kirazının reklamının yapıldığı en son 13.sü, 12 Temmuz 2008’de gerçekleşen  Darboğaz Kiraz Festivali bu yılda yapılmayacak-mış.
Kocaeli Yarımca’da kiraz üretimi çok az olmasına rağmen, 38 yıldır “Yarımca Kiraz Festivali” düzenlenir. Tekirdağ, Polenezköy, Saimbeyli, Uluborlu, Kemalpaşa, Çekmeköy, Başyayla, Amasya, Zile, Başyayla, Yeşilli, Selendi, Kozağacı,  ABD Washington gibi bir çok kiraz üretim merkezlerinde kiraz festivali düzenleniyor. Ürettikleri kirazların reklamını yapıyorlar.
Yukarıdaki üretim yapılan yerlerin bir çoğunda hatta bazı köylerde bile kiraz üreticileri kooperatifleşmişler yada birlik haline dönüşmüşler. Pazarlama ve fiyat sorunlarını çözmüşler.
Darboğaz ve çevresinde 160 bin kiraz ağacının olduğu ve kasabada kiraz üretiminin her geçen gün daha da yaygınlaştığı belirtiliyor. Bakım ve hasadı masraflı olan  Kiraz ağaçtan indirildikten sonra hemen satılıyor. Pazarlama süresini uzun tutacak koruma,  işleme, saklama tesisleri yok.
Üretim ve üreticinin artmasına rağmen, kirazlarını pazarlama konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Niğdeli üreticinin temel sorunu Darboğaz’da da gözleniyor. Üreticiler birliği, kooperatifleşme olmadığından birlik olan  tüccar fiyatı belirliyor. Üreticiler tüccara mahkum…
Kiraz üreticisi kendi haline bırakılmış, pazarlama ve saklama konularında girişimler yok… Öncü olan kurum yok…
İşte burada hizmet etme! aşkı  için kıran kırana geçen Ziraat Odaları seçimleri gözümün önüne  gelir…
Niğde merkezli  KAPDER olan derneğin geçtiğimiz hafta yaptığı ve Niğde’nin bütün kurum ve kuruluşlarının davetli olduğu “Birlikten Kuvvet Doğar” isimli toplantıya Niğde Genelinden sadece beş kurum - kuruluş ve sivil toplum örgütünün katıldığı görüntü gelir…
Tübitak’ın Kobilere destek projesinden en az faydalanan ilin Niğde olduğu düşünür…
Neden? diye  bilinen, sorular sorarız.

Selim GÖKEL ; Haber-Yorum







Editör: TE Bilişim