İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Ulukışla İlçesi Darboğaz Kasabasında Kiraz Üretiminin geliştirilmesine yönelik çiftçi toplantısı düzenlendi. 


Yapılan Toplantıya İl Müdürü Murat TÜRKMEN, Darboğaz Belediye Başkanı  Mustafa KUZUM, Şube Müdürü Yusuf PARLAK,  İlçe Müdürü Yılmaz ÖZER  ve Teknik Personeller, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Sedat GÜNİNDİ ve Kiraz üreticisi olan  65 Çiftçi katıldı.


 Yapılan toplantıda Kiraz Üretimi yapan çiftçilere yönelik olarak;  Kiraz Yetiştiriciliği, bakım, besleme, sulama, hastalık ve zararlılar ile mücadele yöntemleri ve pazarlama konularında  Tar - Gel Ziraat Mühendisi Caner ZORBİLMEZ tarafından sunum yapıldı.   Yapılan sunum sonrasında Kiraz Üreticilerinin karşılaştıkları sorunlar dile getirildi. 


Toplantıda açıklama yapan İl Müdürü Türkmen;  “Türkiye Kiraz ihraç eden ülkeler arasında dünyada  birinci sırada yer almaktadır. Diğer taraftan Bakanlığımız ile Çin, Japonya ve ABD ülkeleri arasında yaş meyve sebze ihracatı konusunda yeni bir sözleşme imzalandı. Bu sözleşmede özellikle Kiraz ihracaatı ön plana çıkmıştır. Bu durumda önümüzde ki yıllarda ülkemizde ve bölgemizde Kirazın öneminin daha da artacağı anlamına gelmektedir” dedi  


 Türkmen; çiftçiler tarafından dile getirilen sorunlara yönelik çözüm önerilerini ve  İl Müdürlüğü olarak bundan sonra Kiraz Üretimi ile ilgili izleyecekleri  yol haritasını şu ise şekilde sıraladı.   Öncelikle Darboğaz Bölgesinde Kiraz Üreticileri Birliğinin kurulması, Mevcut Kiraz Bahçelerde damlama sulama sistemine geçilmesi, yeni Kiraz bahçelerinin kurulması bunun için projeler hazırlanıp çiftçiye fidan desteğinin sağlanması, bölgede soğuk hava deposunun kurulması, Kiraz kalibre ölçüm tesisinin kurulması,  Kiraz ürününü işleyecek tesisin kurulması ve ürün kalitesinin yükseltilmesi olarak sıraladı.


Toplantı sonrasında bölgede bulunan kiraz bahçelerinde incelemelerde bulunuldu. 






Editör: TE Bilişim