Niğde Belediyesi'nin Darboğaz Köyü Muhtarlığı ile birlikte düzenlediği 16. Kiraz Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oldu. 

Niğde Belediyesi'nin ana sponsorluğunda organize edilen 16. Kiraz Kültür ve Sanat Festivali, kirazıyla dünya çapında üne kavuşan Ulukışla ilçesine bağlı Darboğaz Köyü'nde düzenlendi. Festivalde Jüri tarafından en iyi kiraz yetiştiricileri belirlendi ve çeşitli tarım ürünleri ödüllendirildi.

Festivale Niğde Ertan Peynircioğlu, , Ak Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Niğde Jandarma Komutanı Albay İbrahim Taşkın, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Ulukışla Kaymakamı Ferhat Atar, Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Festivalde konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan: “16 yıl üst üste bir köyde kiraz festivali yapılabiliyorsa buna bir talip var buna bir ihtiyaç var. Bu festivalin hem Niğdemiz açısından hem Ulukışla açısından hem de darboğazımız açısından önemli olduğu düşünüyorum. Burada yaklaşık 45 gün kiraz hasadı var. Bundan 20 gün önce Ulukışla Darboğaz kirazını biz tattık. Bundan 20 gün sonra burada yine kiraz olacağını düşünürsek 40-50 güne varan bir hasat mevsimi var. Bin 400 rakımda da burada kiraz üretiliyor bin 600 rakımda da kiraz üretiliyor. Bin 600 rakımda üretilen kiraz artık Türkiye’nin son turfandasıdır. Bu bakımdan kiraz hem darboğazımız için hem de Ulukışla’mız için hem de Niğde’miz için önemli gelir kaynaklardan bir tanesidir. Niğde bir tarım kenti dediğimiz zaman bir patates, iki elma, üç kiraz, dört hayvancılık. Tarımla ilgili hususları sayarsak bunun bir tanesi kiraz.” dedi.

Festivalde bir konuşma da Niğde Valisi Ertan Peynircioğlu yaptı. Peynircioğlu konuşmasında şunları söyledi ; “Festivallerin bir takım amaçları var. Bu festivalle amaçlanan en önemli konulardan biride bu köyümüzün tanıtılması ve bu köyümüz en önemli ürünü olan kirazın tanıtılması ve kirazın hak ettiği değerini bulabilmesidir. Bu zamana kadar yapılan festivallerin katkısı olmuştur. Bizim bundan sonra şunu düşünmemiz gerekiyor. Biz bu faydayı nasıl maksimum hale getirebiliriz. . Bundan sonra inşallah el birliği ile çalışarak el ele vererek bu faydayı üst seviyeye çıkarabiliriz. Kirazımızın tanıtımı anlamında bu festivalden çok daha fazla faydalana biliriz diye ümit ediyorum. Çalışmalarımızda Niğde olarak Ulukışla olarak Darboğaz olarak çalışmalarımızda bu yönde devam ettiririz.

Kiraz ülkemizin ihracatında önemli bir yeri vardır. Bu Darboğaz köyümüzde üretilen kiraz gerçekten dünyaca ünlü çoğunluğu da ihracata gidiyor. İlimizin de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 20’den fazlasını bu köyümüz üretiyor. Gerçekten kaliteli bir kirazı var. Son turfanda diyebileceğimiz kiraz üretim yerlerden bir tanesi buda çok önemli. Kirazın üretim kalitesi kadar üretim zamanı da çok önemli bu anlamda son turfanda olması kirazımızın değerini daha da yükseltiyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından en iyi kiraz üreten ilk üç üreticiye protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.


 
Editör: TE Bilişim